Siirry sisältöön

Lasten ravitsemus

Lapsi syö kupista samalla kun isovanhempi pitää häntä sylissään.

Joka viides maailman alle 5-vuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta. Teemme töitä, jotta jokainen lapsi saisi riittävästi ja monipuolisesti ruokaa. Edistämme myös terveellistä ruokavaliota ympäri maailmaa.

Lapset tarvitsevat riittävää ja monipuolista ravintoa

Yhdenkään lapsen ei tarvitsisi kärsiä aliravitsemuksesta, sillä maailmassa on riittävästi ruokaa kaikille. Aliravitsemus on silti syynä lähes puoleen alle 5-vuotiaiden lasten kuolemista.

Aliravitsemuksen vaikutukset ovat tuhoisat erityisesti pienen lapsen kehitykselle ja eloonjäämiselle. Lasten vastustuskyky heikkenee ja erilaiset taudit, kuten ripuli, voivat olla tappavia.

Lasten aliravitsemuksen syynä ovat usein köyhyys, epätasa-arvo, heikko hygienia ja taudit. Vanhemmat eivät aina tiedä, että lapsen ravinnon tulee olla monipuolista tai kuinka tärkeää rintaruokinta on lapsen terveydelle.

Aliravitsemuksesta kärsivät äidit synnyttävät alipainoisia lapsia, eikä heidän rintamaitonsa sisällä tarpeeksi vauvan tarvitsemia ravintoaineita. Myös maailmanlaajuinen ruoan hinnan nousu uhkaa lisätä lasten aliravitsemusta erityisesti köyhimmissä maissa.

Miten UNICEF auttaa?

1. Toimitamme hätäapuravintoa

Aliravittu lapsi voi toipua ennalleen paljon energiaa sisältävän maapähkinätahnan avulla. Jaamme myös A-vitamiini- ja rautalisiä sekä muita lisäravinteita alueilla, joissa lapsilla on paljon vitamiinien ja ravintoaineiden puutoksia. Annamme ravintolisät lapsille rokotusten ohessa.

2. Huolehdimme lasten ravitsemuksesta sotien ja katastrofien keskellä

Tuemme äitejä. Ohjaamme äitejä imettämään ja opastamme, millaista ruokaa lapselle kuuluu antaa. Tarjoamme tukea imettämiseen äideille, joilla on HIV tai jokin muu tarttuva sairaus tai jotka ovat kriisin keskellä.

3. Vaikutamme päättäjiin

Autamme hallituksia päivittämään strategioita, jotta lasten aliravitsemus havaitaan ja hoidetaan nopeasti. Vaikutamme maiden ohjeistuksiin ja lainsäädäntöön, jotta lapsia suojellaan epäterveellisen ruoan ja juoman markkinoinnilta. Edistämme myös maiden hallitusten kanssa jodin lisäämistä suolaan valtakunnallisesti.

4. Lisäämme ymmärrystä terveellisestä ruokavaliosta

Tuemme opetusviranomaisia lisäämään opetusohjelmiin opetusta ravitsemuksesta ja liikunnasta sekä kehittämään ohjeistuksen terveellisistä kouluaterioista. Kampanjoimme myös koululaisten terveellisestä ruokavalion ja liikunnan merkityksestä laajemmin.