Libanon avaa koulujen ovet pakolaislapsille

Laita hyvä jakoon Whatsapp
25.9.2015

Yli 200 000 pakolaislasta pääsee aloittamaan koulun Libanonissa. UNICEF ja Suomi tukevat lasten kouluun pääsyä.

200 000 pakolaislasta pääsee aloittamaan koulun Libanonissa UNICEFin, muiden järjestöjen ja valtioiden tuella.
200 000 pakolaislasta pääsee aloittamaan koulun Libanonissa UNICEFin, muiden järjestöjen ja valtioiden tuella.

Tänä syksynä yli 366 000 lasta pääsee aloittamaan ilmaisen peruskoulun Libanonissa. Lapsista yli 200 000 on maahan paenneita, lähinnä Syyriasta tulleita lapsia ja 166 000 libanonilaisia.

YK:n järjestöt, erityisesti UNICEF, ja eri valtiot tukevat opetusministeriön Takaisin kouluun -hanketta yhteensä 94 miljoonalla dollarilla.  Tuen avulla Libanonin opetusministeriö pystyy kattamaan yli 366 000 lapsen koulunkäynnistä aiheutuvat kulut vuodeksi.

-Tämä on merkittävä edistysaskel. Verrattuna viime vuoteen kaksinkertaistamme koulua käyvien lasten määrän, UNICEFin Libanonin edustaja Tanya Chapuisat iloitsee.

UNICEF on tehnyt pitkäjänteistä työtä Libanonissa pakolaislasten koulunkäynnin hyväksi kehittämällä opetussuunnitelmaa, toimittamalla koulutarvikkeita, kouluttamalla opettajia psykososiaalisesta tuesta ja remontoimalla kouluja Suomen valtion tuella.

Koulutushanke on linjassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa, jonka mukaan jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen.

- Tällaisen kestävän ratkaisun löytyminen hätätilanteessa on harvinainen, mutta sitäkin arvokkaampi tapa toimia. Näin saadaan parhaiten rakennettua lapsille tulevaisuutta, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.

Ainakin 200 000 pakolaislasta jää Libanonissa kuitenkin edelleen kaikkien virallisten koulutusjärjestelmien ulkopuolelle. Se riistää heidän perusoikeutensa koulutukseen.

Syyrialaislasten tulevaisuus huolestuttaa

UNICEF on erityisen huolissaan Syyriasta paenneiden lasten hyvinvoinnista. Syyrian sodan syttymisen jälkeen maasta on paennut yhteensä neljä miljoonaa ihmistä. Puolet heistä on lapsia.  Pakolaisista 1,1 miljoonaa on paennut 4,8 miljoonan asukkaan Libanoniin.

- Syyrian pakolaislapsille koulutuksen jatkuminen on erityisen tärkeää. Maailmalla ei ole varaa menetettyyn sukupolveen. Lapset ovat tulevia rauhan ja vakauden rakentajia Syyriassa ja lähialueella, toteaa Hetemäki.

Syyriassa kaksi miljoonaa lasta ei käy tällä hetkellä koulua lainkaan. Yli 52 000 opettajaa on jättänyt työnsä ja kouluja on otettu hätämajoituskäyttöön.

Syyrian sodan jatkuessa naapurimaihin kohdistuva pakolaispaine ei ole hellittämässä. UNICEF jatkaa työtä Syyriassa ja lähialueilla pakolaisten auttamiseksi. 

UNICEF on pyytänyt tälle vuodelle noin 903 miljoonaa dollaria eli 807 miljoonaa euroa hätäapuohjelmiensa toteutukseen Syyriassa ja lähialueella. Summasta on koossa alle puolet.

Lisätietoja

Inka Hetemäki, ohjelmajohtaja, Suomen UNICEF ry, 040 545 4837, inka.hetemaki@unicef.fi

Miriam Azar, hätäaputiedottaja, UNICEF Libanon, puh: +961 71575914, miazar@unicef.org  

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.