UNICEFin uusi raportti: Sadat miljoonat lapset vaarassa ilmastonmuutoksen vuoksi

Laita hyvä jakoon Whatsapp
24.11.2015

”Olemme lapsille velkaa sen, että teemme oikeat päätökset Pariisissa”, sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Nainen pitelee vauvaa supertaifuuni Haiyanin jälkeensä jättämän tuhon keskellä Taclobanin kaupungissa Filippiineillä. © UNICEF/NYHQ2013-1027/Maitem
Nainen pitelee vauvaa supertaifuuni Haiyanin jälkeensä jättämän tuhon keskellä Taclobanin kaupungissa Filippiineillä. © UNICEF/NYHQ2013-1027/Maitem

Ilmastonmuutos merkitsee lisää tulvia, kuivuutta, helleaaltoja ja hirmumyrskyjä. Pahiten ne koettelevat kaikkein köyhimpiä lapsia.

Noin 530 miljoonaa lasta asuu alueilla, joita ilmastonmuutoksen seurauksena uhkaavat pahat tulvat. Ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuus uhkaa 160 miljoonaa ja trooppiset hirmumyrkyt yli 115 miljoonaa lasta.

Luvut selviävät UNICEFin julkaisemasta raportista Unless We Act Now – The Impact of Climate Change on Children, joka julkaistiin tänään Pariisin ilmastokokouksen alla.

Tulvien uhkaamista lapsista 300 miljoonaa asuu maissa, joissa yli puolet väestöstä elää köyhyydessä eli alle 3,10 dollarilla (2,9 e) päivässä. Kuivuuden vaarantamista lapsista 50 miljoonaa asuu maissa, joissa yli puolet väestöstä kärsii köyhyydestä.

- Silkat numerot alleviivaavat sitä, miten kiireellistä on toimia nyt, sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

- Tämän päivän lapset ovat vähiten vastuussa ilmastonmuutoksesta, mutta he ja heidän lapsensa ovat niitä, jotka elävät ilmastonmuutoksen seurausten kanssa, Lake jatkaa.

Aliravitsemus, malaria ja ripulitaudit lisääntyvät

Äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat suoraan kuolemia ja tuhoa, mutta myös lisäävät lasten aliravitsemusta, malariaa ja ripulitauteja. Nämä ovat tuhoisia erityisesti pienimmille lapsille, sillä ne voivat aiheuttaa peruuttamatonta, aikuisuuteenkin heijastuvaa haittaa lapsen kehitykselle.

Lisäksi sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen voi aiheuttaa tuhoisan kierteen. Puhtaan veden ja sanitaation puutteesta kärsivä lapsi kärsii enemmän luonnonkatastrofista, toipuu siitä hitaammin ja on vielä suuremmassa vaarassa seuraavan katastrofin iskiessä kuin lapsi, jonka vesi- ja sanitaatio-olot ovat kunnossa.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat tulvat koettelevat eniten Aasiaa ja kuivuus ennen muuta Afrikkaa.

Pariisissa tarvitaan vahvoja päätöksiä

Valtioiden päämiehet kokoontuvat Pariisin ilmastokokoukseen (COP21) 30.11.–11.12. päättämään kasvihuonepäästöjen maailmanlaajuisista leikkauksista.

Mitä kunnianhimoisempiin toimiin ilmastopäästöjen vähentämiseksi ryhdytään, sitä useampi lapsi säästyy ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta.

- Tiedämme, mitä meidän pitää tehdä välttääksemme tuhon, jota ilmastonmuutos voi aiheuttaa. Epäonnistuminen olisi omantunnon vastaista. Olemme lapsillemme – ja planeetalle – velkaa sen, että teemme oikeat päätökset COP21:ssä, Anthony Lake sanoo.

Lue koko raportti Unless We Act Now – The Impact of Climate Change on Children (englanniksi)

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.