Tytöt pumppaavat vettä koulun pihalla Hilagnassa Madhya Pradeshin osavaltiossa. Koulu on mukana UNICEFin puhtaan veden ohjelmassa. © UNICEF/India2012/Haru
Tytöt pumppaavat vettä koulun pihalla Hilagnassa Madhya Pradeshin osavaltiossa. Koulu on mukana UNICEFin puhtaan veden ohjelmassa. © UNICEF/India2012/Haru

Eva Ahlströmin säätiö naisten ja lasten asialla

Eva Ahlstromin säätiö jatkaa yhtenä Suomen UNICEFin merkittävimmistä kumppaneista. Säätiön uudella lahjoituksella tuetaan vesi- ja sanitaatio hanketta Rajasthanissa.

Eva Ahlströmin säätiö on tukenut UNICEFin puhtaan veden, sanitaation ja hygienian ohjelmaa Intian Madhya Pradeshin kouluissa vuosina 2011-2014. Pilottihanke on ollut valtava menestys, sillä osavaltio on soveltanut laajalti sen oppeja koko Madhya Pradeshin alueella.

Säätiön edustajat kävivät paikan päällä tutustumassa hankkeeseen vuonna 2012.

- Vierailumme Madhya Pradeshissa oli vaikuttava. Pääsimme näkemään, kuinka laaja-alaisesti UNICEF toimi kaikilla yhteiskunnan tasoilla: kouluissa lasten parissa, yhdessä paikallisten kumppaneiden ja yhteisöjen kanssa, alue- ja osavaltiotasolla, sekä yhdessä Intian hallituksen kanssa, sanoo Eva Ahlströmin säätiön puheenjohtaja Maria Bondestam.

Puhtaan veden puute tappaa lapsia

Intiassa lasten likaisesta vedestä johtuvat taudit, kuten ripuli, ovat edelleen yleinen kuolinsyy. Noin 500 intialaislasta kuolee joka päivä likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin. Jatkuva ripuli johtaa helposti myös lasten aliravitsemukseen, joka puolestaan kroonisena vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Maassa jossa yli puolet väestöstä elää vailla minkäänlaista sanitaatiota, puhtaalla vedellä ja hyvällä hygienialla on kauaskantoiset seuraukset.

- Saimme Madhya Pradeshin hankkeen myötä todistaa, kuinka kestävää kehitystä todella rakennetaan. Ja kuinka muutos lähtee lapsista! UNICEFin mandaatti ja toimintatapa ovat ainutlaatuisia, työn vaikutukset kasvavat paljon yksittäistä projektia suuremmiksi. Meille on suuri ilo ja kunnia saada olla jatkamassa UNICEFin vesi- ja sanitaatiotyötä Intiassa, Bondestam iloitsee.

Alkamassa kolmevuotinen projekti

UNICEF aloitti tänä vuonna Rajasthanissa kolmivuotisen projektin, jonka tarkoitus on taata asukkaille puhdas vesi. UNICEF parantaa vesi- ja saniteettihuoltoa ja antaa hygieniakoulutusta.

Kun lapset oppivat koulussa hygienian ja puhtaan veden merkityksen, he vievät tietoutta myös koteihinsa. Rajasthanin hankkeeseen kuuluu 300 koulua, joiden kautta tavoitetaan yhteensä 40 000 lasta ja 15 000 perhettä.

- Nuori Eva Ahlströmin säätiö toteuttaa toimintamallillaan merkittävää yhteiskuntavastuuta. Yhteistyö lasten hyväksi auttaa rakentamaan koulutettuja vakaita yhteiskuntia, jotka ovat elintärkeitä myös kestävälle liiketoimintaympäristölle. Olemme kumppanuudestamme äärimmäisen ylpeitä, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Eva Ahlströmin säätiö perustettiin vuonna 2010 teollisuussuvun viidennen sukupolven naisten toimesta. Ahlstömin yrityksen perustaja Antti (1827-1896) ja vaimonsa Eva Ahlström (1848-1920) painottivat jo yli sata vuotta sitten sosiaalisen vastuun kantamista. Eva ja Antti Ahlström tukivat lahjoituksillaan kulttuuria, perustivat kansakouluja ja sairaaloita, sekä rakennuttivat henkilökunnan asuntoja Ahlströmin tehdasalueille ympäri Suomea.

Säätiön perustajien idea oli jatkaa esivanhempiensa viitoittamaa tietä. Säätiö tukee ennen kaikkea huonoissa olosuhteissa eläviä naisia ja lapsia niin Suomessa kuin muualla maailmassa.


http://www.evaahlstromsstiftelse.fi/Elokuva joka kertoo Säätiön toiminnasta ja yhteistyöprojektista UNICEFin kanssa, Intian Madhya Pradeshin osavaltiossa.