Koulun liikunta- ja teemapäivä

Yhdessä liikkumalla autatte lapsia pääsemään kouluun Malawissa, yhdessä maailman köyhimmistä maista. UNICEF-kävelyn voi järjestää koulun vapaasti valitsemana päivänä ja se on helppo toteuttaa. Osallistumalla muutatte maailmaa.

Näin UNICEF-kävely toimii

 1. Ennen tapahtumapäivää
  Oppilaat hankkivat sponsoreita

  Ennen tapahtumaa oppilaat hankkivat lähipiiristään sponsoreita, jotka lupaavat lahjoittaa valitsemansa summan jokaisesta oppilaan kävelemästä kierroksesta. Sponsorina voi toimia kuka vain vanhemmista isovanhempiin ja naapureista paikallisyrittäjiin. Koulussa tutustutaan tapahtumapaketin sisältöjen avulla UNICEFin työhön ja lasten elämään eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Malawissa. Jokainen koulu saa räätälöidyt sähköiset materiaalit heti ilmoittautumisen yhteydessä.

 2. Tapahtumapäivänä
  Oppilaat saavat tarran UNICEF-kävelypassiin jokaisesta suorituksesta

  Tapahtumapaketissa on kaikki tarvittava kävelypäivän toteuttamiseen. Tarrojen, passien ja sponsorikuorten lisäksi koulut saavat aamunavauksen ja lyhytdokumenttielokuvan UNICEFin työstä. Materiaalien parissa koko koulu voi virittäytyä tapahtumaan.

 3. Tapahtuman jälkeen
  Sponsorit lahjoittavat tarroja vastaavan summan

  Oppilaat näyttävät sponsoreille passiin keräämänsä tarrat. Sponsori kertoo lupaamansa lahjoitussumman tarrojen määrällä ja tekee lahjoituksen tuloksen mukaan. Lukuvuonna 2018-2019 UNICEF-kävelyillä tuetaan koulunkäyntiä Afrikan eteläosassa sijaitsevassa Malawissa, yhdessä maailman köyhimmistä maista.

Osallistu UNICEF-kävelyyn

Opettaja, ilmoittaudu mukaan!

Valitse tapahtumapäivä:

Kiitos ilmoittautumisesta!

Näytä sähköiset tapahtumamateriaalit

Kouluni ei ollut listalla

Huomasithan, että koulut on listattu postitoimipaikan mukaan. Joidenkin kaupunkien julkisilla oppilaitoksilla on kaupungin postitoimipaikka, esimerkiksi helsinkiläisen Aurinkolahden peruskoulun postitoimipaikka on Helsingin kaupunki. Mikäli koulu puuttuu kokonaan, ota yhteyttä 09-5845 0290 tai information@unicef.fi.
Alakoulun oppilaita
Yläkoulun / keskiasteen oppilaita
Päivätyökeräykseen osallistuvia

Keräyskohde

Lukuvuonna 2018-2019

Hyvä ja turvallinen koulunkäynti Malawissa

Malawissa 70 % perheistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Hyvä peruskoulu ja laadukas oppiminen ovat avaimia pysyvään muutokseen ja parempaan tulevaisuuteen. Hyvä ja turvallinen koulunkäynti on myös jokaisen lapsen oikeus.

Jo lähes 20 vuoden ajan suomalaiset lapset ja nuoret ovat auttaneet satoja tuhansia ikätovereitaan kouluun Afrikan ja Aasian maissa. Vuosina 2016-2018 koululaiset tukivat kävelyillä laadukkaampaa koulunkäyntiä Malawissa Schools for Africa -ohjelman kautta. Pitkäjänteinen työ Malawissa jatkuu ja kävelytapahtumien tuotot ohjataan tänä lukuvuonna UNICEFin koulutus- ja lastensuojelutyöhön tässä yhdessä maailman köyhimmistä maista.

Lue lisää UNICEFin työstä Malawissa

Kävelyn tuotoilla tehdään paljon hyvää

UNICEF edistää lasten hyvää ja turvallista koulunkäyntiä Malawissa monin tavoin. Lapsiystävällisessä koulussa on riittävästi koulutarvikkeita, ammattitaitoisia opettajia ja oppilaskunta, joka pääsee vaikuttamaan koulunsa asioihin. Jotta jokainen lapsi sukupuolesta tai perhetaustasta riippumatta saisi käydä koulua, jossa on hyvä olla ja oppia, tarvitaan pitkäjänteistä vaikuttamistyötä.

