UNICEF auttoi neuvotteluissa, kun yli 200 lapsisotilasta vapautettiin aseista ja univormuista Etelä-Sudanissa huhtikuussa 2018.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus kieltää alle 18-vuotiaiden lasten pakottamisen asevoimiin ja taisteluihin. Silti maailmassa arvioidaan olevan kymmeniätuhansia lapsisotilaita. UNICEF auttaa heitä pääsemään kotiin ja tekee työtä lasten värväämisen lopettamiseksi.
Lapsisotilaita ovat kaikki alle 18-vuotiaat, jotka ovat liittyneet armeijaan tai osallistuvat aseelliseen konfliktiin joko pakotettuina tai vapaaehtoisesti. Kaikki lapsisotilaat eivät kanna asetta. Monia käytetään esimerkiksi vakoojina, viestinviejinä, huolto- ja vartiointitehtävissä, kantajina, palvelijoina tai seksiorjina.
Viime vuosina lapsisotilaita on käytetty esimerkiksi Syyriassa, Afganistanissa, Somaliassa, useissa Keski-Afrikan valtioissa, Burmassa, Kolumbiassa ja Filippiineillä. YK:n pääsihteeri julkaisee vuosittain raportin, jossa listataan maat ja aseelliset ryhmät, jotka käyttävät lapsisotilaita.
Lapsisotilaiden maailmanlaajuista määrää on vaikea arvioida. Se vaihtelee kulloinkin käynnissä olevien konfliktien mukaan. Lukuja on vaikea saada myös siksi, että niin entiset lapsisotilaat, heidän perheensä ja yhteisönsä kuin lasten värvääjät pelkäävät lasten osallisuuden raportoinnista koituvan ongelmia. UNICEFin käyttämän arvion mukaan lapsisotilaita on kymmeniätuhansia.
Kyllä. Vielä vuonna 2006 lapsisotilaiden määräksi arvioitiin noin 300 000.
Osa lapsisotilaista on siepattu kodeistaan ja pakotettu liittymään armeijaan, mutta moni on liittynyt itse. Näennäisen vapaaehtoisuuden taustalla on sosiaalisia ja taloudellisia syitä. Joskus armeijaan liittyminen on ainut vaihtoehto selviytyä ja saada ruokaa, eikä lapsi usein ymmärrä, millaisia seurauksia päätöksellä on.
UNICEF auttaa lapsisotilaita pääsemään kotiin ja tekee työtä, jottei uusia lapsisotilaita värvättäisi.
Vuonna 2012 UNICEFin tuella kotiutettiin yli 5 300 lapsisotilasta. Näin UNICEF auttaa lapsisotilaita:
Näin UNICEF ennaltaehkäisee uusien lapsisotilaiden värväystä:
Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtioita suojelemaan lapsia joutumasta mukaan aseellisiin selkkauksiin (artikla 38). YK:n Yleiskokous hyväksyi vuonna 2000 myös valinnaisen lisäpöytäkirjan lasten osallistumisesta aseellisiin konflikteihin, joka nosti pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisiän 15 vuodesta 18 vuoteen.
UNICEFin kuukausilahjoittajana olet mukana vapauttamassa lapsia asevoimista eri puolilla maailmaa.
Ryhdy kuukausilahjoittajaksi »
UNICEF huolehtii lasten tulevaisuudesta myös asevoimista vapauttamisen jälkeen: