Siirry sisältöön

Auta Gazan lapsia

Valitse lahjoitustapa
Valitse lahjoitustapa
Valitse lahjoitussumma
  • Minimilahjoitus 2 €
  • Minimilahjoitus 2 €

Voit tehdä lahjoituksen verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla. Huomaathan, että voit tehdä lahjoituksen myös nimettömänä jättämättä henkilötietojasi.

Lapsi istuu teltan edessä paljain jaloin.

Lasten tilanne Gazassa katastrofaalinen

Lokakuun 7. päivä alkaneiden väkivaltaisuuksien puhjettua tuhansia lapsia on kuollut ja haavoittunut Palestiinassa. Lähes kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan ja monet asuvat kaduilla. Pommituksia on osunut siviilikohteisiin, kuten sairaaloihin ja kouluihin, joissa on majoittuneena kodeistaan paenneita ihmisiä. Turvallisia paikkoja ei ole. 

Puhtaasta juomavedestä ja ruoasta on valtava pula. Tilanne lähestyy nälänhätää. Myös kylmä talvi ja huonoissa hygieniaoloissa leviävät taudit uhkaavat kodeistaan paenneita.

Jo ennen tilanteen eskaloitumista Palestiinan asukkaista 40 prosenttia, mukaan lukien miljoona lasta, oli riippuvaisia humanitaarisesta avusta. 

Kaikissa sodissa lapset maksavat suurimman hinnan. UNICEF vaatii välitöntä aselepoa ja kaikkien osapuolten sitoutumista lasten suojelemiseen ja heille kuuluvaan erityissuojaan, kuten kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaiset velvoitteet edellyttävät. 

Usein kysyttyä tilanteesta

Apu menee perille

Rekka, joka on täynnä UNICEFin avustuslaatikoita, ajaa tiellä.

Apu menee perille

Vaikeasta tilanteesta huolimatta UNICEF on tarjonnut Gazassa humanitaarista apua tilanteen eskaloitumisen alusta saakka. UNICEF on: 

– toimittanut sairaaloihin ja terveyskeskuksiin elintärkeitä lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita

– kuljettanut alueelle puhdasta juomavettä ja vedenpuhdistustabletteja sekä polttoainetta veden pumppaamista varten

– jakanut kodeistaan paenneille ihmisille pyyhkeitä ja saippuaa sisältäviä hygieniapaketteja

– jakanut vakavasti aliravituille lapsille lääkinnällistä maapähkinätahnaa ja imettäville äideille lisäravinteita

– antanut lapsille psykososiaalista tukea

– toimittanut alueelle peittoja, telttoja ja lämpimpiä vaatteita

– tarjonnut perheille käteisapua välittömien tarpeiden kattamiseen.

 

Puhdasta juomavettä Gazan lapsille

Puhtaasta juomavedestä on Gazassa hälyttävän suuri pula. Veden puute on johtamassa katastrofiin, jossa yhä useampi sairastuu tai kuolee nestehukkaan tai likaisen veden välityksellä tarttuviin sairauksiin. UNICEF on saanut toimitettua alueelle jonkin verran puhdasta vettä, mutta tarve on valtava.

Kysymyksiä ja vastauksia Gazan ja Israelin tilanteesta

Mikä on UNICEFin kanta Israelin ja Palestiinan konfliktiin?

UNICEF vaatii välitöntä aselepoa ja kaikkien osapuolten sitoutumista lasten suojelemiseen ja heille kuuluvaan erityissuojaan, kuten kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaiset velvoitteet edellyttävät.

UNICEF on YK:n lastenjärjestö, jonka tehtävä on aina ja kaikkialla puolustaa jokaisen lapsen oikeuksia ja edistää erityisesti maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten asemaa. UNICEF on puolueeton, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija, jonka rooli kriisistä ja sen osapuolista riippumatta on suojella lapsia. Puolueeton asemamme mahdollistaa työmme maailman vaikeimmissa olosuhteissa katastrofien, sotien ja kriisien keskellä. Jotta esimerkiksi avustuskuljetukset pystytään turvaamaan kriisiolosuhteissa ja apu saadaan perille, UNICEFin pitää säilyttää keskusteluyhteys konfliktien eri osapuolten kanssa.

