Koulutus on jokaisen lapsen oikeus
Peruskoulun ulkopuolella on vielä 11 % maailman lapsista. Köyhyys on kaikista suurin este koulunkäynnille. Koulun sijaan lapset saatetaan laittaa esimerkiksi töihin tai naittaa varhaisessa iässä. Syrjäisillä seuduilla asuvien lasten voi olla myös vaikeampaa päästä kouluun.
Erityisesti tytöillä, vammaisilla lapsilla, vähemmistöön kuuluvilla lapsilla ja sodan keskellä elävillä lapsilla ei ole aina samat mahdollisuudet päästä kouluun kuin muilla lapsilla. 40 miljoonaa lasta maailmassa on joutunut jättämään kotinsa, kriisin keskelläkin koulutuksen turvaaminen on tärkeää.
Kouluun pääsy ei takaa oppimista. Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia 10-vuotiaista ei ymmärrä yksinkertaista kirjoitettua tekstiä.
Oppimista vaikeuttavat monet syyt: puutteelliset koulutilat, oppikirjat ja koulutarvikkeet, epäpätevät opettajat, ulkoa oppimiseen perustuvat opetusmetodit ja suuret luokkakoot. Moni lapsi käy myös koulua kielellä, joka ei ole heidän äidinkielensä.
Miten UNICEF auttaa?
1. Järjestämme lapsille opetusta kriisien keskellä
Sodat ja luonnonkatastrofit vaikeuttavat lasten koulunkäyntiä. Perustamme väliaikaisia kouluja lapsille ja korjaamme tuhoutuneita kouluja. Toimitamme myös koulutarvikkeita kriisialueille.
2. Muutamme asenteita, jotka estävät lasten koulunkäynnin
Tuemme laajoja asennemuutoskampanjoita, jotta yhteisöt ymmärtävät koulun tärkeyden lapselle. Työskentelemme esimerkiksi lapsiavioliittojen ja lapsityön lopettamiseksi sekä tyttöjen aseman parantamiseksi.
3. Edistämme laadukasta opetusta ja turvallisia opetustiloja
Vaikutamme päättäjiin, jotta he panostavat heikoimmassa asemassa olevien lasten koulutukseen, kehittävät koulutuksen laatua ja varmistavat, että lapset pääsevät kouluun. Autamme myös opetusviranomaisia ja paikallisyhteisöjä rakentamaan koulujärjestelmiä, jotka takaavat kaikille lapsille ilmaisen, laadukkaan perusopetuksen ja turvalliset opetustilat.
4. Puolustamme vammaisten lasten oikeuksia.
Lisäämme opetusviranomaisten ja opettajien tietoisuutta inklusiivisesta koulutuksesta sekä vaikutamme päättäjiin, jotta vammaisten lasten oikeudet toteutuisivat. Koulutamme opettajia ja yhteisöjä sekä tuemme saavutettavien oppimateriaalien toteuttamista.