Paremmat koulut ja riittävät koulutarvikkeet

Puutteelliset koulutilat, oppikirjat ja koulutarvikkeet vaikeuttavat oppimista. Monissa malawilaisissa kouluissa osa oppilaista opiskelee taivasalla, koska luokkahuoneita ei riitä kaikille. Myös pulpeteista on pulaa eikä oppikirjoja riitä jokaiselle. UNICEF kehittää laadukkaan koulunkäynnin edellytyksiä toimittamalla tarvittavia välineitä etenkin kouluihin, joissa olot ovat kaikkein heikoimmat.

Perustaidot jokaiselle lapselle

Lähes kaikki malawilaislapset aloittavat koulun, mutta vain joka kolmas lapsi käy alakoulun loppuun. Yksi koulunkäynnin keskeytymisen syistä on varhainen avioliitto - joka toinen malawilaistyttö päätyy naimisiin ennen 18 vuoden ikää. Mangochin maakunnassa Malawissa UNICEFin tuella järjestetään iltapäiväopetusta, joka on suunnattu koulun keskeyttämään joutuneille tytöille. Yhdeksän kuukautta kestävällä kurssilla opiskellaan luku- ja laskutaito sekä erilaisia elämäntaitoja. Osa oppilaista pääsee lisäksi kurssin jälkeen palaamaan peruskouluun.

Opettajille koulutusta

Kun opettajat ovat ammattitaitoisia, koulussa otetaan jokaisen lapsen tarpeet paremmin huomioon ja oppilaat oppivat paremmin. Machingan maakunnassa Malawissa opettajille tarjotaan täydennyskoulutusta, jossa he oppivat kuritusväkivallan haitallisuudesta ja pääsevät soveltamaan työssään lapsiystävällisiä kasvatusmenetelmiä. Hyvien tulosten myötä täydennyskoulutusta tarjotaan yhä useammille opettajille.

Vaikuttamistyötä ja lakimuutoksia

UNICEF tekee asiantuntijana Malawissa vaikuttamistyötä, jotta päättäjät nostavat koulutuskysymykset tärkeään asemaan. UNICEF työskentelee myös sen eteen, että lapsen oikeuksia edistävät lakimuutokset ja uudistukset tulevat täytäntöön ihmisten arjessa. Tuen avulla pitkäjänteinen työ voi jatkua.

 

 

Näin hankit sponsoreita 2018-2019

Swägä-ope Iina kannustaa oppilaat hankkimaan sponsoreita UNICEF-kävelyynsä.

Kiitos osallistujille 2018-2019

Hyvän tahdon lähettiläs Iina Kuustonen kiittää UNICEF-kävelyyn osallistuneita tuesta Malawin lasten koulunkäynnille.

Hawa muuttaa maailmaa

Malawilainen Hawa kehittää kouluaan oppilasneuvoston jäsenenä. Oppilasneuvostotoiminta on osa UNICEFin Safe Schools -projektia, jossa kouluista tehdään hyviä ja turvallisia jokaiselle lapselle.

Halima sai uuden mahdollisuuden

Malawilainen Halima joutui jättämään koulun kesken mutta pääsi jatkamaan koulunkäyntiä UNICEFin tukeman iltapäiväkoulun ansiosta.

Kävelymestarikisa

Eniten UNICEF-kävelyssä liikkunut koulu voittaa Iina Kuustosen vierailun!

Ilmoittautuminen

Lukuvuonna 2018-2019 kävelymestarikisan palkintona on UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläs Iina Kuustosen vierailu voittajakoululle. Ilmoita koulusi kisaan viimeistään 3.6.2019. Kisalomakkeessa tulee ilmoittaa koko koulun oppilaiden suoritukset yhteensä. Ne on helppo kerätä esimerkiksi kävelypaikalta poistuessa tai jälkikäteen luokittain.

Palkinnot

Palkintona on Hyvän tahdon lähettiläs Iina Kuustosen vierailu koululle!Voittajat

 • 2018 Ikosen koulu, Pyhäsalmi (kevät)
 • 2017 Lagmans skola, Pietarsaari (syksy)
 • 2017 Rauman freinetkoulu, Rauma
 • 2016 Karvetin koulu, Naantali
 • 2015 Nyhkälän koulu, Karkkila
 • 2014 Kirkonmäen koulu, Somero
 • 2013 Karvetin koulu, Naantali
 • 2012 Selänpään koulu, Kouvola

Tilaa uutiskirje

Haluatko lukea lisää UNICEFin työstä? Tilaa uutiskirje!

Uutiskirje tilattu!