Siirry sisältöön

Terveysasemalle saatiin vesihana ja nyt synnyttäjätkin pääsevät pesulle

Koilis-Ugandassa, Kotidossa, lasten elämää vaikeuttavat monet asiat: huono ravitsemustilanne, kuivuuden pahentama vesipula ja armoton köyhyys. Lisää haasteita aiheuttavat toistuvat epidemiat. Yksinkertainen asia on muuttanut asioita paremmaksi – vesi.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Kuva klinikasta Koillis-Ugandassa Kotidossa.
Ihmiset jonottavat klinikalle Koillis-Ugandassa Kotidossa.
© Suomen UNICEF

Kuivuusjaksot eivät ole Itä-Afrikassa uusia, mutta ilmastonmuutoksen myötä sadekausi toisensa jälkeen epäonnistuu ja nyt sadekaudellakin on kuivaa. Kotidossa, Koilis-Ugandassa toivoa kuivuuden keskellä luo valtava porakaivo, joka pumppaa vettä maanuumenista. Vesijärjestelmä toimittaa puhdasta vettä alueen terveyskeskukseen, kouluun sekä kotitalouksille. Paahtava aurinko saadaan hyötykäyttöön, sillä järjestelmä toimii aurinkovoimalla.

UNICEFin työ Ugandassa edistää puhtaan veden saatavuutta, sanitaatiota ja parempaa hygieniaa lapsille. Työllä on suora merkitys lasten terveyteen ja henkiinjäämiseen. Yksi esimerkki työstä on Kotidoon rakennettu vesijärjestelmä.

Lähes 40% terveyspalveluista Ugandassa on vailla juoksevaa vettä ja yli 90% vailla sanitaatiota. Christine Ajok toimii kätilönä klinikalla, jonne on vihdoin saatu vesihanat ja toimiva sanitaatio. Klinikka palvelee tuhansia ihmisiä alueella, ja esimerkiksi synnytyksiä on useita viikossa.

Puhdas vesi helpottaa tilannetta paljon! Voimme hoitaa lapsia ja äitejä paremmin. Synnyttäjillä on nyt mahdollisuus peseytyä ja se on vähentänyt tulehdusriskiä.

Kätilö Christine Ajok

Erilaiset epidemiat ovat koetelleet Ugandaa viime vuosina, koronapandemian jälkeen maassa on levinnyt ebola ja kolera. Tautien leviämisen ehkäisemiseksi hyvä hygienia on erityisen tärkeää. Ajok kertoo, että äitiys- ja lapsikuolleisuus luvut ovat klinikalla laskussa. Äidit tulevat useammin klinikalle synnyttämään, kun tietävät että siellä on vettä.

Kätilö punnitsee vauvaa katosta roikkuvalla vaa'alla.

Kätilö Christine Ajok punnitsee vauvaa terveysklinikalla. 

Lapsen terveys alkaa äidin hyvinvoinnista

Kotidon alueella lasten ravitsemus on jatkuva huolen aihe ja jopa 90% pikkulapsista on vailla monipuolista ja riittävää ravintoa. Aliravitsemuksen ehkäisyssä erityisen tärkeää on odottavan ja imettävän äidin hyvinvointi. Vastaanotollaan Christine Ajok seuraa odottavien äitien terveyttä ja ravitsemusta muun muassa seuraamalla äidin kädenympäryksen mittaa. Äideille annetaan lisäravinteita ja lisäksi malarialääkettä. Lääkkeiden ja vitamiinien ottaminen on nyt helpompaa, kun tarjolla on juomavettä.

– Ennen lääkkeet otettiin mukaan, emmekä voineet valvoa niiden ottamista. Osa äideistä saattoi antaa malarialääkkeen lapselleen, Ajok kertoo.

Äidin terveys odotus- ja imetysaikana takaa hyvän pohjan lapsen terveydelle. Syntymän jälkeen vauvojen terveyttä ja painonkehitystä seurataan tarkkaan. Jos painokäyrä näyttää huolestuttavalta, Ajok keskustelee asiasta äidin kanssa. Klinikalla tarjotaan tietoa monipuolisesta ravitsemuksesta ja sen merkityksestä. Aliravituille lapsille on tarjolla ensin kotihoitoa, jolloin he saavat viikoittain kotiin ravintotahnaa lapsen tarpeisiin. Vakavissa tilanteissa lapset ohjataan sairaalahoitoon.

Vesijärjestelmän ansiosta kotitalouksilla on käytössä vettä myös viljelyksien kasteluun ja karjanhoitoon. Sen ansiosta sadot ovat parempia ja karja voi hyvin, joka parantaa perheiden ja lasten ruokavaliota. Parempi hygienia ja monipuolisempi ruokavalio auttavat lapsia pysymään terveenä. Puhtaalla vedellä on suuri merkitys lapsille.

lue lisää unicefin terveystyöstä

Julkaistu1.2.2024