Siirry sisältöön

Vuosikertomus 2020

Työntekijä asettaa tytölle maskia.

Tervetuloa lukemaan vuoden 2020 kohokohdista ja yhteisistä saavutuksistamme! Löydät vuosikatsauksestamme tärkeimmät tuloksemme, hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä yhdistyksen tilintarkastuskertomuksen.

Vuosi, jolloin kriisi tuli myös kotiovelle

Keväällä 2020 maailmamme muuttui. Olimme kaikki uuden uhan edessä. Myös Suomessa jouduimme yhtäkkiä kantamaan huolta omasta ja läheistemme terveydestä. Me UNICEFissa olimme uuden edessä ja jouduimme puntaroimaan sitä, miten koronakriisi vaikuttaa lasten tilanteeseen ja työhömme.

Pandemia on vaikuttanut työhömme kaikilla mahdollisilla tavoilla. Se mullisti lasten elämän ympäri maailmaa, lisäsi köyhyyttä, sulki kouluja ja rappeutti perusterveydenhuoltoa, mutkisti työtämme, pakotti meidät etätöihin ja muuttamaan monia suunnitelmiamme. Se suotuisa kehitys, joka lasten hyväksi on saatu aikaan, uhkaa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin kääntyä huonommaksi. 

Me UNICEFissa emme kuitenkaan jääneet paikoillemme kriisin iskiessä, vaan käärimme hihat – teidän tuellanne. Viime vuonna tuimme yli 300 miljoonan lapsen koulunkäyntiä ja oppimista. Järjestimme etäopetusta, tuotimme oppimateriaaleja ja kehitimme kokonaisia etäopetusohjelmia. Teimme lujasti töitä myös lasten terveyden eteen. Työmme tuloksena muun muassa 92 miljoonaa lasta ja äitiä sai perusterveydenhoitoa. 

Merkittävimmin koronapandemia vaikutti maailman lapsiin.

- Marja-Riitta Ketola, Pääsihteeri, Suomen UNICEF

Olimme mukana käynnistämässä maailman historian suurinta rokotusoperaatiota, jotta köyhimpienkin maiden riskiryhmät ja terveydenhuollon henkilöstö saisivat etulinjassa koronarokotteet. Sillä lapset eivät ole turvassa, ennen kuin heille tärkeät aikuiset ovat turvassa.  

Koronapandemia ei ole ensimmäinen kerta, kun UNICEF on lähtenyt ratkaisemaan suuria terveyshaasteita. Kohta 75 vuoden ajan olemme olleet eturintamassa suojelemassa lapsia taudeilta. Yhdessä kumppaniemme kanssa hävitimme isorokon maailmasta. Poliorokotteen ansiosta taas tautitapaukset ovat romahtaneet 80-luvulta lähtien. Teemme jatkuvasti töitä myös HIV/AIDSin pysäyttämiseksi. Vuonna 2020 testasimme lähes 25 miljoonaa lasta viruksen varalta. 

Koronapandemia ei ole vielä ohi ja työmme jatkuu. Tänään tiedämme, että vaikka lasten sairastuvuus on ollut vähäistä, koronakriisi vaikuttaa vielä pitkään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Mutta me emme luovuta, sillä tämän päivän teot vaikuttavat jokaisen lapsen elämään nyt ja huomenna.  

Olen syvästi kiitollinen kaikille työmme tukijoille. Ilman teitä, ei työmme vaativissa poikkeusoloissa olisi ollut mahdollista. Tervetuloa tutustumaan, mitä olemme yhdessä saaneet aikaan vuonna 2020.  

Kiitos, että olet kanssamme lasten puolella!

Marja-Riitta Ketola
Suomen UNICEF ry:n pääsihteeri

Näin UNICEF auttoi vuonna 2020

Vuonna 2020 UNICEF teki väsymättä töitä vastatakseen koronapandemian aiheuttamaan kriisiin. Otimme vastuullemme koronarokotteiden maailmanlaajuisen hankinnan ja koordinoinnin osana COVAX-yhteistyötä. Valmistelimme maailmanhistorian suurinta logistiikkaoperaatiota, hankimme rokotteita ja ruiskuja sekä vahvistimme maiden valmiutta vastaanottaa rokotteet.

