Siirry sisältöön

Lapsen oikeudet ja yritysvastuu

Joukko lapsia nauraa Pakistanissa.

Jokaisen yrityksen toiminnalla on vaikutuksia lapsiin. Lapsen oikeudet ovatkin olennainen osa yritysvastuuta. Sen lisäksi, että oikeuksien kunnioittaminen ja edistäminen on vastuullista, se on myös hyvää liiketoimintaa.

Lapsen oikeuksien edistäminen kannattaa

Yrityksillä on paljon positiivisia vaikutuksia lapsiin, esimerkiksi elintärkeiden tuotteiden tarjonta ja nuorten turvallinen työllistäminen. Monet vaikutukset ovat kuitenkin haitallisia.

Negatiiviset vaikutukset eivät rajoitu yksin lapsityövoiman käytön kieltämiseen ja ennaltaehkäisyyn. Tämä on tärkeää, mutta ei vielä riitä.

Lapset tulee huomioida yritysten omassa toiminnassa ja tuotantoketjuissa, mutta myös esimerkiksi asiakkaina ja työntekijöiden perheenjäseninä.

Lapsen oikeuksia edistävät toimet tukevat:

  • hyvän maineen rakentumista,
  • parantavat riskien hallintaa,
  • houkuttelevat asiakkaita ja sijoittajia ja
  • takaavat yritykselle sosiaalisesti hyväksytyn tavan toimia.

Sitoutuminen lasten hyvinvointiin auttaa myös rekrytoinneissa ja henkilöstön motivoinnissa.

"Lapset ovat tulevaisuutemme"

Yritysten ja sijoittajien vastuullisuustyössä on nousussa sosiaalinen vastuu ja lapsen oikeudet osana sitä. Videolla OP Asset Managementin CEO Tuomas Virtalan, A. Ahlströmin toimitusjohtaja Jyrki Vainionpään ja UNICEFin Alexander Rostamin ajatuksia lapsen oikeuksista yritysten liiketoiminnassa ja sijoittamisessa.

Selvitys: Miten lapsen oikeudet toteutuvat suomalaisissa pörssiyrityksissä

Kaksi lasta kurkkaa kuusent takaa talvisessa maisemassa.