Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle
Joka seitsemäs 10–19-vuotias nuori kärsii jostakin diagnosoidusta mielenterveyden ongelmasta. Se tarkoittaa yhteensä noin 166 miljoonaa nuorta.
Eniten nuoria kuormittavat masennuksen ja ahdistuksen oireet. Itsemurha on neljänneksi suurin kuolinsyy nuorten keskuudessa maailmassa.
Lasten mielenterveyteen vaikuttavat muun muassa ihmissuhteet, kouluympäristö, köyhyys, altistuminen väkivallalle ja humanitaariset kriisit. Mielenterveysongelmiin liittyvä leimautumisen pelko ja mielenterveyspalveluiden vähäiset resurssit estävät liian monia lapsia ja nuoria pääsemään tarvittaessa hoidon piiriin.
Niissä maissa, joissa lapset kohtaavat mielenterveyttä horjuttavia kriisejä kuten katastrofeja, syrjintää, sotaa ja äärimmäistä köyhyyttä, mielenterveydenhoidon tarve olisi valtava, mutta resurssit ovat käytännössä olemattomat.
Miten UNICEF auttaa?
1. Vaikutamme maiden päättäjiin
Tuemme päättäjiä kehittämään ja toteuttamaan lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseen liittyviä kansallisia ohjelmia. Edistämme myös riittävien mielenterveyspalveluiden tarjoamista paikallisesti.
2. Teemme yhteistyötä koulujen kanssa
Autamme kouluja huomioimaan ja tukemaan lasten ja nuorten mielenterveyttä kouluarjessa sekä tunnistamaan ja auttamaan pahoinvoivia lapsia. Esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutuskasvatus kouluissa ennaltaehkäisee mielenterveyden ongelmia ja pahoinvointia.
3. Vähennämme mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa
Kenenkään ei tulisi joutua pelkäämään leimautumista tai kokea häpeää mielenterveysongelmien takia. Lisäämme ymmärrystä mielenterveyden ongelmista ja niiden vaikutuksista eri puolilla maailmaa.
4. Tarjoamme psykososiaalista tukea kriiseissä
Lapsen mielenterveys on erityisen haavoittuvainen sodan tai katastrofin keskellä. Tarjoamme psykososiaalista tukea lapsille, nuorille ja perheille erilaisten kriisien keskellä.