Lisää lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
11.2.2015

Toinen ryhmä lapsisotilaita vapautui osana historiallisen suurta operaatiota.

Kobra-nimellä tunnettu entinen kapinallisosasto kertoo värvänneensä noin 3 000 lasta. Nyt he kaikki pääsevät vapaaksi. © UNICEF/NYHQ2015-0118/Peru
Kobra-nimellä tunnettu entinen kapinallisosasto kertoo värvänneensä noin 3 000 lasta. Nyt he kaikki pääsevät vapaaksi. © UNICEF/NYHQ2015-0118/Peru

Tiistaina vapaaksi pääsi 300 entistä lapsisotilasta. Kaksi viikkoa aiemmin aseellisesta ryhmästä vapautui ensimmäiset 249 lasta.

Lapset oli värvännyt Kobra-nimellä tunnettu kapinallisosasto, joka solmi keväällä rauhan hallituksen kanssa. Entisten kapinallisten mukaan ryhmässä on ollut mukana noin 3000 lasta, jotka vapautuvat nyt vaiheittain. Kyseessä on yksi historian suurimmista lapsisotilaiden vapautusoperaatioista.

UNICEF ja Etelä-Sudanin aseistariisuntakomissio tukevat vapautettuja entisiä lapsisotilaita. Lapsille tarjotaan paikka hoitokeskuksessa, jossa he saavat ruokaa, vettä ja vaatteita sekä terveydenhoitoa ja psykologista tukea. Lisäksi lapset rekisteröidään ja heidän perheensä etsitään.

 - Ruuan ja veden lisäksi lapset tarvitsevat neuvontaa, elämäntaitojen opetusta ja mahdollisuuden palata kouluun. Näin voidaan välttää uudelleenrekrytoinnin riski ja varmistaa, että jokaisen lapsen koko potentiaali saadaan hyödynnettyä, sanoo UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtaja Jonathan Veitch.

Perheiden löydyttyä lapset muuttavat takaisin koteihinsa. Kaksi viikkoa sitten vapautetuista 249 lapsesta jo 179 on palannut perheidensä luo. Myös takaisin koteihinsa muuttaneet lapset käyvät edelleen hoitokeskuksessa syömässä, viettämässä vapaa-aikaansa ja saamassa psykologista tukea.

 - Aseellisessa ryhmässä toimimisen seuraukset näkyvät lapsissa. Osa heistä on vetäytyneitä, osa käyttäytyy aggressiivisesti ja väkivaltaisesti. Leikkimisen sijaan he marssivat edestakaisin (kuten armeijassa), Veitch kertoo.

Lapset ja heidän yhteisönsä ovat painottaneet, että koulutus on tärkein asia sopeutumisessa. UNICEF rakentaa kouluja ja tukee opetusta kaikissa paikoissa, joissa lapsia vapautetaan. Yhteensä koulutusmahdollisuuksien parantamisesta hyötyy arviolta 20 000 lasta.

UNICEF on lisäksi toimittanut viime päivinä alueelle rekkalasteittain vesi-, sanitaatio, koulutus- ja terveystarvikkeita.

UNICEF arvioi, että yhden lapsen vapauttaminen ja sopeuttaminen maksaa noin 2 330 dollaria eli noin 2 070 euroa kahdelta vuodelta. UNICEF tarvitsee lapsisotilasohjelmaansa 13 miljoonaa dollaria eli noin 11,5 miljoonaa euroa. Summalla autetaan myös entisten lapsisotilaiden yhteisöjä.

Lahjoita hätäapuun

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.