Siirry sisältöön

Miten teemme varainhankintaa?

Lapset avaavat UNICEFin pakettia.

Keräämme varoja, jotta voimme tehdä työtä etenkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi. Tältä sivulta saat tietoa varainhankintamme muodoista, miten kerätyt varat käytetään ja mitä periaatteita varainhankintaamme liittyy.

Varainhankinnan muodot

Feissaus

F2F työntekijämme työskentelevät kauppakeskuksissa ja erilaisissa tapahtumissa sekä tekevät varainhankintaa vaihtuvilla asuinalueilla. 

Sähköpostivetoomukset

Niille tukijoille, jotka ovat antaneet meille luvan sähköpostiviestintään, lähetämme säännöllisesti tietoa lahjoitusvarojen käytöstä ja avun vaikutuksesta lasten elämään. Sähköposti tulee osoitteesta UNICEF [email protected]. Ajankohtaisten hätätilanteiden hetkellä pyydämme sähköpostitse myös varoja UNICEFin hätäaputyöhön. Mikäli postituslistalta haluaa poistua, tämän voi tehdä linkistä jokaisen viestin lopussa.  

SMS-lahjoitukset

Lähes kaikilla lahjoitussivuillamme on ohjeet myös tekstiviestilahjoittamiseen. 

Pyydämme UNICEFin tukijoilta lahjoituksia ajankohtaisiin avuntarpeisiin myös tekstiviestitse. UNICEFin tekstiviestipyyntö tulee numerosta 16110. Pyynnöstä voi kieltäytyä klikkaamalla tekstiviestissä olevaa linkkiä ja toimimalla ohjeen mukaan. 

Lahjoittaminen MobilePaylla

Suomen UNICEFille voi tehdä lahjoituksen käyttäen MobilePayta. Käytössämme on useita eri MobilePay –numeroita. Useiden numeroiden käyttäminen auttaa meitä näkemään, missä kanavissa lahjoittajat näkevät mainoksemme ja sitä kautta pystymme kehittämään toimintaamme ja tekemään tehokkaampaa varainhankintaa. Myös saman varainhankintakampanjan yhteydessä voi olla käytössä useita eri numeroita. Kun teet maksua Mobilepayssa, applikaatio näyttää lyhytnumeron haltijan nimen ennen rahan siirtämistä eli pyyhkäisyä, jolloin voi varmistua, että vastaanottaja on Suomen UNICEF. 

Lähes kaikilla lahjoitussivuillamme on ohjeet myös MobilePay-lahjoittamiseen. 

Kirjevetoomukset

Lähetämme postitse kirjevetoomuksia osalle säännöllisistä tukijoistamme. Vetoomuksien aiheet vaihtelevat maailman lasten ajankohtaisten tarpeiden mukaan. 

Lahjoittaminen tilisiirrolla

Suomen UNICEFilla on useita lahjoitustilejä eri pankeissa. Lahjoitustilit määritellään järjestön keräysluvassa. Suomen UNICEFin lahjoitustilit ovat: 

FI15 1529 3000 0000 87, NDEAFIHH (päätili, Nordea) 
FI56 8000 1400 3000 01, DABAFIHH (Danske Bank) 
FI83 5721 3210 0003 12, OKOYFIHH (Osuuspankki) 
FI48 4055 2550 0057 24, HELSFIHH (Aktia) 

Facebookin ja Instagramin kautta lahjoittaminen

Voit tukea toimintaamme myös Facebookin varainkeruun kautta. Oman Facebook-keräyksen voi järjestää kuka vain Facebook-sivuillamme. Keräyksen voi järjestää esimerkiksi juhlistaakseen merkkipäivää tai tukeakseen tekemäämme hätäaputyötä kriisiaikoina. 

Omien keräyksien lisäksi Facebookin ja Instagramin kautta voi lahjoittaa video- ja kuvamainoksissa sekä livevideoissa näkyvän lahjoitapainikkeen kautta. Tällöin lahjoittaminen tapahtuu Metassa eli toisin sanoen Facebookin tai Instagramin sisällä. Lahjoittajien tiedot eivät tallennu UNICEFille. Näissä tapauksissa UNICEFin ei ole mahdollista auttaa mahdollisissa maksun käsittelyhaasteissa.

