Siirry sisältöön

Kaksi vuotta Talibanin valtaan noususta: mitä kuuluu Afganistanin lapsille nyt?

Kaksi vuotta sitten tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen Afganistanin jo entisestään vaikea tilanne huonontui merkittävästi, ja etenkin naisten ja tyttöjen asema maassa vaikeutui nopeasti. Monien muiden toimijoiden poistuessa maasta UNICEF jäi paikan päälle. Työ on jatkunut hankalien olosuhteiden keskellä ja paljon hyvää on saatu aikaan.

Artikkeli
Neljä lasta kantaa vesikanistereita autiomaassa.
Lapset kävelevät kanistereiden kanssa noutamaan vettä UNICEFin asentamasta hanasta Badghisin maakunnassa.
© UNICEF/UNI418625/Bidel

Mikä tilanne maassa on nyt?

Afganistanin humanitaarinen katastrofi jatkaa syvenemistään. Lähes 70 % maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa ja avun tarve kasvaa edelleen. Tilanne on ollut maassa huono jo pitkään – pitkittyneen konfliktin ja haastavan poliittisen tilanteen lisäksi Afganistanin tilannetta pahentavat äärimmäiset sääolosuhteet ja alttius luonnonkatastrofeille, kuten maanjäristyksille, tulville ja maanvyörymille.

Maassa on tällä hetkellä pulaa ruoasta ja aliravitsemus lasten keskuudessa on yleistä. Tilanne on pahentunut kuluvan vuoden aikana: hoitoa vaativien vakavasti aliravittujen lasten määrä nousi UNICEFin tilastojen mukaan 31 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Korkeat lämpötilat ja ongelmat veden jakelussa ovat kiihdyttäneet tautien, kuten malarian, tuhkarokon ja vaikean ripulin, leviämistä maassa.

Huivipäinen lapsi seisoo yksin keskellä kuivaa maisemaa.

Talibanin valtaannousun myötä kansainvälinen apu maahan tyrehtyi, ja pääosin sen turvin toimineet perusterveydenhuolto ja opetusjärjestelmä romahtivat lähes täysin.

Uudella hallinnolla on ollut vaikeuksia järjestää näitä palveluita maan asukkaille, ja siksi valtaosa kaikista perusterveydenhuolto- ja opetuspalveluista on tällä hetkellä kansainvälisten avustusjärjestöjen kuten UNICEFin vastuulla. 

Taliban on valtaannousunsa jälkeen kiristänyt asteittain naisten elämään kohdistuvia rajoituksia ja esimerkiksi koulunkäynti on kielletty yläkouluikäisiltä ja sitä vanhemmilta tytöiltä ja naisilta.

Millaista avustustyötä maassa tehdään ja mitä on saatu aikaan?

UNICEFin työ Afganistanissa keskittyy lasten ja äitien perusterveydenhuoltoon, lasten aliravitsemuksen hoitamiseen, psykososiaalisen tuen antamiseen lapsille ja heidän läheisilleen, sekä opetuksen ja puhtaan veden järjestämiseen.

UNICEF tukee koulutusta Afganistanissa monin eri tavoin. Vaikutamme päättäjiin, jotta tytöt pääsisivät kouluun ja järjestämme yhteisöperustaista vaihtoehtoista opetusta, johon myös monet yläkouluikäiset tytöt ovat pystyneet osallistumaan osissa maata. Lisäksi tuotamme opetusmateriaaleja, parannamme hygieniaa ja puhtaan veden saatavuutta kouluissa, sekä koulutamme ja tuemme naispuolisia opettajia ja kouluavustajia. Tuotamme myös opetussisältöjä verkkoon, radioon ja TV:hen, jotta ne tavoittaisivat myös sellaisia lapsia, jotka eivät pääse kouluun.  

Tytöt istuvat koulussa lattialla ja opiskelevat.

Yhteistyössä Maailmanpankin kanssa UNICEF kattaa 2400 terveyskeskuksen (health facilities) kulut ja maksaa palkkaa 27 000 terveydenhuollon työntekijälle.

Miten UNICEFin työ on mahdollista maassa?

Työskentely Afganistanissa on vallitsevassa tilanteessa vaikeaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Pitkä kokemuksemme on näyttänyt, miten voimme parhaiten tehdä työtämme kaikissa olosuhteissa, kaikkien toimijoiden kanssa. Afghanistanissa olemme työskennelleet jo yli 65 vuotta, minä aikana olemme luoneet verkostoja ja rakentaneet luottamusta kaikkien niiden toimijoiden kanssa, joita tarvitsemme voidaksemme toimia alueella.

Joukko lapsia kaivon äärellä vesikanistereiden kanssa.

UNICEF on YK:n alainen puolueeton ja neutraali, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Juuri tämä puolueettomuus mahdollistaa työmme myös kaikkien vaikeimmissa olosuhteissa katastrofien ja kriisien keskellä. Jotta työ olisi mahdollista ja apu saataisiin perille, UNICEFin on säilytettävä keskusteluyhteys kaikkien osapuolten kanssa kaikissa tilanteissa. Teemme myös paljon vaikuttamistyötä, jolla pyrimme saamaan aikaan pysyviä ja kestäviä muutoksia rakenteissa.

UNICEF vastaa varojen käytöstä itse. Afganistanin lapsille kohdistettu hätäapu on pääosin tarvikkeita, ravintoa, vettä, rokotuksia, terveys- ja opetuspalveluita. 

Me emme jätä Afganistanin lapsia yksin.

Lahjoita Afganistaniin

Julkaistu14.8.2023