Siirry sisältöön

Yksikään lapsi ei saa jäädä syrjään poikkeustilan keskellä – kuntien työntekijät ovat koronakriisin supersankareita

Kunnissa on ennätysvauhtia kehitetty kekseliäitä tapoja toimia, kun haavoittuvimpien lasten hyvinvointia on turvattu. Nyt tarvitaan malttia säästöpäätöksissä ja yhteistyötä yli toimialojen.

Uutinen
© UNICEF/Suomi 2017/Hanna-Kaisa Hämäläinen

- On ihailtavaa, miten nopeasti monet kunnat ovat löytäneet uusia tapoja saada lapsille kouluruokaa, toteuttaa etäopetusta ja tukea yksinäisiä nuoria. Kuntien työntekijät ovat koronakriisin supersankareita, sanoo lapsiystävällisen hallinnon asiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Tehtävää kuitenkin riittää kunnissa vielä pitkään.

- Miten pärjää nyt se lapsi, joka jo ennen koronakriisiäkin oli nälkäinen? Miten jaksaa se nuori, jonka arki on entistäkin yksinäisempää? havainnollistaa Koskinen.

- Miten oppii se lapsi, jonka vanhemmilla ei ole voimavaroja tai kielitaitoa auttaa koulutehtävissä? Miten selviää se lapsi, jonka kotona käytetään entistä enemmän alkoholia eikä väkivallalta pääse pakoon edes kouluun? 

Haavoittuvimmassa asemassa olevista lapsista ja perheistä tulee poikkeustilanteessa entistä haavoittuvampia. Poikkeustilan seuraukset voivat olla heille dramaattisia, ja vaikutukset voivat ulottua pitkälle tulevaisuuteen. Kunnat ovat avainasemassa taistelussa näitä vaikutuksia vastaan.

- Kunnissa tarvitaan tiivistä yhteistyötä yli toimialojen. Esimerkiksi lastensuojelun, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyö on tärkeää, jotta haavoittuvat lapset ja perheet tunnistetaan. Myös järjestöillä on paljon osaamista ja resursseja, joita kuntien kannattaa hyödyntää nyt entistäkin enemmän, Koskinen sanoo.

Malttia kriisiajan
säästöihin

- Kunnissa tarvitaan malttia kriisiajan säästöihin, jotta lasten ja perheiden kannalta tärkeät palvelut pystytään toteuttamaan. Valtio on luvannut kunnille rahoitusta palvelujen turvaamiseen kriisiajan yli, Koskinen toteaa.

- Koronaepidemian jälkeen sosiaalihuollon ja lastensuojelun tarve varmasti kasvaa. Ennaltaehkäisevä työ kannattaa toteuttaa nyt hyvin, jotta koronan jälkeinen tilanne olisi helpompi.

Kun kunnassa suljetaan poikkeustilan vuoksi toimipisteitä tai lopetetaan palveluja, työntekijöitä voi vapautua tavanomaisista töistään. Tilanne koskee esimerkiksi monia koulunkäynninohjaajia ja päiväkotien työntekijöitä.

Nopeiden lomautuspäätösten sijaan kuntien kannattaa selvittää, olisiko vapautuville työntekijöille mahdollista löytää uudenlaisia työn tekemisen tapoja.

- Hyviä esimerkkejä uusista tavoista tehdä työtä lasten ja perheiden parissa on jo olemassa eri puolilta Suomea. Näitä esimerkkejä kannattaa hyödyntää muissakin kunnissa, Koskinen kertoo.

Koulunkäynninohjaajat ovat tukena lapsille ja nuorille etä- ja puhelinyhteyksin monissa kunnissa, esimerkiksi Hämeenlinnassa, Lohjalla, Jyväskylässä, Kittilässä ja Kokkolassa.

Myös aikuisille suunnattujen palvelujen muutoksilla on vaikutusta lasten elämään. Suomessa on esimerkiksi 70 000 lasta, jotka elävät päihdeperheissä. Näiden lasten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää ylläpitää aikuisten päihdepalveluja myös poikkeustilan aikana.

Kaikkia lapsia ja perheitä
ei tavoiteta etänä

Kunnissa tarvitaan nyt uusia luovia tapoja viedä tuki lapsille ja perheille etäyhteyksillä ja verkossa, mutta edelleen tarvitaan myös jalkautuvaa työtä – toki turvallisuus huomioiden.

- Kaikkia ei tavoiteta älylaitteilla eikä kaikkea kohtaavaa työtä voi korvata videopuhelulla, Koskinen toteaa.

Esimerkiksi Porissa nuorisotyöntekijät ovat jalkautuneet eri puolille kaupunkia. He muistuttavat ulkona liikkuvia nuoria siitä, että tällä hetkellä kannattaa välttää kokoontumista isolla ryhmällä.

Kysytään lapsilta,
mitä he tarvitsevat

Lasten ideoita ja näkemyksiä voi kerätä esimerkiksi kyselyin, sosiaalisessa mediassa sekä koulujen ja päiväkotien kautta. Lisäksi kuntien kannattaa varmistaa, että tieto lapsille ja nuorille suunnatusta poikkeusajan tuesta tavoittaa heidät.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tiimi ja mallissa mukana olevien kuntien verkosto ovat koonneet yhteen poikkeustilanteeseen liittyviä hyviä käytäntöjä ja ohjeita

UNICEF kannustaa kuntia etsimään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja lasten ja perheiden tukemiseen yli kuntarajojen.

- Kriisin yli selvitään yhdessä, yhteisillä ponnistuksilla!

Lisätietoa

Sanna Koskinen, lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija, Suomen UNICEF, puh 050 576 2293, [email protected]

» Kuntien hyviä käytäntöjä poikkeustilanteeseen

Julkaistu6.4.2020