Siirry sisältöön

Rokotukset pelastavat henkiä, mutta silti 67 miljoonaa lasta on vailla perusrokotuksia 

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Lapsi näyttää sormeaan, jossa on tumma jälki merkkinä otetusta rokotteesta.
Merkki sormessa osoittaa, että poliorokote on otettu. Polion alettua levitä vuonna 2022 Indonesiassa, aloitti terveysministeriö UNICEFin tuella laajan rokotekampanjan.
© UNICEF/U.S. CDC/Unique Identifier/Ulit Ifansasti

Rokotukset ovat yksi ihmiskunnan parhaita keksintöjä. Rokotusten avulla pelastetaan miljoonien ihmisten henki vuosittain. UNICEFin tuore raportti osoittaa, että koronavuosien aikana lasten perusrokotuksissa otettiin valtavaa takapakkia. Vuosina 2019–2021 yhteensä 67 miljoonaa lasta jäi ilman perusrokotuksia, ja näistä lapsista 25 miljoonaa on vailla ainuttakaan perusrokotetta. 

Globaali rokotuskattavuus on tällä hetkellä vuoden 2008 tasolla. Viimeisten yli kymmenen vuoden hyvät saavutukset pyyhkiytyivät pois parin pandemiavuoden aikana.  

Liity mukaan kuukausilahjoittajaksi ja mahdollista elintärkeät rokotukset maailman lapsille. 

Miten näin pääsi käymään?

Pandemian aikana terveydenhuollossa keskityttiin koronarokotuksiin ja muut rokotteet jäivät toissijaisiksi. Liikkumisrajoitukset estivät ihmisiä hakeutumasta terveysasemille. Lisäksi koronarokotusten aikana levinnyt rokotevastaisuus on vaikuttanut intoon ottaa perusrokotuksia.

UNICEFilla on Ukrainassa keskeinen rooli lapsille tärkeiden rokotusten, kuten polio-, kurkkumätä-, jäykkäkouristusrokotusten hankinnassa ja jakelussa. Vuonna 2022 rokotteita ja kylmäsäilytys- sekä kuljetuskalustoa toimitettiin yli 15 miljoonan ihmisen tarpeisiin 20 alueella. © UNICEF/UN0840992/

Muutkin kriisit kuin korona vaikuttavat rokotustilanteeseen. Aseellisten konfliktien ja sään ääri-ilmiöiden vaikutus näkyy rokotustilanteessa esimerkiksi Afganistanissa, Etiopiassa, Myanmarissa, Somaliassa ja Ukrainassa. Kriisin keskellä lapset ovat erityisen haavoittuvia tarttuville taudeille, esimerkiksi kriisitilanteissa yleisen aliravitsemuksen vuoksi. Pakolaisleireillä ja muissa väliaikaisissa majoitustiloissa hygieniataso on huono ja ahtaissa tiloissa taudit leviävät helposti.  

Miksi rokotuksilla on merkitystä?

Perusrokotukset ovat vuosikymmenten aikana vähentäneet lapsikuolleisuutta tuntuvasti. Alle 5-vuotiaiden lasten kannalta vaarallisimpia tarttuvia tauteja ovat maailmanlaajuisesti malaria, keuhkokuume, ripuli, HIV ja tuberkuloosi. Joka vuosi puolitoista miljoonaa lasta menehtyy sellaisiin tauteihin, jotka olisi estettävissä rokotuksin. Luku on lähes 30 % kaikista alle viisivuotiaiden lasten kuolemista.

Ennen tuhkarokkorokotteen keksimistä vuonna 1963 noin 2,6 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa lapsia, menehtyi tautiin vuosittain. Vuonna 2021 tuhkarokkoon kuoli 128 tuhatta ihmistä. Lasten rokottaminen johti virusperäisen isorokon häviämiseen 1980-luvulla, tauti tappoi 1900-luvun aikana ainakin 300 miljoonaa ihmistä. Polion vastainen taistelu on yksi suurista onnistumisista – valtaosa maailman ihmisistä elää nyt maissa, joista polio on käytännössä kadonnut. 

