UNICEF-kävely – koulun liikunta- ja teemapäivä!

Yhdessä liikkumalla autatte lapsia pääsemään kouluun Malawissa, yhdessä maailman köyhimmistä maista. UNICEF-kävelyn voi järjestää koulun vapaasti valitsemana päivänä ja se on helppo toteuttaa. Osallistumalla muutatte maailmaa.

Ilmoittaudu kävelyynSponsorille

Näin UNICEF-kävely toimii

 1. Ennen tapahtumapäivää

  Oppilaat hankkivat sponsoreita

  Ennen tapahtumaa oppilaat hankkivat lähipiiristään sponsoreita, jotka lupaavat lahjoittaa valitsemansa summan jokaisesta oppilaan kävelemästä kierroksesta. Sponsorina voi toimia kuka vain vanhemmista isovanhempiin ja naapureista paikallisyrittäjiin. Koulussa tutustutaan tapahtumapaketin sisältöjen avulla UNICEFin työhön ja lasten elämään eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Malawissa. Jokainen koulu saa räätälöidyt sähköiset materiaalit heti ilmoittautumisen yhteydessä.

 2. Tapahtumapäivänä

  Oppilaat saavat tarran UNICEF-kävelypassiin jokaisesta suorituksesta

  Tapahtumapaketissa on kaikki tarvittava kävelypäivän toteuttamiseen. Tarrojen, passien ja sponsorikuorten lisäksi koulut saavat aamunavauksen ja lyhytdokumenttielokuvan UNICEFin työstä. Materiaalien parissa koko koulu voi virittäytyä tapahtumaan.

 3. Tapahtuman jälkeen

  Sponsorit lahjoittavat tarroja vastaavan summan

  Oppilaat näyttävät sponsoreille passiin keräämänsä tarrat. Sponsori kertoo lupaamansa lahjoitussumman tarrojen määrällä ja tekee lahjoituksen tuloksen mukaan. Lukuvuonna 2019–2020 UNICEF-kävelyillä tuetaan koulunkäyntiä Afrikan eteläosassa sijaitsevassa Malawissa, yhdessä maailman köyhimmistä maista.

Kävelyreitti on helppo merkitä tapahtumapaketissa tulevilla tienviitoilla

Keräyskohde

Malawissa 70 % perheistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Hyvä peruskoulu ja laadukas oppiminen ovat avaimia pysyvään muutokseen ja parempaan tulevaisuuteen.

Hyvä ja turvallinen koulunkäynti on myös jokaisen lapsen oikeus. Kävelytapahtumien tuotot ohjataan tänä lukuvuonna UNICEFin koulutus- ja lastensuojelutyöhön tässä yhdessä maailman köyhimmistä maista.

Lue lisää UNICEFin työstä Malawissa

Kerättyjen varojen avulla Malawin kouluista saadaan lapsiystävällisiä

UNICEF-kävelyn tuotoilla tehdään paljon hyvää

UNICEF edistää lasten hyvää ja turvallista koulunkäyntiä Malawissa monin tavoin. Lapsiystävällisessä koulussa on riittävästi koulutarvikkeita, ammattitaitoisia opettajia ja oppilaskunta, joka pääsee vaikuttamaan koulunsa asioihin. Jotta jokainen lapsi sukupuolesta tai perhetaustasta riippumatta saisi käydä koulua, jossa on hyvä olla ja oppia, tarvitaan pitkäjänteistä vaikuttamistyötä.

Tänä vuonna UNICEF-kävely täyttää Suomessa 20 vuotta. Vuosien saatossa oppilaat ovat yhdessä opettajien ja sponsoreiden kanssa keränneet lapsen oikeuksien edistämiseksi yhteensä huikeat 17 miljoonaa euroa - lämmin kiitos! Lue esimerkkejä kerättyjen varojen avulla tehdyn työn tuloksista viime vuodelta.

 

Lisää alakouluja Malawiin

Malawissa yksi koulunkäynnin haasteista on, että kouluja ei yksinkertaisesti riitä kaikille lapsille. Tilanteen korjaamiseksi maahan rakennettiin vuonna 2018 UNICEFin tuella 201 uutta alakoulua!

Opettajaopiskelijoille uutta ammattitaitoa

Vuonna 2018 kaikissa Malawin opettajainkoulutuslaitoksissa otettiin käyttöön UNICEFin tuella uudistettu opetusohjelma.

