Siirry sisältöön

Afrikassa vesikriisi vaarantaa 190 miljoonan lapsen elämän

YK:n vesikonferenssin alkaessa UNICEF vaatii nopeasti panostuksia puhtaan veden ja sanitaation takaamiseksi lapsille.

Uutinen
Nuoret nostavat vetta kaivosta.
© UNICEF/UN0753029/Dejongh

190 miljoonaa lasta kymmenessä Afrikan maassa kärsii puhtaan veden puutteen, epäpuhtaan veden mukana leviävien tautien ja ilmastokriisin vaikutuksista, kertoo UNICEFin analyysi. 

Kolminkertainen uhka on akuutein kymmenessä maassa: Beninissa, Burkina Fasossa, Kamerunissa, Tšadissa, Norsunluurannikolla, Guineassa, Malissa, Nigerissä, Nigeriassa ja Somaliassa. Monissa näistä maista kärsitään lisäksi epävakaudesta ja konflikteista, jotka entisestään vaikeuttavat puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta lapsille.

– Afrikassa on käynnissä vesikatastrofi. Missään muualla globaalin ilmasto- ja vesikriisin seuraukset eivät ole yhtä vakavat lapsille,” sanoo UNICEFin ohjelmajohtaja Sanjay Wijesekera

– Myrskyt, tulvat ja historiallinen kuivuus tuhoavat nyt jo koteja ja palveluita, pilaavat vesilähteitä, lisäävät nälkäkriisiä ja levittävät tauteja. Tilanne on haastava, mutta ilman pikaisia toimia tulevaisuus on vielä synkempi.

Selvityksen mukaan kymmenessä pahiten kärsivässä maassa lähes kolmanneksella lapsista ei ole kotona puhdasta vettä, kahdella kolmesta ei ole kunnollista vessaa ja kolmella neljästä on puutetta perushygieniasta niin, että käsien pesu ei ole mahdollista. 

Maailmanlaajuisesti yli 1 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee päivittäin vedenpuutteeseen linkittyviin sairauksiin, kuten ripuliin. Noin 40 % näistä kuolemista tapahtuu selvityksen tunnistamassa kymmenessä eniten ilmasto- ja vesikriisistä kärsivässä maassa. Lisäksi maiden alueella on tapahtunut kuusi viime vuosien kymmenestä koleraepidemiasta. 

Kaikki kymmenen eniten ilmasto- ja vesikriisistä kärsivää maata ovat OECD:n luokituksen mukaan hauraita tai erittäin hauraita valtioita. Osassa valtioista aseellinen konflikti uhkaa kääntää kehityksen suuntaa. Esimerkiksi Burkina Fasossa hyökkäykset vesijärjestelmiin ovat kasvaneet viime vuosina, niin että 830 000 ihmistä, joista yli puolet on lapsia, menetti puhtaan veden saatavuuden viime vuonna.

YK:n vesikonferenssi (UN 2023 Water Conference) New Yorkissa 22.-24. maaliskuuta kokoaa yhteen päättäjiä ja muita toimijoita arvioimaan vesi- ja sanitaatiokysymysten edistymistä ensimmäistä kertaa 46 vuoteen. UNICEF vaatii kokoontumisessa:

  • Pikaisia panostuksia vesi- ja sanitaatiotyöhön, myös ilmastorahoituksesta.
  • Ilmastonäkökulman huomioimista vesi- ja sanitaatiotyössä- Kaikkein heikoimpien yhteisöjen vesi- ja sanitaatiotyön priorisointia.  

– On surullista, että valtava määrä lapsia maailmassa menehtyy yhä edelleen tauteihin, jotka olisi voitu estää hyvin yksinkertaisin keinoin kuten käsien pesulla, vessoilla ja saippualla. Näihin meillä ihmiskuntana pitäisi olla varaa, niin että jokaisen lapsen oikeus terveelliseen elämään toteutuu, sanoo Suomen UNICEFin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä.

UNICEF on maailman johtava vesi- ja sanitaatioalan kehitystoimija, ja sen vesialan työ edistää noin 100 miljoonan ihmisen pääsyä puhtaan veden ja sanitaation piiriin yli sadassa maassa. Suomi on jo useiden vuosien ajan ollut yksi UNICEFin vesialan työn tukijoista, ja Suomen tuella UNICEF on vuoteen 2022 saakka edistänyt puhtaan veden ja vessojen saatavuutta muun muassa Afganistanissa ja Nepalissa. Puhdas vesi ja vessat ovat lisänneet erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä.

– Suomi on ollut UNICEFille luonteva ja mieluisa kumppani vesi- ja sanitaatioalan työssä,koska molemmilla vesi ja sanitaatio on keskeinen kehitysyhteistyön fokusalue. Suomi tunnetaan vesialalla muun muassa vesidiplomatian toimijana ja vammaisinkluusion edistäjänä. Odotamme innolla, mitä uutta Suomi tuo YK:n vesikonferenssiin, ja miten Suomi sitoutuu tukemaan vesialan kehitysyhteistyötä jatkossa, toivottavasti myös UNICEFin kanssa, Heikkilä sanoo. 

Julkaistu20.3.2023