Siirry sisältöön

Gazassa konflikti vaatinut lähes 2400 lapsen hengen

Viimeisen 18 päivän aikana Gazan kaistalla on kuollut 2360 lasta ja haavoittunut 5364. Luku vastaa 400 kuollutta tai haavoittunutta lasta joka päivä.

Uutinen
Katunäkymä Gazasta, jossa kaksi lasta kävelee tuhoutuneiden rakennusten keskellä.
© UNICEF/UNI453265/El Baba

Lisäksi yli 30 israelilaisen lapsen raportoidaan kuolleen ja kymmeniä lapsia on edelleen vangittuna Gazan kaistalla. Kuluneet 2,5 viikkoa ovat olleet verisimmät Gazan ja Israelin välillä sitten vuoden 2006. Myös Länsirannalla tapahtuneet väkivaltaisuudet ovat vaatineet lapsiuhreja. 28 palestiinalaista lasta on kuollut ja 160 haavoittunut.  

Gazan 2,3 miljoonasta asukkaasta puolet on lapsia ja lähes jokainen heistä on altistunut erittäin traumaattisille kokemuksille viimeisten viikkojen aikana.  

– Laajoilla tuhoilla, jatkuvilla iskuilla, kodista pakenemisella sekä ruoan, veden ja lääkkeiden puutteella on merkittävä vaikutus lasten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Psykososiaalisen tuen tarve on valtava, sanoo Suomen UNICEFin humanitaarisen avun asiantuntija Maija Liakka

Sairaaloiden toiminta uhattuna

Gazassa on merkittävä pula polttoaineesta, joka on välttämätöntä sairaaloiden toiminnalle. Esimerkiksi vastasyntyneiden tehohoidossa on tällä hetkellä yli 100 lasta, joiden selviytyminen riippuu sähkön riittävyydestä.  

Myös veden pumppaaminen vaatii polttoainetta. Iso osa Gazan vesijärjestelmistä on poissa käytöstä polttoainepulan ja vahingoittuneiden järjestelmien vuoksi. Tällä hetkellä vettä pystytään tuottamaan vain 5 prosenttia normaalista määrästä. Veden puutteella on vakavia seurauksia alueella eläville lapsille. Puhtaan veden ollessa vähissä ihmiset ovat turvautuneet likaiseen juomaveteen, mikä altistaa lapsia erilaisille taudeille.  

Mikäli väkivaltaisuudet eivät lopu ja apu ei pääse perille, uhriluku kasvaa entisestään. Lasten kokema väkivalta ja sieppaukset, sairaaloiden ja koulujen pommitukset sekä humanitaarisen avun evääminen ovat vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Siviilejä pitää suojella.

Suomen UNICEFin humanitaarisen avun asiantuntija Maija Liakka.

UNICEF vaatii välitöntä aselepoa ja humanitaarisen avun päästämistä alueelle sekä kaikkien siepattujen vapauttamista.

 

 Lue UNICEFin työstä Gazassa

Julkaistu25.10.2023