Lasten epätasa-arvoinen kohtelu ja hyväksikäyttö rikkovat lapsen oikeuksia. Edistämme kaikkien lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä autamme suojelua tarvitsevia lapsia yhdessä viranomaisten ja paikallisten yhteisöjen kanssa.
Tasa-arvon ja turvallisen lapsuuden toteutumiseen on vielä matkaa
Lapset kohtaavat yhä stereotypioita ja syrjintää sukupuolen, ihonvärin tai vamman takia. Stereotypiat ja syrjintä vaikuttavat lasten elämään vielä pitkään lapsuuden jälkeenkin. Esimerkiksi tytöt ja vammaiset lapset jäävät todennäköisemmin koulutuksen ulkopuolelle, mikä vaikeuttaa heidän työnsaantiaan sekä altistaa riistolle ja hyväksikäytölle.
Lapset kohtaavat jokaisessa maassa myös väkivaltaa, riistoa ja hyväksikäyttöä – usein paikoissa, joissa lasten pitäisi olla eniten suojassa, kuten kotona, koulussa tai netissä. Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa sodan ja katastrofien keskellä tai niitä paetessaan.
Vielä tänäkin päivänä:
- 160 miljoonaa lasta tekee töitä eli joka kymmenes lapsi maailmalla. Lähes puolet heistä tekee vaarallista ja rankkaa työtä, joka vaarantaa terveyden ja kehityksen.
- Lähes 20% nuorista naisista on joutunut naimisiin alle 18-vuotiaana.
- Vuosittain yli neljää miljoonaa tyttöä uhkaa joutuminen silvotuksi.
- Yli 105 000 lasta on tutkimusten perusteella toiminut sotilaana vuosien 2005–2022 välillä, mutta todellisen määrän arvioidaan olevan paljon suurempi.
Miten UNICEF auttaa?
1. Edistämme asennemuutosta
Tuemme päättäjiä ja paikallisia yhteisöjä purkamaan haitallisia asenteita ja käytäntöjä, jotka johtavat esimerkiksi lapsityöhön, tyttöjen silpomiseen tai lapsiavioliittoihin.
2. Vaikutamme päättäjiin
Edistämme tasa-arvoista ja yhdenvertaista lainsäädäntöä sekä lastensuojelua parantavaa lainsäädäntöä yhdessä paikallisten päättäjien kanssa. Esimerkiksi lapsityövoiman käyttö ja tyttöjen silpominen tulee kieltää lailla kaikkialla. Tuemme myös viranomaisia rakentamaan järjestelmiä, joilla tunnistetaan ja autetaan heikoimmassa asemassa olevia lapsia.
3. Huolehdimme lapsista
Tuemme lapsia pääsemään kouluun, ymmärtämään oikeutensa ja oppimaan suojelemaan itseään väkivallalta ja hyväksikäytöltä. Huolehdimme myös, että sotien ja luonnonkatastrofien keskellä elävät lapset pääsevät turvaan ja saavat tarvitsemaansa huolenpitoa.