Siirry sisältöön

Miltä näyttää ihmiskunnan tulevaisuus?

Tänään 11.7. vietetään Maailman väestöpäivää, eli YK:n merkkipäivää, jonka tarkoituksena on muistaa väestökysymyksiin liittyviä haasteita ja keksiä näihin ratkaisuja.

Jasmin Mylläri Näkökulma
Äiti syleilee lastaan Sokin kylässä Nigerissä.
© UNICEF/UN0318099/Frank Dejongh

Somekanaviemme kommenttikentissä on - ihan ymmärrettävästi - kannettu vakavaa huolta maailman västönkasvusta. Jaamme toki huolen.

Vaikka tuskastuminen on joskus ihan ymmärrettävä reaktio siihen, että suuret muutokset vievät aikaa, tällä saralla on hyvä pitää mielessä, että tulosta syntyy koko ajan!

Tässä blogitekstissä vastaamme meille usein esitettyihin väitteisiin väestönkasvusta.

Maailman väestönkasvu johtuu siitä, että lapsia hankitaan yhä enemmän

Tämä ei pidä paikkaansa - oikeastaan maailmassa on jo nyt enemmän yli 65-vuotiaita kuin alle viisivuotiaita.

Maailman väestön vanheneminen seuraa elinajanodotteen nousua ja maailmanlaajuista syntyvyyden laskua. Vuonna 1990 lapsia syntyi 3,2 naista kohden. Vuonna 2020 vastaava luku oli 2,4 lasta ja tämän arvioidaan putoavan 2,2 lapseen 2050 mennessä.

Jotta saamme syntyvyyden laskuun, meidän pitää keskittyä kondomien jakoon

Kuten jo huomasimme, maailmanlaajuisesti syntyvyys on jo laskussa. Saamme tietty kiittää tästä myös ehkäisyvälineitä, mutta tätäkin merkittävämpää on lapsikuolleisuuden lasku sekä sukupuolten välisen tasa-arvon eteen tehty työ kuten tyttöjen kouluttaminen mahdollisimman pitkälle.

Kun tuomme esille UNICEFin tekemän työn lapsikuolleisuuden vähentämiseksi osana väestönkasvun hillitsemistä, jotkut hämmentyvät: lapsiahan tulee silloin enemmän!

Noin se ei kuitenkaan mene. Todellisuudessa mitä useampi lapsi jää eloon, sitä pienempiä perheitä vanhemmat hankkivat, koska heidän ei tarvitse pelätä, etteivät heidän lapsensa selviäisi aikuisiksi asti. Väestötutkijat käyttävät tästä ilmiöstä termiä lasten eloonjäämisen hypoteesi (engl. child survival hypothesis).

Tätä avaavat ehkä esimerkkiluvut Bangladeshista. Jos perheessä ei kuollut yhtään lasta, keskimääräinen lapsiluku oli 2,6 lasta. Kun yksi lapsi kuoli, perheen keskimääräinen lapsiluku nousikin jo 4,7 lapseen. Jos kaksi lasta kuoli, keskimääräinen lapsiluku perheessä oli 6,2 ja yli kolmen lapsen kuolema nosti perheen lapsiluvun 8,3 lapseen. Tällaiset luvut todistavat, että lapsikuolleisuuden vähentäminen on erittäin tehokas este väestönkasvulle.

Terveysvalistuksen, koulunkäynnin ja osallisuuden kautta vahvistetaan tyttöjen omia mahdollisuuksia vaikuttaa oman elämänsä kulkuun.

Koulutetut tytöt menevät myöhemmin naimisiin, saavat myöhemmin ja vähemmän lapsia, ja myös heidän lapsensa pääsevät todennäköisemmin kouluun, jolloin positiivinen vaikutus kertautuu sukupolvien yli. Koulutetut äidit ovat usein myös tietäväisempiä lastenhoidosta ja heidän lapsensa selviävät hengissä suuremmissa määrissä kuin niiden äitien, joille koulutus ei ole ollut mahdollista.

Miten lapsikuolleisuus saadaan laskuun?

Lapsikuolleisuus on jo laskenut yli 60 prosenttia vuodesta 1990. Samalla kun lapsia syntyy vähemmän, yhä useampi elää yli 5-vuotiaaksi.

Lapsikuolleisuus johtuu useimmiten synnytykseen liittyvistä komplikaatioista, helposti hoidettavista taudeista, aliravitsemuksesta tai huonosta hygienista.

Lasten selviytymisen kannalta on kuitenkin myös tärkeää, että heidän äitinsä selviävät synnytyksestä – äitinsä menettänyt lapsi kuolee nimittäin muita todennäköisemmin jo alle kuukauden ikäisenä.

Äiti- ja lapsikuolleisuutta voidaan vähentää seksuaali- ja lisääntymisterveyshuollon kautta sekä lopettamalla naisiin kohdistuvat haitalliset käytännöt kuten sukuelinten silpomisen. Tärkeää on myös teiniraskauksien ehkäiseminen köyhissä maissa, joissa lapsivuodekuolleisuus on teiniäideillä moninkertainen täysi-ikäisiin verrattuna.

Mikä on Maailman väestöpäivä?

Merkkipäivää on juhlittu jo vuodesta 1989 lähtien YK:n kehitysohjelma UNDP:n kannustamana. Tänä vuonna Maailman väestöpäivänä korostetaan tasa-arvotyön merkitystä kestävässä väestönkehityksessä. Sen sijaan, että maalaamme kauhukuvia 8 miljardin ihmisen rajapyykin ylittyessä, meidän tulee keskittyä haitallisten normien ja ihmisoikeuksia rikkovien käytäntöjen kitkemiseen. Maailman väestö koostuu ihmisistä, ei numeroista.

UNICEFin pitkäjänteinen työ tyttöjen ja naisten tasa-arvon, terveydenhuollon ja koulutuksen kanssa tukee heidän mahdollisuuksia päättää omasta kehostaan. Esimerkiksi YK:n väestörahasto UNFPAn kanssa toteuttamamme työ lapsiavioliittojen ja silpomisen pysäyttämiseksi ehkäisee teiniraskauksia ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita.

Katse tulevaisuuteen

Tänään Maailman väestöpäivänä on oiva tilaisuus tutustua lisää väestökysymyksiin liittyviin haasteisiin pohtia sitä, miten tulevaisuutta tulisi rakentaa näiden ratkaisemiseksi.

Auttamatta jättäminen ei nimittäin alenna syntyvyyttä tai hillitse väestönkasvua. Päinvastoin.

Rakenna kanssamme kestävämpää tulevaisuutta

Lisätietoja

 

***

Päiväys: 11.7.2019 (päivitetty 11.7.2022)

Otsikkokuva: Äiti syleilee lastaan Sokin kylässä Nigerissä. © UNICEF/UN0318099/Frank Dejongh

Julkaistu11.7.2019