Etelä-Sudanissa sotilaiksi siepattuja lapsia saattaakin olla satoja

Laita hyvä jakoon Whatsapp
2.3.2015

UNICEF kumppaneineen tekee kaikkensa löytääkseen siepatut lapset.

Etelä-Sudanissa oli viime vuonna arviolta 12 000 lapsisotilasta. © UNICEF/NYHQ2015-0203/Rich
Etelä-Sudanissa oli viime vuonna arviolta 12 000 lapsisotilasta. © UNICEF/NYHQ2015-0203/Rich

UNICEFin mukaan Etelä-Sudanissa sotilaiksi siepattuja lapsia saattaa olla satoja. Aiemmin UNICEF kertoi, että aseryhmä sieppasi 89 kokeeseen valmistautumassa ollutta poikaa. Nuorimmat pojista ovat 12-13-vuotiaita.

Asemiehet piirittivät kaksi viikkoa sitten Malakalin kaupungin lähellä sijaitsevan kylän ja kulkivat ovelta ovelle pakottaen poikia mukaansa. Poikia ei ole löydetty aktiivisista etsinnöistä huolimatta.

- Pelkäämme, että heidät viedään koululuokasta etulinjaan, sanoo UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtaja Jonathan Veitch.

UNICEFin tietojen mukaan sieppauksen takana on Johnson Olonin johtama aseryhmä Shilluk Militia, joka on yhteydessä maan armeijaan. Armeijan mukaan ryhmä ei ole sen hallinnassa.

- UNICEF vaatii Johnson Olonia päästämään lapset välittömästi takaisin kouluun ja perheidensä luo, Veitch sanoo.

Hän vaatii myös Etelä-Sudanin hallitusta käyttämään kaiken vaikutusvaltansa lasten vapauttamiseksi.

UNICEFin arvion mukaan aseryhmät käyttivät viime vuonna 12 000 lasta Etelä-Sudanissa. Heistä noin 3 000 pääsee vapaaksi.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.