Facebookin kautta lahjoittamisessa Facebook maksaa kaikki käsittelymaksut, joten lahjoitukset tulevat kokonaisuudessaan suoraan UNICEFille.

Televarainhankinta

Televarainhankkijamme ovat pitkään talossa työskennelleitä ammattilaisia ja he kontaktoivat tukijoitamme numerosta 09 58450280. Televarainhankkijoiden pääsääntöisenä tehtävänä on kertoa UNICEFin viimeaikaisista työn tuloksista, kasvattaa tuen arvoa sekä hankkia uusia kuukausitukijoita auttamaan lapsia.

Omakeräys-alusta

Suomen UNICEFilla on lisenssi verkkoalustaan, jonka avulla kuka tahansa voi järjestää lasten hyväksi keräyksen (https://oma.unicef.fi/). Perustettu keräys on helppo jakaa tiedoksi lähipiirille ja pyytää ystäviä ja tuttuja osallistumaan lahjoittamalla yhteisen potin kerryttämiseksi. Omakeräys sopii ystävä- ja harrastusporukoiden sekä yritysten henkilöstöjen keräysten järjestämiseen.  

Arpajaiset

Postitamme kaksi kertaa vuodessa kotitalouksiin arpoja, jotka voi halutessaan lunastaa ja voittaa palkintoja, ja samalla tukea työtä lasten hyväksi. Jokaisessa postitetussa arpanipussa on keskimäärin yksi voitto. Keräyksen toteuttaa Tavara-arpa ry.

Vapaaehtoisryhmien keräykset

UNICEFilla on ympäri Suomea yli 1500 vapaaehtoista kymmenillä paikkakunnilla. Kaikki vapaaehtoisryhmämme löydät täältä. Vapaaehtoiset tukevat UNICEFin työtä esimerkiksi järjestämällä monenlaisia tempauksia ja tapahtumia omilla paikkakunnillaan. Vapaaehtoiset pitävät myyjäisiä ympäri vuoden, mutta etenkin joulun aikaan, sekä järjestävät lipaskeräyksiä vapun alla ja hätäkeräysten yhteydessä.

Vapaaehtoisten varainhankinnassa on aina voimassa oleva UNICEFin keräyslupa

 

Testamenttilahjoitus

UNICEFin työtä lasten hyväksi voi tukea monin eri tavoin. Yksi tapa on muistaa maailman lapsia testamentissa. Teemme testamenttilahjoittamiseen liittyen viestintää ja markkinointia, sillä se on vielä vähemmän tunnettu tukimuoto. Voit lukea lisää testamenttilahjoittamisesta täältä. 

Markkinointi: sosiaalinen media, digitaalinen media, tv, radio

Mainontaamme voi nähdä monissa eri yhteyksissä. Teemme markkinointia mm. digitaalisissa medioissa erityisesti sosiaalisessa mediassa, radiossa, televisiossa, ulkomainontana, tapahtumissa, postitse ja yhdessä valittujen yritysten kanssa heidän kanavissaan.

Keräykset kouluissa

Suomen UNICEFilla on pitkät perinteet yhteistyöstä ala- ja yläkoulujen sekä lukioiden kanssa. Tunnetuin kampanjamme on UNICEF-kävely, joka on koulujen liikuntatempaus, jolla kerätään varoja lasten koulunkäyntiin eri maissa ja alueilla. Koulut voivat myös osallistua UNICEF-päivätyökeräykseen eli taksvärkkiin tai järjestää omia varainkeruu ja teema-tapahtumia lapsen oikeuksiin ja UNICEFiin liittyen. https://www.unicef.fi/koulut/  

Yrityslahjoitus

Yritykset voivat tukea työtämme maailman lasten hyväksi lahjoittamalla varoja UNICEFin työhön, tulemalla mukaan yrityskumppaniksimme tai antamalla käyttöömme osaamista, kuten lakiapua. Keskustelemme mielellämme myös uusista ideoista lasten hyväksi. Lue lisää yrityslahjoittamisesta.

Vastuullinen varainhankinta

Noudatamme varainhankinnassamme ja varojen käytössä vastuullisia ja läpinäkyviä toimintatapoja riippumatta siitä, onko rahoittaja yksityishenkilö, yritys tai institutionaalinen rahoittaja.

