Siirry sisältöön

Eroon lapsiavioliitoista ja malariasta – 6 hyvää uutista vuoden alkupuoliskolta

Vuosi 2021 on ollut maailman lapsille erittäin haasteellista aikaa koronapandemian vuoksi. Vuoteen on mahtunut kuitenkin myös paljon hyvää. Listasimme kuusi lasten kannalta positiivista uutista vuoden alkupuoliskolta.

Susanna Karvinen Artikkeli
Neljä aasialaista lasta nauraa rivissä.

1. Dominikaaninen tasavalta kielsi lapsiavioliitot

Tammikuussa 2021 Dominikaanisen tasavallan presidentti Luis Abinader allekirjoitti lakialoitteen, joka kieltää kaikki lapsiavioliitot maassa. Laki tulee tarpeeseen, sillä Dominikaanisen tasavallan lapsiavioliitojen määrä on suurin koko Etelä-Amerikan ja Karibian alueella.

2. El Salvador hävitti malarian

Tämän vuoden helmikuussa El Salvadorista tuli ensimmäinen Keski-Amerikan maa, joka ei enää kärsi malariasta! Maassa ei ole ollut yhtä ainoata kotoperäistä tapausta sitten vuoden 2017. Kokonaisuudessaan Latinalainen Amerikka on hyvää vauhtia hävittämässä taudin.

3. Kiina kielsi lasten fyysisen ja psyykkisen kurittamisen kouluissa

Kovasta koulukurista tunnetussa kiinassa opettajat eivät enää saa käyttää rangaistuskeinoja, jotka aiheuttavat lapselle fyysisiä tai psyykkisiä traumoja tai jotka nöyryyttävät lasta. Kiina ohjeistaa nyt opettajia pitämään lapset kurissa muilla keinoilla. Oppilaita voidaan esimerkiksi kehottaa pyytämään anteeksi huonoa käytöstä tai avustamaan luokkahuoneen siivouksessa ja ylläpidossa.

4. Soihdutus ei enää saastuta lasten ja perheiden elinympäristöä Ecuadorissa

Ecuadorissa yhdeksän alle 14-vuotiasta tyttöä on tehnyt historiaa haastamalla maan hallituksen oikeuteen. Tytöt vaativat, että öljyteollisuuden on lopetettava terveydelle ja ympäristölle haitallinen soihdutus heidän kotikylissään Amazonin sademetsässä. Käytäntö saastutti alueen juomaveden ja ilman ja aiheutti muun muassa syöpää.  Pitkän taiston jälkeen Ecuadorin tuomioistuin linjasi, että soihdutus rikkoi tyttöjen oikeuksia puhtaaseen veteen, terveyteen ja ravitsemukseen ja määräsi soihdutuksen lopetettavaksi.

5. Skotlanti liitti lapsen oikeuksien sopimuksen osaksi kansallista lainsäädäntöä

Skotlanti liittyi maaliskuussa niiden maiden joukkoon, joissa YK:n lapsen oikeuksien sopimus on osa kansallista lainsäädäntöä. Sopimuksen sisällyttäminen kansalliseen lainsäädäntöön lisää sen painoarvoa merkittävästi. Se muun muassa antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden vedota sopimukseen oikeudessa ja velvoittaa viranomaisia huomioimaan lapsen oikeudet kaikessa lapsia koskevassa toiminnassaan.

Britannian UNICEF on tehnyt pitkäjänteistä yhteistyötä Skotlannin hallituksen kanssa lakialoitteen valmistelussa. Nyt yksimielisesti hyväksytty aloite on merkittävä virstanpylväs ja esimerkki muillekin maille vahvistaa lapsen oikeuksia entisestään.

6. Yli 130 maata on saanut koronarokotteita COVAX-yhteistyön kautta

Maailmanhistorian suurin rokotusoperaatio COVAX on toimittanut koronarokotuksia jo yli 130 maahan alle neljässä kuukaudessa. Tähän mennessä rokoteannoksia on jaettu yli 88 miljoonaa. Kansainvälinen COVAX-yhteistyö pyrkii takaamaan, että koronarokotteet jaetaan tasapuolisesti koko maailmassa.

UNICEF on maailman suurin rokoteostaja. COVAXin yhteistyökumppanina järjestämme käytännön rokotejakelun sekä autamme maita rokotusten toteutuksessa.

UNICEF on tutkitusti vaikuttavin toimija, joka tukee valtioita hätää ja eriarvoisuutta aiheuttavien rakenteellisten syiden poistamisessa ja pysyvässä muutoksessa.​ 

Lapsissa on tulevaisuus. Pidetään huolta molemmista!

Liity kuukausilahjoittajaksi jo tänään 

Julkaistu23.6.2021