Siirry sisältöön

Ilmastokriisin kahdet kasvot

Kesällä 2022 Itä-Afrikka kärsi pahimmasta kuivuudesta yli neljäänkymmeneen vuoteen. Samaan aikaan Pakistanissa tulvat huuhtoivat lähes kolmanneksen maan pinta-alasta. Kahden erilaisen kriisin taustalla vaikuttaa kuitenkin sama syy.

Anni Helkovaara Artikkeli
Vedenhakua kaivolta.
© UNICEF/UN0719594/Ayene

Itä-Afrikka

Aamu on poikkeuksellisen viileä ja tuulinen. Safia Abdi Ahmed, 40, on tullut vesipisteelle poikansa ja sukulaistyttönsä kanssa, mukanaan keltainen kanisteri. Safia perheineen on vasta saapunut Ainabon kylään  Somalimaassa.  He joutuivat lähtemään kotikylästään kaksi kuukautta  aikaisemmin  kuivuuden takia. 

 –Vesi oli loppu, eikä ollut satanu tpitkään aikaan. Kuivuus tappoi osan karjastamme ja osa kuoli matkalla tänne. Emme voi palata takaisin kotiin, sillä siellä ei ole enää mitään. 

Neljä peräkkäistä  epäonnistunutta sadekautta on aiheuttanut Itä-Afrikkaan pahimman kuivuuskriisin neljäänkymmeneen vuoteen. Kuivuus asettaa lapset äärimmäiseen vaaraan Etiopiassa, Keniassa, Somaliassa ja Eritreassa, ja ainakin 10  miljoonaa lasta  kärsii kuivuuden aiheuttamasta nälästä ja veden puutteesta. Hankalinta on Somaliassa, jossa nälänhätää lähestyvä tilanne uhkaa miljoonia lapsia.  

–Olen huolissani  myös  lasteni koulunkäynnistä: aiemmin he kävivät koulua kotikylässämme, mutta täällä he eivät ole päässeet kouluun, Safia kertoo. 

Ilmastonmuutoksen myötä yhä useampi ihminen joutuu jättämään kotinsa sään ääri-ilmiöiden vuoksi.  Kuuden matkapäivän jälkeen Safia, hänen puolisonsa ja  heidän kymmenen lastansa  asettuivat Ainaboon,  sillä siellä on UNICEFin rakentama vesipiste, joka ylläpitää elämää noin 3000 ihmiselle. UNICEF on Ainabossa ja koko Itä-Afrikan alueella varmistamassa, että kuivuudesta kärsivät lapset ja perheet saavat elintärkeää apua, turvallista vettä, hygieniatarvikkeita ja hätäravintoa. Ilmas-tonmuutoksen myötä vastaavat kriisit ovat tulevaisuudessa kuitenkin entistä todennäköisempiä. Siksi UNICEF tekee myös pitkäjänteistä työtä kehittääkseen alueiden kantokykyä ja vesijärjestelmiä tulevia kriisejä varten.

Pakistan 

Arbab asuu perheensä kanssa pienessä muovipusseista, pressuista ja bambusta rakennetussa majassa. 
Sade oli kestänyt jo kuukauden. 12-vuotias Arbab oli kotonaan sisarustensa kanssa, kun vanhemmat viettivät aikaa Arbabin sedän kanssa heidän kotinsa pihamaalla. 

–Yhtäkkiä kotimme alkoi murentua, pala palalta. Kuulin setäni huutavan pihalla, hän käski meitä pakenemaan. Sisarukseni alkoivat itkeä. 

Arbab pakeni sisarustensa kanssa ulos kodistaan ja turvaan peltojen välissä kohoavalle pengertielle. Pian joukkoon alkoi liittyä muita paenneita, joiden kodit tulvavesi oli nakertanut olemattomiin. 

–Setäni auttoi naisia ja lapsia ulos romahtaneista taloista. Hän satutti samalla selkänsä. 

Nyt Arbab perheineen asuu veden ympäröimälle tienpenkereelle kyhätyissä väliaikaisissa suojissa. Hän on yksi monista miljoonista pakistanilaislapsista, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan kesäkuussa alkaneiden tulvien vuoksi.  

Viikkokausia kestäneet monsuunisateet aiheuttivat tulvia ja maanvyörymiä, jotka pyyhkivät tieltään kodit, tiet, pellot ja elintärkeän infrastruktuurin. Tulvien vaikutukset ovat koskettaneet yli 33 miljoonan ihmisen elämää. 

Loppusyksyllä 2022 monet alueet Pakistanissa olivat yhä veden vallassa. Yhteensä yli 6,4 miljoonaa ihmistä, heistä yli puolet lapsia, on humanitaarisen avun tarpeessa. Lähestyvä talvi ja kylmyys tarkoittavat entistäkin vaikeampia aikoja tulvien runtelemille alueille. 

UNICEF on ollut paikan päällä Pakistanissa auttamassa kriisin alusta asti, kun kotinsa menettäneet perheet tarvitsivat kiireellisesti suojaa, puhdasta vettä, ruokaa, hygieniatarvikkeita ja terveyspalveluita. Talven lähestyessä UNICEF toimittaa Pakistaniin myös lämpimiä vaatteita ja muita tarvikkeita kylmää vastaan. 

Ilmastonmuutos on globaali kriisi 

llmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät ja tuntuvat kaikkialla maailmassa: UNICEFin arvion mukaan vakavat ilmastoriskit uhkaavat jo nyt yli miljardin lapsen elämää. Ne osuvat kipeimmin kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja hankaloittavat kriisejä jo ennestään haastavilla alueilla. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu UNICEFin Lasten puolella -lehdessä 2/2022.

Julkaistu11.1.2023