– Pelkona on nyt, että lapsille vaaralliset taudit palaavat ja leviävät, jos perusrokotuksia ei saada kuntoon. Vuonna 2022 tuhkarokkotapauksien määrä tuplaantui ja polion vuoksi vammautuneiden lasten määrä nousi 16 prosenttia, sanoo Suomen UNICEFin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä. 

Paikallinen tiimi matkalla toimittamaan rokotuksia pakolaisleirille Ghanassa. UNICEF toimittaa rokotteet 45 prosentille maailman alle viisivuotiaista lapsista lähes sadassa maassa ja tukee rokotusohjelmia yli 100 maassa. © UNICEF/UN0798317/

Perusrokotukset suojaavat lasten terveyttä, mutta tuottavat myös muita hyötyjä. Terveet lapset voivat käydä koulua ja saavat parempia oppimistuloksia, perheet välttyvät sairastavan lapsen tuomalta taloudelliselta ja henkiseltä kuormalta eikä huoltajien aika kulu sairaan lapsen hoitamiseen. Lasten rokottaminen tukee laajemmin yhteisön terveyttä edistämällä laumaimmuniteettia.

Jos jätämme lapset rokottamatta, vaarannamme heidän henkensä ja terveytensä sekä yhteiskuntien mahdollisuuden kehittyä.  

Rokotusaste ilmentää maailman eriarvoisuutta

Rokotuskattavuus on laskenut lähes kaikkialla maailmassa, yhteensä 112 maassa. Eri maiden rokotusaste ilmentää maailman eriarvioisuutta. 

–Rokotekattavuus on erityisen alhaista köyhimpien ja haavoittuvien alueiden ja ihmisryhmien parissa. Tähän eriarvoisuuteen on nyt tärkeä puuttua. Heikoimmassa asemassa olevien rokotuksiin on nyt panostettava ja siihen tarvitaan kansainvälistä tukea, Heikkilä sanoo.  

Intian maaseudulla syrjäisiin kyliin ei aina mene kunnon tietä. Rokotukset toimitetaan perille moottoripyörällä ja loppumatka kävellen. © UNICEF/UN0732860/Bannerjee VII Photo

Rokottamattomat lapset asuvat usein vaikeasti tavoitettavissa yhteisöissä, kuten maaseudulla tai kaupunkien köyhillä asuinalueilla. Maailman rokottamattomista lapsista kaksi viidestä asui vuonna 2018 konflikteista kärsivissä tai epävakaissa olosuhteissa. 

Äitien koulutustasolla on suora yhteys lasten rokotusasteeseen. Koulutetut äidit rokottavat lapsensa todennäköisemmin kuin kouluttamattomat äidit. 

Rokotekattavuus on mahdollista saada kuntoon

Jokainen lapsi voidaan rokottaa, sen takaamiseksi on vahvistettava perusterveydenhuoltoa ja varmistettava työntekijöille heidän tarvitsemansa resurssit ja tuki. Kattavat rokotusohjelmat ja vahvat terveydenhuoltojärjestelmät ovat paras keino estää tulevat pandemiat.  

UNICEF tukee rokotusohjelmia yli 100 maassa. 

  • Kehitämme yhdessä maiden terveydenhuoltojärjestelmiä, esimerkiksi niin, että tiedot rokotuksista kirjataan ylös ja mahdolliset puuttuvat rokotukset huomataan muiden terveydenhuoltokäyntien yhteydessä.
  • Tuemme logistiikka- ja kylmäketjuja. Suurin tarve rokotuksille on syrjäisillä ja vaikeasti tavoitettavilla alueilla.
  • Kehitämme uusia ratkaisuja. Esimerkiksi malariarokotetta on pilotoitu UNICEFin toimesta muutamissa maissa. Malaria tappaa lähes puoli miljoonaa lasta joka vuosi.
  • Tuemme kehittyviä maita rokotteiden hankinnassa ja jakelussa. UNICEF on maailman suurin rokoteostaja.

 

Ilman lahjoittajien apua UNICEFin työ ei ole mahdollista. Kuukausilahjoittajana mahdollistat elintärkeät rokotteet maailman lapsille. Kuukausilahjoitus on tehokkain tapa auttaa maailman lapsia!

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi 

 

  

Julkaistu16.5.2023