Varainhankintamme eettisyyttä ohjaavat lainsäädäntö, kansainvälisen UNICEFin eettiset varainhankinnan periaatteet sekä alaa Suomessa ohjaavat hyvät käytännöt ja suositukset.

Raportoimme saamastamme rahoituksesta ja sen käytöstä avoimesti ja läpinäkyvästi lahjoittajillemme vuosikatsauksissamme.

Nuori UNICEFin työntekijän kainalossa.

Usein kysyttyä

Mitä tehdä, jos epäilen väärinkäyttöä?

Jos sinulla on syytä epäillä Suomen UNICEFin piirissä väärinkäytöstä tai rikosta koskien talousasioita, korruptiota, rahanpesua, ympäristöasioita, tietoturva- tai tietosuoja-asioita tai jotakin muuta Suomen UNICEFiin liittyvää asiaa, ota yhteyttä avoimen ilmoituskanavamme kautta.

Miksi teillä on useita MobilePay-numeroita?

Useiden numeroiden käyttäminen auttaa meitä näkemään, missä kanavissa lahjoittajat näkevät mainoksemme ja sitä kautta pystymme kehittämään toimintaamme ja tekemään tehokkaampaa varainhankintaa.

Kun tekee lahjoitusta MobilePay-applikaatiossa ja kirjoittaa vastaanottajakenttään mainoksessamme näkyvän numeron, applikaatio näyttää ennen lahjoituksen maksuvaihetta (pyyhkäisyä), että saajana on Suomen UNICEF. Näin tietää, että lahjoitus päätyy luotettavasti oikealle vastaanottajalle.

Miten voin varmistua, että varainhankintapyyntö (SMS, sähköposti, MobilePay) on UNICEFilta?

Lähettämämme sähköpostit tulevat osoitteesta UNICEF [email protected]. Tekstiviestipyynnöt numerosta 16110. Mobile Paylla voit maksaa Suomen UNICEFin hallinnoimiin lyhynumeroihin, jotka vaihtelevat kampanjoittain. Mobile Payn mobiiliapplikaatio kertoo ennen maksua (pyyhkäisyä), kenen hallinnoimaan numeroon olet siirtämässä rahaa. 

Suorissa varainhankintapyynnöissä on yleensä mukana voimassa oleva rahankeräyslupa. Aina luvan kirjaaminen mainontaan ei ole mahdollista esimerkiksi tilan puutteen vuoksi, jolloin löydät luvan verkkosivuiltamme.  

Miten voin varmistua, että kohtaamani feissari on teillä töissä?

Feissari esittää pyydettäessä voimassa olevan Suomen UNICEFin keräysluvan. 

Mitä ovat keräys- ja hallintokulut?

Ammattimaiseen apuun liittyy aina kuluja. Hallintoa tarvitaan siihen, että voidaan varmistaa, että lahjoitetut varat menevät luotettavasti ja tehokkaasti sinne, minne niiden kuuluukin. Hallinto vastaa esimerkiksi työn suunnittelusta, seuraamisesta ja vaikuttavuuden arvioinnista. Sellainen toiminta, jossa ei ole hallintoa, on hyvin riskialtista. Hallintokuluihin menevät niin asiantuntevien työntekijöiden palkat kuin tilavuokratkin. Myös varojen kerääminen maksaa. Teemme esimerkiksi markkinointikampanjoita, jotta ihmiset saavat tietää avun tarpeesta ja reagoisivat siihen. Lisäksi esimerkiksi operaattorit laskuttavat pienen siivun tekstiviestilahjoittamisesta.   

Lahjoitusvarojen käyttö

85% kerätyistä varoista käytetään kehittyvien maiden lasten auttamiseen (vuoden 2022 toteutuneet luvut). Varoilla toteutetaan pitkäjänteisiä kehitysohjelmia ja tehdään hätäaputyötä kaikkien heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi eri puolilla maailmaa. 

Kolme prosenttia käytetään UNICEFin työhön Suomessa. Varoilla edistetään esimerkiksi lasten oikeuksien toteutumista kunnissa. 

12 prosenttia menee keräysten toteuttamiseen ja hallintoonjolla varmistetaan, että lahjoitetut varat menevät luotettavasti ja tehokkaasti sinne, minne niiden kuuluukin.

Lue lisää