Koronatyömme tuloksena muun muassa lähes 110 miljoonaa ihmistä sai kriittisiä vesi- ja hygieniapalveluita, yli 2,5 miljoonaa terveydenhoitohenkilöä sai suojavarusteita ja yli 300 miljoonaa lasta sai etäopetusta.

Koronatyön lisäksi jatkoimme muidenkin lasten elämän kannalta elintärkeiden osa-alueiden tukemista. Rokotimme esimerkiksi 17 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan ja autoimme yli 30 miljoonaa uutta lasta maailmaan. Toimitimme perusterveydenhoitoa, puhdasta vettä ja sanitaatiota, autoimme katastrofeissa ja tuimme ja järjestimme lasten ja nuorten koulunkäyntiä. 

Hyvien tulosten vuosi 

Vaikka koronapandemia mullisti osan vuodelle 2020 aiotuista toimista, saavutimme jälleen upeita tuloksia maailman lasten hyväksi. Halu auttaa sekä kotimaassa että maailmalla oli vahva: varainhankintamme jopa kasvoi edelllisvuodesta. Pandemia yhdisti ihmisiä.

Yhdistyksemme kokonaistuotto vuonna 2020 oli 24,6 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli 1,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 hätäavun osuus kokonaistuotosta oli 9 % (2,2 miljoonaa
euroa). Vastaava luku 2019 oli 4 % (0,9 miljoonaa euroa). 

Kuukausilahjoittajamme tuovat kaksi kolmannesta kaikesta varainhankinnastamme ja varmistavat pitkäjänteisen tuen maailman lapsille. Kuukausilahjoitusohjelman tuotto oli 16 miljoonaa euroa. 

Jokaisesta eurosta käytettiin 78 senttiä UNICEFin työhön maailmalla ja Suomessa. 22 senttiä tarvittiin keräysten toteuttamiseen ja hallintoon.

Pandemia mullisti lasten elämän ja UNICEFin työn

Vuoden 2020 alussa puhjennut koronaviruspandemia muutti kertaheitolla työmme painopisteen ja asetti koko järjestön maailmanlaajuiseen hätäapuvalmiuteen.

Vaikka virus ei ole samaan tapaan vaarallinen lapsille kuin aikuisille, osuvat pandemiaa hillitsevät toimenpiteet sekä taloudelliset ja yhteiskunnalliset seurakset pahiten kaikkein heikoimpiin: lapsiin kehittyvissä maissa. Koronapandemia aiheutti vakavan terveyskriisin lisäksi myös koulutuksen, oppimisen, mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden kriisin.

Maailmanlaajuinen pandemia mullisti myös monet omat toimintatapamme. Siirryimme maaliskuussa etätöihin ja teimme ison digiloikan. Tapahtumat peruutettiin tai siirrettiin, katumarkkinointia supistettiin ja lopulta se jouduttiin lopettamaan kokonaan.  

Poikkeusaikaan siirryttyämme käynnistimme nopeasti kampanjan, jolla keräsimme varoja koronan vastaiseen työhömme. Suomalaisilla oli vahva halu auttaa - keräsimme kertalahjoituksina 770 000 euroa maaliskuusta kesäkuun loppuun asti.

Myös yritykset ottivat vastuuta ja lähtivät mukaan koronatalkoisiin. Nokia tuki koronan vastaista työtä Indonesiassa saavuttaen yli kaksi miljoonaa ihmistä. Finnair puolestaan toteutti joulunaikaan virtuaalilentokampanjan, jonka tuotto lahjoitettiin kokonaisuudessaan UNICEFin koronan vastaiseen työhön. Ahlström Collective Impact sijoitti 240 000 euroa UNICEFin koronan vastaiseen hankkeeseen.

UNICEF keräsi varoja koronatyöhön myös Maailman tärkein ilta -televisiolähetyksessä syyskuussa. Illan aikana UNICEFin kuukausilahjoittajaksi ryhtyi liki 2500 katsojaa.

UNICEFille iso rooli COVAX-yhteistyössä

Huhtikuussa Maailman terveysjärjestö WHO, rokoteallianssi GAVI, epidemiakeskus CEPI ja UNICEF perustivat kansainvälisen COVAX-yhteistyön, jonka tarkoituksena on varmistaa, että myös alhaisemman tulotason maat saavat niille kuuluvan osuuden koronarokotteista. Hankkeessa on mukana 192 maata, joista 92 on matalan tulotason maita.

Tasavertaisen jakelun puolesta - 2 miljardia koronarokotetta 92 matalan tulotason maahan.

