Siirry sisältöön

Hätäapu lapsille

Peini lapsi seisoo teltan edessä Syyriassa.

Kun sota syttyy tai maanjäristys iskee, UNICEF on ensimmäisten joukossa paikalla auttamassa lapsia ja perheitä. Autamme vuosittain lapsia sadoissa kriiseissä eri puolilla maailmaa.

Miksi hätäapua tarvitaan?

Miljoonat lapset elävät tälläkin hetkellä sodan ja kriisien keskellä ympäri maailmaa. Ilmastokriisin myötä myös luonnonkatastrofit runtelevat maailmaa entistä useammin.

Kriisin iskiessä kaikki apu on tarpeen. Ruokahuolto voi romahtaa, kodit ja koulut tuhoutua, sähkö- ja vesi-infrastruktuuri vaurioitua sekä sosiaali- ja terveydenhuolto katketa. Yhä useammin uusi kriisi iskee ennen kuin edellisestä on selvitty.

Kriisin pitkittyessä köyhyys lisääntyy ja lapset jäävät todennäköisemmin koulutuksen ulkopuolelle. UNICEF on ensimmäisten joukossa auttamassa lapsia ja perheitä kriisin iskiessä. Hädän akuuteimman vaiheen jälkeen jäämme auttamaan maata jälleenrakennustyössä.

 

Lapsi pitelee laatikkoa, jossa lukee UNICEF.
© UNICEF/UN042749/Khuzaie

Miten UNICEF auttaa?

UNICEF on yksi maailman merkittävimmistä hätäaputoimijoista. Olemme toiseksi suurin hätäaputarvikkeiden toimittaja YK:n maailman ruokaohjelman (WFP) ruoka-avun jälkeen.

Huolehdimme lasten terveydestä, ravitsemuksesta, koulutuksesta ja suojelusta sodan tai katastrofin keskellä.

1. Terveys

Toimitamme lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita kriisin keskelle, jotta lapset saavat tarvitsemansa terveydenhuollon. Kuljetamme myös elintärkeät rokotteet lasten suojelemiseksi taudeilta. Neuvottelemme tarvittaessa aselevon rokotuskampanjoiden toteuttamiseksi, jos sota on kestänyt pitkään. Toimitamme myös lämpimiä vaatteita ja huopia kriisin keskelle.

2. Puhdas vesi ja hygienia

Likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit uhkaavat nopeasti lapsia. Vastaamme koko katastrofialueen vesihuollosta. Jaamme vettä, korjaamme vesipisteitä ja toimitamme hygieniatarvikkeita.

3. Ravitsemus

Ruokahuollon romahtaessa lapsia uhkaa aliravitsemus. Toimitamme hätäapuravintoa katastrofialueille, jotta lapset selviytyvät.

4. Koulutus

Rakennamme kriisien keskelle väliaikaisia telttakouluja, joissa lapset voivat käydä koulua turvallisesti. Rakennamme myös sodassa tai katastrofeissa vaurioituneita kouluja uudelleen ja toimitamme koulutarvikkeita lapsille.

5. Suojelu

Perustamme lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat leikkiä turvallisesti ja vanhemmat hengähtää. Autamme myös perheestään eroon joutuneita lapsia löytämään perheensä.

Kaksi UNICEFin työtekijää ottaa laatikoita rekasta.
© UNICEF/UNI325740/Montico