UNICEF-nukke voi pelastaa lapsen elämän

UNICEF-nukke on käsityönä tehty yksilöllinen koristenukke, joka edustaa tekijänsä valitsemaa kansallisuutta.

Jokaiselle UNICEF-nukelle etsitään perhe, joka lahjoittaa nukesta UNICEFille 20-40 euroa tai enemmän. UNICEF käyttää lahjoitukset rokotusohjelmiin sekä muuhun lasten terveyttä, koulutusta ja suojelua edistävään työhön. Näin nukke voi pelastaa lapsen elämän.

Idea UNICEF-nukesta syntyi Italiassa vuonna 1988. Suomessa nukkekampanja lähti käyntiin 2002. Meillä UNICEF-nuket tunnetaan myös nimellä Anna ja Toivo. 

Suomalaisten tekemät UNICEF-nuket ovat keränneet varoja yli 800 000 euroa. 

UNICEF-nukke on koristenukke, joka ei sovellu alle 14-vuotiaille.

 

Kaikki käsitöistä kiinnostuneet - tervetuloa mukaan!

Tarvitsette

  • Käytettyjä, kierrätettyjä kankaita/vaatteita, nauhoja, lankoja, koruja yms.
  • Vanua täytteeksi, syömäpuikko täyttämisen helpottamiseksi
  • Kapeita kangastusseja kasvojen piirtämiseen
  • Ompelukone, sakset, nuppineuloja, silmäneula ja ompelulankaa 

UNICEFilta saatte tilattuna

  • Nuken kaavat
  • Henkilökortteja
  • UNICEF-merkki sekä ikärajamerkki

Ohjeet nukentekijöille

  1. Kaikki UNICEFin Anna ja Toivo –nuket tehdään saman kaavan mukaan. Tutustu huolella kaavaan ja siinä oleviin tarkempiin ohjeisiin, jotta nukesta tulee aito UNICEF-nukke.

  2. Kangasmerkit kiinnitetään nuken jalkasaumaan kaavassa olevien ohjeiden mukaan.

  3. Jokaisen nuken mukaan liitetään henkilökortti, jonka tekijä täyttää nuken henkilötiedoilla ja omilla yhteystiedoillaan. Nuket ovat näin rekisteröityjä toisin kuin monet maailman lapsista. Henkilökortin mukana olevan postikortin uusi perhe voi lähettää nuken tekijälle, jotta tämä saisi tietää, että nukke on saanut kodin.

 

Tilaa tarvittavat materiaalit UNICEFilta


UNICEFin vapaaehtoisryhmät tekevät ja myyvät Anna ja Toivo –nukkeja, yhteystiedot löydät täältä.   Materiaalitilaukset  Mia Granqvist-Salmi, p. 09 5845 0212, sähköposti etunimi.sukunimi@unicef.fi

Kouluilla voidaan valmistaa nukkeja ja järjestää nukketalkoita. Hyviä ompelusesonkeja ovat mm. joulu ja äitienpäivän tienoo. Koulut saavat nukkemateriaalien tilauksen yhteydessä UNICEFilta viitenumeron, jonka kautta voivat ohjata lahjoitusrahat. Lisäohjeita ja materiaalitilaukset Jaana Tuhkaselta 044 545220, sähköposti etunimi.sukunimi@unicef.fi.

 

36 prosenttia maailman lasten rokotteista tulee UNICEFilta

Joka vuosi yli kaksi miljoonaa lasta kuolee tauteihin jotka olisi voitu estää rokottamalla. UNICEF on johtava rokotteiden toimittaja ja toimii yhteistyössä kehitysmaiden hallitusten kanssa rokotusohjelmien aikaansaamiseksi.

Työ tuottaa tulosta, sillä 20 vuoden aikana (1988–2008) esimerkiksi polio on vähentynyt 99 prosentilla ja vuosina 1999–2005 tuhkarokkoon kuolleiden lasten määrä on puolittunut. UNICEF rokottaa lapsia myös sodan keskellä.
 
Rokottaminen kuutta tappavaa lastentautia vastaan on yksi UNICEFin keskeisistä tehtävistä lapsen oikeuksien puolesta. Nämä tappavat taudit ovat kurkkumätä, hinkuyskä, jäykkäkouristus, tuberkuloosi, polio ja tuhkarokko.

Kun vielä vuonna 1980 vain noin 20 prosenttia maailman lapsista rokotettiin näitä tauteja vastaan, vuonna 2009 rokotteet sai jo 82 prosenttia lapsista.