Siirry sisältöön

Lasten mielenterveys

Poika katsoo sivulle maski päällä. Takana kukkiva puu.

Autamme eri puolilla maailmaa vahvistamaan lasten mielenterveyttä sekä ennaltaehkäisemään ja hoitamaan mielenterveyden ongelmia.

Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle

Lähes kaikkialla maailmassa, niin rikkaissa kuin köyhissäkin maissa, mielenterveysongelmat - ja niitä hoitavien palveluiden puute - aiheuttavat lapsille ja nuorille kärsimystä. Mielenterveysongelmat ovat yksi merkittävä syy erityisesti teini-ikäisten sairauksiin ja jopa kuolemiin.
On arvioitu, että yli 13 prosenttia nuorista maailmassa elää mielenterveyshäiriön kanssa. Itsemurha on neljänneksi yleisin kuolinsyy 15-19-vuotiaiden keskuudessa. 

Miten UNICEF auttaa?

1. Vaikutamme maiden päättäjiin

Tuemme päättäjiä kehittämään ja toteuttamaan lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseen liittyviä kansallisia ohjelmia. Edistämme myös riittävien mielenterveyspalveluiden tarjoamista paikallisesti.

2. Teemme yhteistyötä koulujen kanssa

Autamme kouluja huomioimaan ja tukemaan lasten ja nuorten mielenterveyttä kouluarjessa sekä tunnistamaan ja auttamaan pahoinvoivia lapsia. Esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutuskasvatus kouluissa ennaltaehkäisee mielenterveyden ongelmia ja pahoinvointia.

3. Vähennämme mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa

Kenenkään ei tulisi joutua pelkäämään leimautumista tai kokea häpeää mielenterveysongelmien takia. Lisäämme ymmärrystä mielenterveyden ongelmista ja niiden vaikutuksista eri puolilla maailmaa.

4. Tarjoamme psykososiaalista tukea kriiseissä

Lapsen mielenterveys on erityisen haavoittuvainen sodan tai katastrofin keskellä. Tarjoamme psykososiaalista tukea lapsille, nuorille ja perheille erilaisten kriisien keskellä.