Siirry sisältöön

UNICEFin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus Sekasin Kollektiiville

Sekasin Kollektiivi luotsaa valtakunnallista Sekasin-chattia, joka on 12–29-vuotiaille tarkoitettu ilmainen, anonyymi ja luottamuksellinen keskustelupalvelu. Toiminnan missiona on, että yksikään nuori ei jäisi pahan olonsa kanssa yksin.

Uutinen

Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja 2023 -tunnustuksen Sekasin Kollektiiville, joka vastaa valtakunnallisesta Sekasin-chatista. Sekasin-chat on lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena arjessa ja auki vuoden jokaisena päivänä. Chatissa päivystää laaja verkosto järjestöjen sosiaali- ja terveysalan  ammattilaisia ja opiskelijoita sekä koulutettuja vapaaehtoisia. Tarve keskusteluille on suuri, yhteydenottoja tuli edellisenä vuonna 160 000.

– Toiminnalla on erinomainen kyky tavoittaa lapset ja nuoret.  Chatti onnistui myös olemaan tukena lapsille ja nuorille, joita yhteiskunnan sulkeminen pandemia-vuosina erityisesti haavoitti, perustelee valintakomitean puheenjohtaja tohtori Jenni Haukio valintaa. 

Sekasin Kollektiivin vahvuutena pidetään monitoimijuutta: eri toimijoiden osaamista ja yhteisvoimaa sekä toiminnan vakiintuneisuutta. Koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. Lisäksi verkostoon kuuluu yli 50 toimijaa järjestöistä, oppilaitoksista, seurakunnista, kunnista ja hyvinvointialueilta. 

– Nuorten pahaa oloa ei pysty kukaan yksin poistamaan, mutta yhteistyöllä tavoitteemme on tarjota tukea niin laajasti, että mahdollisimman monella nuorella on pahan olon hetkellä mahdollisuus jutella jonkun kanssa. Jokainen verkoston toimija ja jokainen chatin päivystäjä on meille kultaakin kalliimpi. Ilman heitä ei olisi meitä. Siksi tämä palkinto on mitä suurimmassa määrin koko meidän verkostollemme, kommentoi Sekasin Kollektiivia johtava Satu Raappana.

Sekasin Kollektiivi perustettiin 2021, mutta toiminnan juuret ovat vuodessa 2016, kun mielenterveysjärjestöt yhdessä Ylen kanssa kampanjoivat mielenterveysasioista nuorille. Osana kampanjaa Yle esitti Sekasin-draamasarjan, ja Sekasin-chat käynnistettiin tuolloin viikoksi toukokuussa 2016. Viikon aikana käytiin 1 300 chat-keskustelua, minkä lisäksi yhteydenoton yrityksiä tuli kymmenkertainen määrä. Vuoden 2017 alusta Sekasin-chat on ollut pysyvästi auki, ja siitä saakka yhteydenottoja on tullut enemmän kuin mihin on pystytty vastaamaan. 

Hanketta rahoittaa STEA. Hankkeen kehittämistä rahoittaa myös Me-säätiö. Toiminnalle ei tavoitella voittoa. 

Julkaistu23.11.2023