Vaikuttamistyötä ja lakimuutoksia

UNICEF tekee asiantuntijana Malawissa vaikuttamistyötä, jotta päättäjät nostavat koulutuskysymykset tärkeään asemaan. UNICEF työskentelee myös sen eteen, että lapsen oikeuksia edistävät lakimuutokset ja uudistukset tulevat täytäntöön ihmisten arjessa.

Oppilaat mukaan koulujen päätöksentekoon

Vuoden 2018 aikana 499 uutta koulua Malawissa sai oppilasneuvoston. Nyt oppilaat pääsevät vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin sekä tuomaan esille epäkohtia.

Katso UNICEF-kävelyn videot

Videoilla UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläs tsemppaa oppilaita Suomessa kävelytapahtumaan. Malawissa kuvatuilla videoilla oppilaat kertovat oman koulunsa arjesta.

Katso videot yhdessä oppilaidesi kanssa!

Näin hankit sponsoreita 2019-2020

Swägä-ope Iina kannustaa oppilaat hankkimaan sponsoreita UNICEF-kävelyynsä.

Kiitos osallistujille 2019-2020

Hyvän tahdon lähettiläs Iina Kuustonen kiittää UNICEF-kävelyyn osallistuneita tuesta Malawin lasten koulunkäynnille.

Halima sai uuden mahdollisuuden

Malawilainen Halima joutui jättämään koulun kesken mutta pääsi jatkamaan koulunkäyntiä UNICEFin tukeman iltapäiväkoulun ansiosta. (Kohderyhmä: alakoulut ja esiopetus.)

Hawa muuttaa maailmaa

Malawilainen Hawa kehittää kouluaan oppilasneuvoston jäsenenä. Oppilasneuvostotoiminta on osa UNICEFin Safe Schools -projektia, jossa kouluista tehdään hyviä ja turvallisia jokaiselle lapselle. (Kohderyhmä: yläkoulut ja keskiaste.)

UNICEF-kävelyn kilpailut

Lukuvuonna 2019–2020 palkitsemme jo perinteeksi muodostuneessa Kävelymestarikisassa kaksi voittajaa. Lisäksi UNICEFin raati palkitsee kekseliäimmän tapahtumatoteutuksen!

Ilmoittautuminen

llmoita koulusi joko syksyn Kävelymestarikisaan viimeistään 15.11.2019 tai kevään kisaan viimeistään 1.6.2020. Kekseliäin tapahtumatoteutus palkitaan koko lukuvuoden aikana osallistuneiden, viimeistään 1.6. kisaan ilmoittautuneiden joukosta. Tässä kisassa lisäpisteitä voi saada tapahtuman värikkäästä dokumentoinnista!

Kävelymestarikisaan osallistuttaessa kisalomakkeessa tulee ilmoittaa koko koulun oppilaiden suoritukset yhteensä. Ne on helppo kerätä esimerkiksi kävelypaikalta poistuttaessa tai jälkikäteen luokittain. Kekseliäimmän toteutuksen voitte taltioida sähköiseen muotoon esimerkiksi kuvasarjaksi, videolle tai blogitekstiksi. Kertokaa esittelyssänne ainakin, mistä saitte idean toteutukseen, miten se toimi ja millainen tapahtumapäivänne oli. Kisalomakkeella tulee kertoa toteutuksesta muutamalla lauseella ja sen yhteyteen lisätään linkki sähköiseen taltiointiin.

Palkinnot

Kilpailujen palkintoina on kirjailija Timo Parvelan Maukka ja Väykkä -tarinakonsertit.

Osallistu kilpailuihin

Voittajat

 • 2019 Kangaslammin koulu, Kangaslampi
 • 2018 Ikosen koulu, Pyhäsalmi (kevät)
 • 2017 Lagmans skola, Pietarsaari (syksy)
 • 2017 Rauman freinetkoulu, Rauma
 • 2016 Karvetin koulu, Naantali
 • 2015 Nyhkälän koulu, Karkkila
 • 2014 Kirkonmäen koulu, Somero
 • 2013 Karvetin koulu, Naantali
 • 2012 Selänpään koulu, Kouvola

Kiitos tuestasi!

Ideoita opetukseen ja aiheita aamunavauksiin. Tilaa opettajien uutiskirje

Opettajille suunnattu ihmisoikeus- ja globaalikasvatuksen uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.