Siirry sisältöön

Yli kolmannes suomalaisista voisi harkita testamenttilahjoituksen tekemistä

Testamenttilahjoitus voi olla pieni tai suuri. Testamentintekijä määrittelee itse lahjoitettavan osuuden omaisuudestaan.

Uutinen
© UNICEF/UNI125891/Asselin

Suomen UNICEFin Iro Research tutkimustoimistolla teettämän tutkimuksen mukaan 35 prosenttia suomalaisista on harkinnut tai voisi harkita testamenttilahjoituksen tekemistä. IRO Research Oy kysyi testamenttilahjoittamista koskevia kysymyksiä tuhannelta suomalaiselta.

Kyselyssä selvisi, että 67 prosenttia suomalaista on kuullut testamenttilahjoittamisesta.

 Suomen UNICEF tarjoaa mahdollisuuden testamenttilahjoituksen tekemiseen maailman lasten hyväksi. Testamenttilahjoittaminen on yksi tapa tukea työtä paremman maailman puolesta.

 – Testamenttilahjoittaminen kiinnostaa yhä useampia, Suomen UNICEFin testamenttiasiantuntija Mervi Perkinen kertoo.

– Testamentti on päätös siitä, mitä haluaa omaisuudelleen tapahtuvan poismenonsa jälkeen. Monet haluavat muistaa testamentissaan omien läheistensä ohella myös maailman köyhimpien maiden lapsia. Ihmisten huoli maailman lasten tilanteesta ja halu auttaa on todella koskettavaa, Perkinen jatkaa.

Perkisen mukaan UNICEFin testamenttilahjoittajat tuntevat usein UNICEFin työtä jo entuudestaan. Monelle lahjoittajalle on tärkeää myös se, että UNICEF on aatteellisesti, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö.

Testamentti turvaa tulevaisuuden

Pääsääntöisesti jokainen 18 vuotta täyttänyt henkilö voi tehdä testamentin. Suomen UNICEFin hallituksen puheenjohtajan, asianajaja Antti Heikinheimon mukaan jokaisella täysi-ikäisellä kannattaisi olla testamentti.

– Testamentilla on monia hyviä puolia. Sillä voi turvata lähimpiensä tulevaisuuden, välttää turhia riitoja perillisten kesken ja vaikuttaa perintöveron suuruuteen. Halutessaan testamentilla voi myös edistää itselleen tärkeän hyväntekeväisyysjärjestön työtä, Heikinheimo sanoo.

Testamenttilahjoituksen ei tarvitse välttämättä olla suuri, Mervi Perkinen korostaa. Testamentintekijä määrittelee itse lahjoitettavan osuuden omaisuudestaan testamentissaan.

– Jokainen lahjoitus on arvokas. Lahjoitusten avulla yhä useampi lapsi pääsee kouluun, saa apua aliravitsemukseen sekä saa tarvittavat rokotukset vaarallisia tauteja vastaan, Perkinen kuvailee.

Työ lasten oikeuksien hyväksi on tuottanut tulosta. Esimerkiksi pienten lasten kuolleisuus on puoliintunut 25 vuodessa ja 2,3 miljardia ihmistä on päässyt puhtaan juomaveden piiriin.

Silti apua tarvitaan yhä. Miljoonia lapsia kuolee edelleen helposti ehkäistäviin tauteihin, jää vaille koulutusta ja kohtaa väkivaltaa ja riistoa.

UNICEF kampanjoi tänä syksynä testamenttilahjoittamisen tunnettuuden lisäämiseksi.

Lisätiedot

Tilaa testamenttiopas

Video testamenttilahjoittamisesta (Youtube)

 

Julkaistu30.8.2016