COVAX-yhteistyön tavoitteena on toimittaa kaksi miljardia rokoteannosta vuoden 2021 loppuun mennessä. UNICEFin tehtävä yhteistyössä on hankkia, varastoida ja toimittaa koronarokotteet 82:een matalan tulotason maahan.

Lisäksi UNICEF auttaa maita toteuttamaan rokotusstrategiat, rakentaa luottamusta rokotteisiin, ostaa, varastoi ja toimittaa rokotustarvikkeita ja suojavarusteita, tukee kylmäketjujen toteuttamista, neuvottelee lento- ja logistiikkayhtiöiden kanssa kuljetussopimukset ja kouluttaa terveydenhoitoalan työntekijöitä.

Koulujen sulkeminen syöksi oppimisen kriisiin

Koronapandemia sulki keväällä koulut maailmanlaajuisesti mullistaen jopa 1,6 miljardin lapsen ja nuoren arjen. Osa lapsista siirtyi onnistuneesti etäkoululaisiksi toimivien digitaalisten yhteyksien ääreen, mutta suurella osalla maailman lapsia on ollut vaikeuksia saada opetusta tai tukea koulunkäyntiin. Maailmanlaajuisesti kolmasosa koululaisista jäi internet-yhteyksien puutteen vuoksi vaille etäopetusta, Saharan eteläpuolisen Afrikan lapsista jopa puolet. Erityisen kovaa koulujen sulkeminen iski tyttöihin.

UNICEFin tärkeimpiä prioriteetteja on turvata lasten ja nuorten tulevaisuus huolehtimalla lasten oikeudesta koulunkäyntiin. Tuimme koronavuonna 301 miljoonan lapsen ja nuoren - joista 147 miljoonaa tyttöjä - etäopiskelua eri keinoin internet-alustoista radioon, puhelimeen ja painettuihin materiaaleihin. Järjestimme 48 miljoonalle koulusta kokonaan pudonneelle lapselle esi-, ala- ja yläkouluopetusta. Näistä noin puolet oli tyttöjä, 4 miljoonaa pakolaisina eläviä lapsia ja 33 miljoonaa humanitaarisen avun tarpeessa eläviä lapsia. Tuotimme myös oppimateriaaleja 43 miljoonalle lapselle, ja 7,7 miljoonaa lasta sai apua erilaisista  taitoja kehittävistä ohjelmista.

Beirutin räjähdykset: hätä kosketti koko maailmaa

Tiistai-iltana 4.8.2020 Libanonin pääkaupunki Beirutissa tapahtuneet räjähdykset järkyttivät koko maailmaa.

Kaupungin satama-alueella tapahtuneista kahdesta räjähdyksestä jälkimmäistä seurasi valtava paineaalto, joka pyyhkäisi koko kaupungin läpi romahduttaen rakennuksia, rikkoen satojatuhansia ikkunoita ja lennättäen jopa autoja tieltään. Räjähdysten todennäköinen syy oli huolimattomasti varastoitu ammoniumnitraatti.

Räjähdyksissä kuoli ainakin 200 ihmistä ja loukkaantui 6500, heistä yli tuhat oli lapsia. Lisäksi yli 300 000 ihmistä menetti kotinsa. Heistä kolmasosa oli lapsia.

UNICEFin hätäapuoperaatio käynnistettiin paikan päällä välittömästi yhteistyössä Libanonin viranomaisten ja paikallisten kumppaneiden kanssa. Ensi töiksemme autoimme evakuoimaan lapset ja perheet turvaan satama-alueelta, etsimme kaaoksessa yksin jääneitä lapsia ja yhdistimme heitä läheistensä kanssa, jaoimme puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita ja huopia sekä tarjosimme psykososiaalista tukea lapsille ja perheille.

Beirutin lasten hätä - suomalaiset lahjoittivat 250 000 euroa Beirutiin.

Suomen UNICEF käynnisti hätäapukeräyksen heti samana päivänä. Suomalaisten halu auttaa lapsia ja perheitä Beirutin kriisin keskellä oli valtaisa. Keräys tuotti kolmessa päivässä 108 000 euroa ja kokonaisuudessaan 250 000 euroa.

