Joka kahdeksas lapsi syntyi konfliktien keskelle vuonna 2015

Laita hyvä jakoon Whatsapp
17.12.2015

Lapsilla on toivoa, jos pystymme muuttamaan kunnianhimoiset suunnitelmat toiminnaksi, sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Syyrian Alepposta paennut Nour Majati lohduttaa kuukauden ikäistä poikaansa Youssefia Makedonian ja Serbian rajalla. Taustalla perheen 5-vuotias poika Basher. © UNICEF/UN02839/Gilbertson VII
Syyrian Alepposta paennut Nour Majati lohduttaa kuukauden ikäistä poikaansa Youssefia Makedonian ja Serbian rajalla. Taustalla perheen 5-vuotias poika Basher. © UNICEF/UN02839/Gilbertson VII

Yli 16 miljoonaa lasta on tänä vuonna syntynyt konfliktimaissa ja alueilla.

- Joka toinen sekunti vastasyntynyt vetää ensimmäisen henkäyksensä keskellä konfliktia, usein hirvittävissä olosuhteissa ja terveydenhoidon ulottumattomissa, UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake sanoo.

- Liian moni lapsi aloittaa elämänsä äärimmäisissä oloissa – oli kyse sitten konflikteista, luonnonkatastrofeista, köyhyydestä, sairaudesta tai aliravitsemuksesta. Voiko elämälle olla huonompaa alkua?

Synnytys konfliktioloissa on suuri riski

Vastasyntyneet ja heidän äitinsä kohtaavat valtavia riskejä konfliktimaissa, kuten Afganistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Irakissa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä, sekä hengenvaarallisilla pakomatkoilla.

Raskaana olevat äidit ovat vaarassa joutua synnyttämään epähygieenisissa oloissa, ilman ammattiapua. Heidän lapsillaan on normaalioloissa syntyneitä lapsia suurempi riski kuolla ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Lapsia uhkaa myös äärimmäinen stressi, joka voi haitata henkistä kehitystä.

Myös köyhyys ja ilmastonmuutos ajavat perheitä kodeistaan

Myös köyhyys, ilmastonmuutoksen seuraukset ja mahdollisuuksien puute ajavat miljoonia ihmisiä vaarallisille matkoille etsimään parempaa elämää.

  • Yli 200 000 lasta haki turvapaikkaa EU-maista vuoden tammi-syyskuussa 2015. Koko maailmassa 30 miljoonaa lasta on joutunut pakenemaan sotaa, väkivaltaa ja vainoa. Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.
  • Yksi yhdeksästä lapsesta asuu konfliktimaassa tai -alueella, mikä vaarantaa heidän terveytensä, koulutuksensa ja hyvinvointinsa.
  • Yli puoli miljardia lasta asuu alueilla, joilla tulvat ovat äärimmäisen yleisiä. Lähes 160 miljoonaa lasta elää ankarista kuivuuksista kärsivillä alueilla.
  • Lapset edustavat lähes puolta äärimmäisessä köyhyydessä elävistä ihmisistä vaikka lasten osuus maailman väestöstä on kolmannes.

- Vuoden 2015 viimeisinä kuukausina olemme nähneet maailman kokoontuvan yhteen ilmastonmuutoksen torjunnan ja uusien kestävän kehityksen tavoitteiden merkeissä. Nämä kunnianhimoiset suunnitelmat merkitsevät valtavaa mahdollisuutta, jos pystymme muuttamaan lupauksemme toiminnaksi, Lake sanoo.

- Jos pystymme pureutumaan pakolaisuuden syihin ratkomalla konflikteja, puuttumalla ilmastonmuutokseen ja lisäämällä lasten mahdollisuuksia parempaan elämään, voimme tehdä vuodesta 2016 miljoonille toivon - eikä epätoivon – vuoden, Lake toteaa.

Lisätiedot:

Rose Foley, UNICEF New York, +1 917 340 2582, rfoley@unicef.org

Christophe Boulierac, UNICEF Geneva, +4179 963 9244, cboulierac@unicef.org

 

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.