Miten UNICEF auttaa Palestiinassa?

Tässä tilanteessa UNICEF on tarjonnut Gazassa humanitaarista apua, kuten toimittanut sairaaloihin lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita ja kodeistaan paenneille perheille peittoja ja telttoja sekä hygieniatarvikkeita, kuten saippuaa ja vaippoja, auttanut varmistamaan puhtaan juomaveden saannin sekä tarjonnut lapsille psykososiaalista tukea. 

UNICEF on tehnyt Palestiinassa jo pitkään ohjelmatyötä, joka pyrkii varmistamaan, että jokainen lapsi saa suojelua ja hänellä on pääsy tarvitsemiensa palveluiden pariin. Palestiina on kehittyvä maa, jonka asukkaista 40 prosenttia elää humanitaarisen avun varassa. UNICEF tukee Palestiinassa paikallista koulutusjärjestelmää ja pyrkii takaamaan, että lapset pääsevät turvallisesti kouluun ja ovat suojassa väkivallalta. Terveydenhuollon ja ravitsemuksen parissa tehtävän työn tavoitteena on esimerkiksi tarjota raskaana oleville naisille ja vastasyntyneille elintärkeitä terveydenhuollon palveluita ja antaa ravitsemusapua alle 5-vuotiaille lapsille. Ohjelmatyön avulla lapsille ja perheille tarjotaan myös mielenterveysapua, varmistetaan pääsy puhtaan juomaveden pariin ja tarjotaan käteisapua perheiden perustarpeiden kattamiseen.

Mitä UNICEF tekee Israelissa?

Toisen maailmansodan jälkeen UNICEF auttoi lapsia Israelissa esimerkiksi tarjoamalla terveydenhuoltopalveluita ja ruokaa.

Nykyisin Israel on vauras valtio, eikä UNICEF toimita apua vauraisiin maihin. Korkean tulotason maissa hallituksilla on yleensä ottaen riittävät mahdollisuudet vastata itse hätätilanteisiin sekä turvata lapsen oikeuksien ja peruspalveluiden toteutuminen maassa. Ainoastaan hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa, ja jos valtio niin itse pyytää, UNICEF voi harkita avun antamista myös näissä maissa.  Vauraissa maissa UNICEF toimii kansallisten komiteoiden kautta, joiden tehtävänä on kerätä varoja UNICEFin ohjelmatyöhön, edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja edustaa UNICEFia kotimaissaan. Myös Suomessa UNICEF toimii tällaisen kansallisen komitean kautta. 

Voiko UNICEFin kautta lahjoittaa lapsille Palestiinaan?

UNICEFin kautta voi lahjoittaa Gazassa tehtävään hätäaputyöhön.

UNICEF on tehnyt jo pitkään humanitaarista työtä Palestiinassa, sillä Palestiina on kehittyvä maa ja jo ennen viimeaikaisia tapahtumia alueella asui miljoona lasta, jotka olivat riippuvaisia avusta. Vallitsevassa tilanteessa UNICEF tarjoaa Gazassa humanitaarista apua ja on esimerkiksi toimittanut sairaaloihin lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita, auttanut varmistamaan puhtaan juomaveden saannin sekä tarjonnut perheille käteisapua välittömien tarpeiden kattamiseen ja psykososiaalista tukea.

Voiko UNICEFin kautta lahjoittaa lapsille Israeliin?

UNICEFilla ei ole Israelissa ohjelmatyötä, mikä tarkoittaa, että UNICEFin kautta ei voi lahjoittaa Israeliin. Israel on vauras valtio, eikä UNICEF toimita apua vauraisiin maihin. Korkean tulotason maissa hallituksilla on yleensä ottaen riittävät mahdollisuudet vastata itse hätätilanteisiin sekä turvata lapsen oikeuksien ja peruspalveluiden toteutuminen maassa. Ainoastaan hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa, ja jos valtio niin itse pyytää, UNICEF voi harkita avun antamista myös näissä maissa. 