Lahjoitusten turvin muun muassa:

  • Korjasimme vesijärjestelmät yli 60 rakennukseen.
  • Asensimme 109 uutta vesitankkia ja toimitimme räjähdysalueelle vettä rekoilla.
  • Jaoimme perheille yli 1 600 hygieniapakkausta ja 400 pakkausta vauvanhoitotarvikkeita.
  • Tarjosimme psykososiaalista tukea 750 lapselle ja noin 600 huoltajalle.
  • Koulutimme 1 170 vapaaehtoista auttamaan kriisissä.
  • Toimitimme jäykkäkouristusrokotteita loukkaantuneille.
  • Toimitimme suojavarusteita koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Räjähdyksissä tuhoutui myös kaksi UNICEFin rokotevarastoa sekä kymmenen kontillista koronasuojavarusteita. Onnistuimme pelastamaan 1 750 000 rokoteannosta eli 90 prosenttia räjähdyksissä vaurioituneista varastoista.

Metso Outoteciltä lahjoitus jälleenrakennukseen

Suomalainen Metso Outotec aktivoitui myös auttamaan Beirutin hädässä. Yritys lahjoitti UNICEFille laitteita katastrofialueen jälleenrakentamiseen sekä puhtaan veden ja hygieniapalvelujen tuottamiseen. Yrityksen lahjoittamilla kolmella liikuteltavalla Lokotrack® -laitteella räjähdysten tuhoamien rakennusten ja teiden betonia ja asfalttia saadaan käsiteltyä ja kierrätettyä tehokkaasti. Lahjoituksen arvo on noin 900 000 euroa.

Palkittua yhteistyötä Nokian kanssa Keniassa

Nokia ja UNICEF toteuttivat Keniassa kolmevuotisen ohjelman vuosina 2018–2020. Ohjelman tavoitteena oli perusopetuksen laadun ja saatavuuden kehittäminen ja verkkoratkaisujen tuominen kouluihin.

Ohjelmalla haluttiin tavoittaa erityisesti oppimisen ja koulutuksen tavoittavuuden kannalta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia.

Ohjelman tavoitteet ylittyivät moninkertaisesti, sillä hankkeesta hyötyi peräti 160 000 ihmistä. Tämä onnistui panostamalla opettajien kouluttamiseen ja kehittämällä räätälöityjä opetus- ja oppimismateriaaleja. 500 opettajaa koulutettiin inklusiiviseen ja digitaaliseen oppimiseen. Hankkeessa valmistui saavutettava lukukirja ja toinen kirja on työn alla. Koulujen käyttöön kehitettiin myös digitaalisten oppimateriaalien avoin resurssipankki.

Vuonna 2020 digitaalisen oppimateriaalin ja etäopetuksen tarve korostui entisestään koronapandemian suljettua koulut. Hanke pystyi aiemmin tehdyn työn ansiosta tukemaan Kenian hallitusta sen etäkouluhankkeissa. Vuoden 2020 iso saavutus oli myös kymmenen koulun yhdistäminen Internetiin, mikä avasi koulujen 1300 oppilaalle uusia oppimisen mahdollisuuksia. Hanke on luonut pohjaa koko Kenian koulujen yhdistämiselle Internetiin.

Työn merkitys huomattiin myös kansainvälisillä tietoliikennealan foorumeilla. Yhteistyö palkittiin sekä WSIS Champions -palkinnolla World Summit on Information Society -foorumissa että East Africa Com Awardseissa. 

  • 160 000 ihmistä hyötyi hankkeesta, näistä 90 000 lapsia.
  • 500 opettajaa sai digi- ja inklusiivisen opetuksen koulutusta.
  • 450 kehitysvammaista lasta sai suoran tuen oppimiseen.
  • 10 koulua yhdistettiin internetiin.

Kenian hankkeen lisäksi Nokian ja UNICEFin yhteistyö jatkui vuonna 2020 myös Indonesiassa, jossa lasten terveyspalveluita kehitetään mobiiliteknologian avulla.

Lue lisää Nokian ja UNICEFin yhteistyöstä Keniassa.

Yritykset sijoittivat lasten tulevaisuuteen

UNICEF teki tiiviisti yhteistyötä useiden suomalaisyritysten kanssa vuonna 2020. 

