Tietoa taloudesta

Laita hyvä jakoon Whatsapp

Työmme rahoitetaan vapaaehtoisin lahjoituksin tavallisilta ihmisiltä, yrityksiltä ja eri maiden hallituksilta. UNICEF ei saa rahoitusta YK:lta.

Vuonna 2019 Suomen UNICEF keräsi lahjoituksina yhteensä 22,1 miljoonaa euroa. Tarkempaa tietoa varainhankinnastamme löydät vuosiraportistamme ja sen yhteydesssä julkaistusta tilinpäätöksestä.

Keräyskulut

Jokaisesta eurosta käytettiin 73 senttiä UNICEFin työhön kaikkialla maailmassa, 27 senttiä keräysten toteuttamiseen ja hallintoon.

Graafi kertoo kuluprosentit: 73% keräyistä varoista maailman lasten tukemiseksi, 27% Keräys- ja hallintokulujen osuus.


Kulujen vertailu muiden järjestöjen kanssa

Vuonna 2019 Ulkoministeriö rahoitti kansainvälistä UNICEFia 16,3 miljoonalla eurolla. Tuki ei sisälly Suomen UNICEFin tilinpäätökseen, johtuen YK-järjestön erityisasemasta. Pääasiassa siksi keräyskulumme eivät ole suoraan verrattavissa muiden järjestöjen kanssa.

Varojen käyttö

Varat käytetään heikoimmassa asemassa olevien lasten auttamiseen. UNICEFin tuella lapset saavat esimerkiksi terveydenhuoltoa, suojelua ja mahdollisuuden käydä koulua. UNICEFin pitkäjänteinen toimintamalli perustuu yhteistyöhön valtioiden kanssa. Koulujen lisäksi rakennamme kokonaisia koulujärjestelmiä.

Pyrimme pitämään kulumme mahdollisimman pieninä

Suomen UNICEFin henkilökunnan palkat sisältyvät 27 % vuosikuluihin. Lisää tietoa palkoista ja palkkioista löydät vuosikertomuksestamme, joka sisältää myös tilinpäätöksen.

Markkinointi- ja tiedotuskulut vaihtelevat kampanja- ja toimenpidekohtaisesti, mutta sisältyvät 27 % vuosikuluihin. Edullisin ja tehokkain tapa lahjoittaa on kuukausilahjoitus.

Suuri osa UNICEFin antamasta avusta on asiantuntija-apua. Lasten auttaminen vaatii onnistuakseen myös hyvää hallintoa. Kansainvälisistä kuluistamme löytyy tietoa kansainvälisestä vuosikertomuksestamme.

Apua tarpeen mukaan

Tehtävämme on auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia, joten ensisijalla ovat köyhimmät maat. Siellä avustus on myös tehokkainta eli saavutukset euroa kohden ovat suurimmat.

Suurin osa varoista käytetään pitkäjänteisiin kehitysohjelmiin yli 150 maassa. Osuus jaetaan tavoitteidemme (MTSP - Medium Term Strategic Plan) mukaan. Jakoperusteena käytetään mm. lapsikuolleisuutta, bruttokansantuotetta ja lasten osuutta väestöstä. Lisäksi varoja käytetään tukitoimintoihin, kuten tutkimukseen.

Työmme Suomessa

Vuonna 2019 kuusi prosenttia Suomen UNICEFin tuotoista käytettiin vaikuttamistyöhön ja viestintään Suomessa. Jotta lapsen oikeudet toteutuisivat niin lasten arjessa kuin poliitikkojen päätöksissäkin:

  • teemme ja teetämme tutkimuksia
  • vaikutamme Suomen kehitys- ja lapsipolitiikkaan
  • tuotamme lapsen oikeuksiin liittyvää tiedotus- ja oppimateriaalia
  • luennoimme lapsen oikeuksista

Mitä rahalla saadaan

Autamme aliravittuja lapsia

15 € - 45 pussia maapähkinätahnaa
20 € - 29 pakettia energiapitoisia keksejä
25 € - 781 pussia vitaminijauhetta

Autamme lapset kouluun

12 € – vihkot ja kynät 28 lapselle
30 € – koulureput 9 lapselle
165 € – täydellinen koulutarvikelaatikko (school-in-a-box) koko luokalle– lukittava metallilaatikko, joka sisältää kyniä, pyyhekumeja, harjoituskirjoja, kirjoituslaattoja, saksia ja reppuja sekä lisäksi opettajalle kyniä, julisteita ja liitutaulutarvikkeet

Torjumme tauteja

5 € – 31 annosta poliorokotetta
10 € – 27 annosta tuhkarokkorokotetta
14 € – kuusi hyttysverkkoa suojaamaan perheitä malariaa vastaan

Autamme hädässä olevia lapsia

5 € – 1 667 vedenpuhdistustablettia, joilla saadaan jopa 6 700 litraa puhdasta vettä.
28 € - Ensiapupakkaus terveyskeskuksiin ja kriisialueille.
1305 € – 42 m² teltta väliaikaiseksi kouluksi tai terveyskeskukseksi katastrofialueella

UNICEF tekee työtä eri tilanteissa ja elämänvaiheissa olevien lasten kanssa. Pienelläkin summalla voit auttaa tai jopa pelastaa lapsen hengen!

Lisää tietoa taloudesta ja työstämme

» Suomen UNICEFin vuosikertomukset

» Näin UNICEF auttaa