Yli kaksi miljoonaa Syyrian sodasta kärsivää lasta pääsee kouluun

Laita hyvä jakoon Whatsapp
2.10.2015

Tällä hetkellä 2,7 miljoonaa syyrialaislasta on koulun ulkopuolella. EU tukee 62 miljoonalla eurolla lasten koulunkäyntiä.

Syyrialaispakolaisia UNICEFin tukemassa esiopetuksessa Turkissa. ©UNICEF/NYHQ2014-0190/Noorani
Syyrialaispakolaisia UNICEFin tukemassa esiopetuksessa Turkissa. ©UNICEF/NYHQ2014-0190/Noorani

EU myöntää UNICEFille 62 miljoonaa euroa Syyrian konfliktista kärsivien lasten koulutukseen. Summalla taataan koulunkäynti yli kahdelle miljoonalle lapselle Syyriassa, Libanonissa ja Turkissa.

Lasten koulunkäynnin tilanne Syyriassa ja lähimaissa on tyrmistyttävä. Yhteensä 2,7 miljoonaa syyrialaislasta maan sisällä ja naapurimaissa ei pääse kouluun.

Syyriassa yksi neljästä koulusta on poissa käytöstä ja 52 500 opettajaa on jättänyt työnsä.

Turkissa ja Libanonissa puolet kouluikäisistä syyrialaislapsista on poissa koulusta. Myös olot kouluissa ovat huonot: oppilaita on liikaa ja resursseja liian vähän.

Koulu auttaa säilyttämään toivon

Investoinnit lasten koulutukseen auttavat säilyttämään toivon lasten elämässä ja suojelevat heitä hyväksikäytöltä.

- Edelleen liian moni lapsi jää koulun ulkopuolelle Syyriassa ja lähialueella. Kaikkien kumppanien täytyy yhdistää voimansa, jotta lasten oikeus koulutukseen toteutuisi, sanoo EU:n naapuruuspolitiikasta ja laajentumisneuvotteluista vastaava komissaari Johannes Hahn.

UNICEF ja EU varoittavat, että Syyria on vaarassa menettää kokonaisen sukupolven.

- On ehdottoman tärkeää, että lapset pystyvät jatkamaan opintojaan. Kyseessä ei ole vain heidän elämänsä, vaan koko Syyrian ja lähialueen tulevaisuus, sanoo UNICEFin varapääjohtaja Geeta Rao Gupta.

EU on Syyrian kriisin hätäavun merkittävimpiä tukijoita. EU on tukenut Syyrian lasten kouluun pääsyä yli 335 miljoonalla eurolla muun muassa UNICEFin kautta.

 

Lue lisää aiheesta:

UNICEFin tiedote 25.9.2015: Libanon avaa koulujen ovet pakolaislapsille

 

Auta pakenevia lapsia - lahjoita hätäapuun

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.