Siirry sisältöön

Presidentinvaalit 2024

Joukko lapsia viittaa luokassa.

Lapset presidentin agendalle

Presidentti on tärkeä arvojohtaja, jolla on valtaa vaikuttaa lasten elämään Suomessa ja maailmalla. UNICEF on mukana Luokan edessä -ohjelmassa, joka tuo presidenttiehdokkaat koululaisten tentattavaksi, sillä tulevan presidentin tulee kuulla lapsia ja puolustaa lapsen oikeuksia.

Suomessa asuu miljoona lasta. He eivät voi äänestää, joten on tärkeää saada heidän äänensä kuuluviin.

Miten presidentti voi vaikuttaa lasten elämään?

Lapset sodissa

Joka kuudes lapsi maailmassa yrittää kasvaa ja kehittyä sota-alueella. Gaza on tällä hetkellä maailman vaarallisin paikka lapsille. Presidentin tulee puolustaa konfliktialueilla elävien lasten oikeuksia. Lapset eivät saa olla sotatoimien kohde. Lue lisää. 

Ympäristökriisi

Puolet maailman lapsista elää maissa, joissa he altistuvat ympäristökriisin aiheuttamille haitoille. Yli 40 % suomalaisnuorista epäröi lasten hankkimista ilmastonmuutoksen vuoksi. Presidentin tulee kuulla lasten näkemyksiä ympäristöasioissa. Ympäristökriisi on pysäytettävä. Lue lisää. 

Oppiminen

70 prosenttia 10-vuotiaista lapsista keski- ja matalan tulotason maissa ei ymmärrä yksinkertaista kirjoitettua tekstiä. Suomessa lähes neljänneksellä 15-vuotiaista ei ole riittäviä perustaitoja matematiikassa ja lukemisessa. Presidentin tulee nostaa esiin jokaisen lapsen oikeus laadukkaaseen koulutukseen. Lasten oppiminen pitää turvata. Lue lisää.

Lapsiperheköyhyys

Suomessa lapsiperheköyhyyttä ei ole saatu vähenemään. Köyhissä perheissä osa lapsista kärsii ruuan puutteesta, kantaa huolta perheen pärjäämisestä, kokee kiusaamista ja jää vaille harrastusta. Presidentin tulee korostaa, että Suomen tilanne ei ole hyväksyttävä. Lapsiperheköyhyys on saatava laskuun. Lue lisää. 

Rasismi ja syrjintä

Suomi on yksi EU:n rasistisimmista maista. Myös moni vähemmistöön kuuluva lapsi joutuu kokemaan loukkaavaa tai uhkaavaa puhetta, ulossulkemista tai väkivaltaa. Rasismi on ihmisoikeusloukkaus, joka on kielletty perustuslaissa. Presidentin tulee tuomita rasismi ja syrjintä kaikissa muodoissaan. Rasismi on kitkettävä Suomesta. Lue lisää. 

Luokan edessä - maanantaisin Nelosella ja Ruudussa

Ohjelmassa lapset pääsevät kysymään presidenttiehdokkailta kiperiä kysymyksiä itselleen tärkeistä teemoista.

1.1.2024 Pekka Haavisto

Pekka Haavisto.

1.1.2024 Jutta Urpilainen

Jutta Urpilainen.

8.1.2024 Li Andersson

Li Andersson.

8.1.2024 Mika Aaltola

Mika Aaltola, Kuva: aaltola2024.fi

15.1.2024 Alexander Stubb

Alexander Stubb.

15.1.2024 Sari Essayah

Sari Essayah. Kuvaaja Sakari Röyskö.

22.1.2024 Jussi Halla-aho

Jussi Halla-aho.

22.1.2024 Olli Rehn

Olli Rehn, Kuva: ollirehn2024.fi Kuvaaja: Anton Sucksdorff.

Luvassa Luokan edessä -ohjelmassa