Siirry sisältöön

5 syytä, miksi Suomen tulee jatkaa kehitysyhteistyötään

Suomen kehitysyhteistyön jatkuminen on tärkeämpää kuin koskaan – niin maailman lasten kuin Suomen itsensä kannalta. Lue tästä artikkelista, miksi.

Artikkeli
Kolme hymyilevää lasta istuu rinnakkain pulpetissa luokkahuoneessa. Lapset ovat pukeutuneet tummiin huiveihin. Etualalla oleva lapsi viittaa. Pulpetilla on UNICEFin sininen vihko.
Tyttöjä koulussa Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa.
© UNICEF/UN0414917/Naftalin

1. Edistys on pysähtynyt globaalien kriisien vuoksi

Maailmaa piinaavat kriisit, kuten pitkittyneet konfliktit, ilmastonmuutos, koronapandemia ja energiakriisi ovat pysäyttäneet lasten hyvinvoinnin edistymisen: esimerkiksi lapsiperheköyhyys, lasten aliravitsemus ja kuolleisuus ovat kasvussa ja oppimisen kriisi syvenee. Hätäapua tarvitsevia lapsia on enemmän kuin koskaan aiemmin. Maailman lapset tarvitsevat kehitysyhteistyötä enemmän kuin koskaan.

2. Kriisit iskevät kipeimmin heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin

Kehitysyhteistyö auttaa ennen kaikkea haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia, kuten tyttöjä, köyhiä, vamman kanssa eläviä ja erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia lapsia. Kriisit iskevät kipeimmin juuri heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin.

3. Hyvä lapsuus rakentaa hyvää aikuisuutta

Kehitysyhteistyö auttaa rakentamaan hyvää lapsuutta ja sitä kautta parempaa tulevaisuutta. Kun lapsi saa kasvaa terveenä, käydä koulua ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa, hänestä tulee aikuisena yhteiskuntansa täysivaltainen jäsen, joka pystyy katkaisemaan köyhyyden kierteen.

4. Suomen kehitysyhteistyö on fiksua

Suomen kehitysyhteistyö on fiksua ja sitä kannattaa jatkaa! Suomi on päättänyt keskittyä kehitysyhteistyössään juuri niihin haasteisiin, joihin nyt tarvitaan ratkaisuja, esimerkiksi köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseen, tasa-arvon edistämiseen sekä ilmastokestävän ja vähäpäästöisen kehityksen edistämiseen.

5. Myös Suomi hyötyy kehitysyhteistyöstä

Kehitysyhteistyö hyödyttää myös Suomea. Keskinäisriippuvaisessa maailmassa kriisit yhtäällä heijastuvat toisaalle esimerkiksi kallistuvina energian ja raaka-aineiden hintoina tai pakolaisuuden lisääntymisenä. Kehitysyhteistyön avulla rakennetaan vakaampaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa, jossa on vähemmän sotia, konflikteja, taloudellisia kriisejä ja muuttoliikettä.

Käännetään kehityksen suunta taas parempaan. Varmista, että eduskuntavaaliehdokkaasi sitoutuu Suomen kehitysyhteistyön jatkamiseen. Sinun äänesi on tärkein ääni lapsille!

Tutustu #tärkeinääni-kampanjaan

Lisätietoa 

Lue lisää Suomen ja UNICEFin yhteisistä kehitysyhteistyöhankkeista Somaliassa ja Nepalissa.

 

Julkaistu9.3.2023