Vauraissa maissa UNICEF toimii kansallisten komiteoiden kautta, joiden tehtävänä on kerätä varoja UNICEFin ohjelmatyöhön, edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja edustaa UNICEFia kotimaissaan. Myös Suomessa UNICEF toimii tällaisen kansallisen komitean kautta. 

Onko UNICEF saanut toimitettua apua Gazaan?

Kyllä. UNICEFilla oli alueella valmiina henkilökuntaa ja jonkin verran avustustarvikkeita, jotka pystyttiin jakamaan. UNICEF on lisäksi toimittanut alueelle esimerkiksi puhdasta juomavettä, lääkintätarvikkeita, lisäravinteita imettäville äideille, maapähkinätahnaa vakavasti aliravituille lapsille ja kodeistaan paenneille perheille peittoja ja hygieniatuotteita kuten saippuaa ja vaippoja.Tarvikkeet eivät kuitenkaan riitä kattamaan valtavaa avun tarvetta.

Miksi UNICEF ei tee ohjelmatyötä Israelissa?

UNICEF perustettiin toisen maailmansodan jälkeen auttamaan heikoimmassa asemassa olevia lapsia. UNICEF auttoikin toimintansa ensimmäisinä vuosikymmeninä lapsia Israelissa esimerkiksi tarjoamalla terveydenhuoltopalveluita ja ruokaa.

Nykyisin Israel on vauras valtio, jolla on edellytykset itse turvata lapsen oikeuksien ja peruspalveluiden toteutuminen maassa. UNICEF ei toimita apua vauraisiin maihin, vaan niissä toimivat UNICEFin kansalliset komiteat, joiden tehtävänä on kerätä varoja UNICEFin ohjelmatyöhön, edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja edustaa UNICEFia kotimaissaan. Myös Suomessa UNICEF toimii tällaisen kansallisen komitean kautta.

Mistä UNICEFin luvut uhreista ovat peräisin?

Konfliktien ja kriisitilanteiden aikana YK seuraa lasten tilannetta lukuisien eri lähteiden kautta. Näihin kuuluvat YK:n oma henkilöstö ja muut tahot paikan päällä, ihmisoikeusjärjestöt, kansalaisjärjestöt, terveysviranomaiset ja media.  

Miten varmistatte, etteivät avustusrahat mene Hamasille?

UNICEFilla on yli 75 vuoden kokemus avustustoiminnasta ja sen varmistamisesta, että apu menee lapsille ja heidän perheilleen.

UNICEFin toimittama hätäapu Gazaan on pääasiassa avustustarvikkeita, kuten lääkkeitä, lääkintävälineitä, vesipulloja, hygieniatuotteita kuten saippuaa ja vaippoja sekä lääkinnällistä maapähkinätahnaa vakavasti aliravituille lapsille. Nämä tarvikkeet on toimitettu suoraan sairaaloihin tai pakolaiskeskuksiin kodeistaan paenneille ihmisille.

Miksi UNICEF ei puhu siitä kuka on vastuussa/syyllinen tapahtumiin?

UNICEFilla ei ole toimeksiantoa eikä valtuuksia osoittaa julkisesti vastuuta eri konfliktin osapuolten toimista. UNICEF on puolueeton, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Humanitaarisena avustusjärjestönä UNICEFin rooli kriisistä ja sen osapuolista riippumatta on tarjota hätätilanteissa oleville lapsille elintärkeää apua ja suojelua. Puolueeton asemamme mahdollistaa työmme maailman vaikeimmissa olosuhteissa katastrofien, sotien ja kriisien keskellä. Jotta esimerkiksi avustuskuljetukset pystytään turvaamaan kriisiolosuhteissa ja apu saadaan perille, UNICEFin pitää säilyttää keskusteluyhteys konfliktien eri osapuolten kanssa.