Rovion kanssa aloitettu hanke Senegalin tyttöjen digitaitojen parantamiseksi kärsi koronapandemiasta, kun sovittuja työpajoja ja mentorointiohjelmia jouduttiin siirtämään vuoden 2021 alkuun. Työpajoissa opetetaan yrittäjyyttä ja digitaitoja 10-18-vuotiaille tytöille. Laadukkaan koulutuksen ja digitaalisten taitojen avulla tytöt voivat löytää tulevaisuudessa helpommin töitä ja katkaista köyhyyden kierteen. Nuorten tukeminen on yksi parhaimmista tavoista vähentää köyhyyttä ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Ahlström Collective Impact - joka on Ahlström-verkoston yritysten ja säätiöiden perustama yhteistyömalli Suomen UNICEFin kanssa - aloitti toimintansa 2020. Ensimmäisen vuoden taloudellinen tuki ohjattiin tukemaan lapsia, jotka kärsivät koronapandemian vaikutuksista. Ahlström Collective Impact sijoitti 240 000 euroa UNICEFin koronaviruksen vastaiseen työhön. Summalla pystyttiin esimerkiksi huolehtimaan etäopetusmahdollisuus 125 000 koululaiselle Guinea Bissaussa, 50 nepalilaiselle terveysasemalle puhdasta vettä ja hygieniavälineitä sekä jakamaan sosiaalisen median kautta miljoonalle ihmiselle tietoa koronavirukselta suojautumisesta Costa Ricassa. Ahlström Collective Impactin perustajajäseniä ovat Eva Ahlströmin säätiö, Ahlström Capital, Ahlstrom-Munksjö, Destia, Glaston ja Antti Ahlström Perilliset.  

Metso Outotec tarjosi osaamistaan Beirutin jälleenrakentamisessa. Elokuun 4. päivänä Libanonin pääkaupungissa tapahtunut räjähdys tuhosi infrastruktuuria ja rakennuksia sekä noin 100 000 lapsen kodin. Metso Outotec lahjoitti UNICEFille laitteita katastrofialueen jälleenrakentamiseen sekä puhtaan veden ja hygieniapalvelujen tuottamiseen. Yrityksen lahjoittamilla kolmella liikuteltavalla Lokotrack® -laitteella räjähdysten tuhoamien rakennusten ja teiden betonia ja asfalttia saadaan käsiteltyä ja kierrätettyä tehokkaasti. Lahjoituksen arvo on noin 900 000 euroa.

Finnair järjesti joulukuussa ensimmäiset virtuaalilentonsa. Matkustajat pääsivät virtuaalimatkalle napapiirin talvisiin maisemiin ja tapaamaan joulupukkia. Kaikki virtuaalilentojen tuotot, yhteensä 90 000 euroa, tulivat lyhentämättöminä UNICEFille, joka käytti rahat koronapandemiasta kärsivien lasten auttamiseen.

Suomen UNICEF aloitti myös yhteistyön Gold&Green Foodsin kanssa. Vuoden aikana järjestettiin kaksi kampanjaa, joissa lahjoitettiin eri Nyhtökaura-tuotteista 20 senttiä pakkaukselta UNICEFin Lastenrahastoon. Lastenrahaston varojen avulla UNICEF tekee työtä kaikkialla maailmassa taatakseen lapsen oikeudet terveyteen, turvaan, koulutukseen ja tasa-arvoon - myös kriisien keskellä.

Lue lisää yritysyhteistyöstämme

Fokus lasten tulevaisuuteen: Afrikka 2030

Oikea aika investoida Afrikan lapsiin on juuri nyt. Monissa Afrikan maissa on viime aikoina tapahtunut valtavasti myönteistä kehitystä.

Afrikan lasten ja nuorten tulevaisuuteen sijoittava Afrikka 2030 -ryhmä perustettiin vuoden 2020 lopussa. Tuettavat ohjelmat valitaan sellaisista Afrikan mantereen maista, joissa on vakavia haasteita lapsen oikeuksien toteutumisessa, mutta myös merkittävää sitoutumista ja valmius ottaa isoja harppauksia kehityksessä eteenpäin. 

Oikea aika investoida Afrikan lapsiin on juuri nyt. Monissa Afrikan maissa on viime aikoina tapahtunut valtavasti myönteistä kehitystä. Haasteet ovat silti edelleen huomattavia ja vaikuttavat lasten mahdollisuuksiin, kehitykseen ja heidän oikeuksiensa toteutumiseen.  

Tällä hetkellä 25 % maailman lapsista asuu Afrikassa, mutta vuosisadan loppuun mennessä arviolta jo puolet maapallon lapsista on afrikkalaisia. 

