Siirry sisältöön

Tuulan testamenttipäätös vaati sulattelua, mutta laatiminen oli helppoa

Yhä useampi haluaa hyvän tekemisen jatkuvan myös silloin, kun ei itse ole enää auttamassa. Meikäläisittäin pienelläkin summalla voi saada kehitysmaissa paljon aikaan.

Testamenttilahjoittaminen Näkökulma
Testamenttilahjoittaminen
Kuva Tuulasta puutarhassa.

Testamenttia laatiessa ei tule heti miettineeksi, että osan omaisuudesta voisi lahjoittaa yleishyödylliselle järjestölle. Tämä kävi ilmi Suomen UNICEFin vuosina 2016–2017 teettämässä tutkimuksessa, jossa vain kolmasosa suomalaisista kertoi harkinneensa tai voivansa harkita testamenttilahjoittamista.

Suunta on kuitenkin muuttumassa. Suomen UNICEF on vastaanottanut testamenttilahjoituksia jo 30 vuoden ajan ja kiinnostus lahjoittamiseen on ollut kasvussa, järjestön testamenttilahjoittamisen asiantuntija Sara Eronen kertoo. Syitä on useita.

”Sotien jälkeen varallisuutta on kertynyt aiempaa enemmän. Olen kuullut sellaistakin, että aikuiset lapset sanovat vanhemmilleen, etteivät tarvitse mitään.”

Tilastokeskuksen mukaan yksinasuvien ja lapsettomien määrä on nousussa. Rintaperillisille eli lapsille ja lapsenlapsille kuuluu aina puolet perinnöksi jäävästä omaisuudesta, mutta ilman testamenttia ja perillisiä valtio perii omaisuuden. Mikäli lapsia ei ole, yleishyödyllinen järjestö saatetaan nähdä varteenotettavana vaihtoehtona, kun mietitään testamentin edunsaajaa.

Apu menee perille

Tuula Nylander tuli reilut kymmenen vuotta sitten Suomen UNICEFin vapaaehtoiseksi paikkamaan ystäväänsä Jano-keräykseen ja on sillä tiellä edelleenkin. Vuosien aikana hän on ennättänyt olla muun muassa vapaaehtoisryhmän puheenjohtaja.

Käsitöihin mieltynyt Nylander on valmistanut runsaat 1600 UNICEF-nukkea, joiden myymisestä saadut tuotot on ohjattu maailman lasten hyväksi. Nylander kävi muutama vuosi sitten Malawissa tutustumassa siihen, mihin UNICEF käyttää saamiaan varoja. Malawissa hän vakuuttui siitä, kuinka meillä pieni raha voi muualla olla elämän kokoinen apu.

”Koskettavinta oli käynti avohoitoklinikalla, jossa oli aliravittuja lapsia. Osa heistä oli toipumassa, osa vasta saamassa ravintoa. Siinä näki avun tarpeen ja kuinka lapset pääsivät elämään kiinni”, Nylander sanoo.

Kun Nylander sai joitain vuosia sitten Suomen UNICEFin esitteen, jossa kerrottiin testamenttilahjoituksesta, alkoi ajatus kyteä.

Maksutonta apua asianajajalta

Päätös testamentista ei syntynyt hetkessä, sillä sen laatimisessa joutui väistämättä ajattelemaan omaa kuolevaisuuttaan. Sulattelua vaativan ajatustyön jälkeen Nylanderista oli kuitenkin kätevää, että Suomen UNICEFin verkostoon kuuluva asianajaja hoiti testamentin laatimisen. Se ei myöskään maksanut mitään.

Nylanderin lapset suhtautuivat testamenttilahjoitukseen myönteisesti.

”Olen pohtinut jälkeenpäin sitä, että koska kyseessä ei ole iso omaisuus, se ei juuri muuttaisi lasteni elämää, mutta maailman lapsille summa on paljon. ”

Koko omaisuutta ei tarvitse eikä siis voikaan testamentata, mikäli on rintaperillisiä. Päätös on oma ja pienetkin lahjoitukset auttavat UNICEFin työtä heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi. Esimerkiksi 50 kappaletta poliorokotetta saa yhdeksällä eurolla.

”Testamenttilahjoittamisesta tuli todella hyvä mieli”, Nylander sanoo.

***

Kiinnostaako testamenttilahjoittaminen?
Muistamalla Suomen UNICEFia testamentissasi autat maailman lapsia rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. UNICEF saa kaikki varansa vapaaehtoisina lahjoituksina.

Testamenttilahjoituksessa ei ole minimisummia.
Suomen UNICEF yleishyödyllisenä toimijana ei joudu maksamaan perintöveroa.
Halutessasi testamentin laatii Suomen UNICEFin vapaaehtoisten asianajajien verkostoon kuuluva asianajaja. Testamenttiasiakirjan laatiminen on maksutonta, kun siihen sisältyy lahjoitus UNICEFille.

Lue lisää aiheesta ja tilaa Suomen UNICEFin maksuton testamenttiopas osoitteesta: www.unicef.fi/testamentti

***

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran HS.fi:ssä 3.9.2018

***

6.9.2018

Julkaistu10.9.2018