Keski-Afrikan tasavallassa vapaaksi jopa 10 000 lapsisotilasta

Laita hyvä jakoon Whatsapp
5.5.2015

Aseelliset ryhmät vapauttavat kaikki riveissään toimivat lapsisotilaat ja lupaavat lopettaa lasten värväämisen.

Entisiä keskiafrikkalaisia lapsisotilaita Tsadissa sijaitsevassa väliaikaiskeskuksessa toukokuussa 2014. © UNICEF/UNI163831/Pirozzi
Entisiä keskiafrikkalaisia lapsisotilaita Tsadissa sijaitsevassa väliaikaiskeskuksessa toukokuussa 2014. © UNICEF/UNI163831/Pirozzi

Keski-Afrikan tasavallan aseellisten ryhmien johtajat sopivat tänään kaikkien riveissään toimivien lapsisotilaiden vapauttamisesta, kertoo UNICEF. Lisäksi ryhmien johtajat lupasivat lopettaa lasten värväämisen.

UNICEF arvioi aseellisissa ryhmissä olevan 6 000 - 10 000 lasta. Kaikki lapset eivät ole kantaneet asetta. Lapsia käytetään myös esimerkiksi viestinviejinä, kokkeina tai seksiorjina.

- Tämä on merkittävä askel lasten suojelulle tässä maassa, sanoi UNICEFin maatoimiston johtaja Mohamed Malick Fall.

UNICEF oli mukana neuvotteluissa lasten vapauttamiseksi. Ne käytiin osana laajempia kansallisia rauhanneuvotteluja, jotka ovat paraikaa käynnissä maan pääkaupungissa Banguissa.

Aseellisten ryhmien johtajat lupasivat UNICEFille ja sen kumppaneille pääsyn kaikille hallitsemilleen alueilleen, jotta jokainen lapsi voidaan löytää ja kotiuttaa.

- Keski-Afrikan tasavalta on yksi pahimmista paikoista lapselle. UNICEF on innokas auttamaan paikallisia viranomaisia kotiuttamaan lapset perheidensä luokse, Fall sanoi.

Levottomuudet ja köyhyys ovat riepotelleet Keski-Afrikan tasavaltaa koko sen historian ajan. Viimeisimmät taistelut väestöryhmien välillä puhkesivat noin kaksi vuotta sitten. Maan kaikki 2,3 miljoonaa lasta ovat kärsineet kriisistä.

Vuonna 2014 UNICEF kumppaneineen vapautti yli 2 800 lasta maassa toimivista aseellisista ryhmistä. Heistä 646 oli tyttöjä. Vuonna 2013 lapsia vapautettiin 500.

UNICEF on työskennellyt Keski-Afrikan tasavallassa vuodesta 1968. Työ on jatkunut keskeytyksettä myös kriisien aikana.

Tue UNICEFin työtä lasten hyväksi.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.