Riittävät investoinnit lasten terveyteen, koulutukseen ja suojeluun väkivallalta sekä hyväksikäytöltä voivat nostaa miljoonia köyhyydestä ja luoda kestävät olosuhteet vakaudelle ja vauraudelle Afrikan mantereella. Afrikan positiivisesta kehityksestä hyötyy koko maailma. 

Terveyspalveluita, koulutusta ja vuorovaikutustaitoja Malawissa 

Malawi on yksi maailman köyhimmistä valtioista, ja sen lapsikuolleisuus on korkea. Kolmasosa äideistä on teini-ikäisiä, ja aliravitsemuksen aiheuttama lasten lyhytkasvuisuus on yleistä. Suomalainen lahjoittajaryhmä tukee kahta lastenkeskusta Malawin Dedzan maakunnassa.  

Yksi hankkeen tukijoista on Vladimira Therman perheineen.

”UNICEF on luotettava kumppani, joka pystyy toimimaan vaikeissakin olosuhteissa ja vie aina avun perille.”

Suomalaisten suurlahjoittajien lahjoituksilla tehtiin runsaasti työtä myös muualla maailmassa. Yksittäinen suomalainen suurlahjoittaja on mahdollistanut suuren osan työstä, jolla UNICEF on turvannut Vietnamin ja Bolivian lasten oloja viime vuosina.

Turvallisen kasvuympäristön puolesta - 3 miljoonaa euroa väkivallan ja hyväksikäytön ehkäisyyn.

Kolmen miljoonan euron lahjoituksen avulla ehkäistiin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Hanke on auttanut löytämään pysyviä ratkaisuja, joilla haavoittuvassa asemassa olevat kymmenet tuhannet lapset saavat apua ja turvallisen kasvuympäristön. Merkittävänä kohteena olivat kadulla elävät ja heitteille jätetyt lapset.

Lue lisää suurlahjoittamisesta

Tuimme koululaisia ja opettajia poikkeusoloissa

Kun koulut keväällä 2020 siirtyivät etäopetukseen, Suomen UNICEF tarjosi opettajille ajankohtaista tietoa ja ohjeita koronan käsittelyyn lasten kanssa.

Lisäksi muutimme fyysiset kouluvierailumme virtuaalisiksi ja tuotimme etäopetukseen ja itsenäiseen opiskeluun soveltuvia ihmisoikeus- ja globaalikasvatusmateriaaleja.

Virtuaalisten kouluvierailujen myötä sisällytimme toimintaamme uudenlaisia vuorovaikutuksellisia ja osallistavia toimintamuotoja. Virtuaalisuus poisti kouluvierailuidemme maantieteelliset rajoitukset ja edisti näin toimintamme saavutettavuutta. YouTube-kanavallamme U-tuubissa käsiteltiin taas yhden tuotantokauden verran yhteiskunnallisia asioita nuoria kiinnostavalla tavalla. Nyt ääneen pääsivät eri sukupolvet.

Koulut järjestivät UNICEF-kävelytapahtumia olosuhteisiin nähden hyvin. Vuoden 2020 kävelytapahtumien lähes 400 000 euron tuoton avulla tuimme lasten koulunkäyntiä Malawissa ja Myanmarissa.

Lue lisää UNICEFin koulutoiminnasta.

Puolustimme lapsen oikeuksia myös digitaalisissa ympäristöissä

Vuorovaikutuksen ja palveluiden siirtyessä digitaalisiin kanaviin, tulee lapsen oikeuksien toteutua myös digitaalisissa ympäristöissä.

Suomen UNICEF edisti vuoden 2020 aikana lapsen oikeuksien toteutumista digiympäristöissä mm. kommentoimalla lapsen oikeuksien sopimuksen uutta yleiskommenttia digitaalisista ympäristöistä. Osallistuimme myös EU:n lapsen oikeuksien strategiatyöhön osana kansainvälistä lapsijärjestöjen koalitiota. Suomen UNICEF on tiiviisti edistämässä Ulkoministeriön rahoittamaa AI for Children -hanketta, jota johdetaan UNICEFin pääkonttorista.

Lue lisää lapsen oikeuksista digiympäristössä.

UNICEF-vapaaehtoiset tekivät digiloikan

UNICEFin vapaaehtoistoiminta siirtyi vuoden 2020 aikana vahvasti verkkoon. Muutos teki koulutusten, kokousten ja vapaaehtoisryhmien tapaamisten järjestämisestä entistä joustavampaa.

Kehitimme vuoden 2020 aikana erityisesti verkkotapaamisiin liittyviä työskentelytapojamme ja järjestimme vapaaehtoisille esimerkiksi Lasten puolella -lipaskeräykseen ja vapaaehtoisryhmien hallinnointiin liittyviä koulutuksia. Koulutuksiimme osallistui vuoden aikana 260 vapaaehtoista. Osallistujamäärä kasvoi edellisistä vuosista.

Lue lisää UNICEFin vapaaehtoistoiminnasta.

Lapsiystävällinen kunta -malli parantaa entistä tehokkaammin lasten hyvinvointia Suomessa

Uudistimme Lapsiystävällinen kunta -malliamme perusteellisesti vuoden 2020 aikana. Malli auttaa suomalaisia kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa.

Uusitun mallin kulmakivi on kunnan suurimpien lapsenoikeusongelmien ja niiden juurisyiden tunnistaminen. Juurisyyt tulevat näkyviin esimerkiksi siinä, miten kunta järjestää palveluita lapsille ja miten päätöksiä tehdessä arvioidaan lapsen etu.

Tuotimme uudistettuun malliin 70 eri indikaattoria, joiden avulla kunta voi pureutua näihin juurisyihin ja valita Lapsiystävällinen kunta -kehitystyölleen tavoitteet, jotka parantavat pysyvällä tavalla lasten hyvinvointia.

Malli tuottaa tuloksia juuri niille lapsille, joiden oikeuksien toteutumisessa on eniten haasteita tällä hetkellä.

Uusitut UNICEFin lapsenoikeusmateriaalit ovat kaikkien saatavilla uudessa Lapsiystävällinen kunta -digipalvelussa.

Mallissa mukana olevia kuntia digipalvelu tukee Lapsiystävällinen kunta -työn tavoitteiden ja tulosten seurannassa entistä paremmin. UNICEFille digipalvelu on väline seurata ajantasaisesti kymmenien yhteistyökuntien kehitystyötä. Jatkossa palvelun avulla saadaan koottua kansallisestikin merkittävää dataa kuntien lapsenoikeustilanteesta.

Testamenttibussi palveli myös poikkeusvuonna

Testamenttityöhömme kuuluu kiinteästi ihmisten kohtaaminen Suomen kunnissa ja kaupungeissa. Kesäisin kohtaamiset on järjestetty kiertämällä ympäri Suomea testamenttibussillamme, mutta tänä vuonna kemme päässeet koronapandemian takia lainkaan matkaan. Poikkeuksellinen tilanne vaati uusien keinojen käyttöönottoa. Niinpä testamenttibussi muutettiin virtuaaliseksi tapahtumaksi, joka sai ensi-iltansa kansainvälisenä testamenttipäivänä 13.9.2020.

Tapahtumassa näyttelijä-laulaja Eija Ahvo kertoi kokemuksistaan UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläänä sekä päätöksestään muistaa maailman lapsia omassa testamentissaan. Asianajotoimisto Hannes Snellmanin asianajaja Anders Bygglin vastasi puolestaan usein esitettyihin kysymyksiin testamentin laatimisesta.

Koronapandemia loi haasteita myös esimerkiksi testamenttien allekirjoittamiseen ja todistamiseen. Verkostoomme kuuluvat asianajajat löysivät kuitenkin keinoja palvella lahjoittajia, muun muassa toimintaansa sopeuttaen.

Tärkeitä päätöksiä - testamenttilahjoitusten ennätysvuosi!

Poikkeusjärjestelyistä huolimatta vuosi 2020 oli ennätysvuosi niin itse testamenttilahjoitusten kuin sitä kohtaan kiinnostuksensa osoittaneiden henkilöiden määrässä. Olemme äärimmäisen kiitollisia kaikille suomalaisille, jotka halusivat harkita tai päättivät hankalasta vuodesta huolimatta muistaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia testamenteissaan. Olemme kiitollisia myös kaikille verkostoomme kuuluville asianajajille, jotka rajoitukset huomioon ottaen sopeuttivat toimintaansa palvellakseen testamenttilahjoittajia testamenttien laadinnassa haastavillakin hetkillä.

UNICEF-bussilla voi edelleen vierailla virtuaalisesti: