Siirry sisältöön

365 päivää lapsuutta - näin UNICEF on auttanut Ukrainassa vuoden ajan

Ukrainan sota on vuoden ajan koskettanut kaikkia Ukrainan lapsia. Jokaisena sodan päivänä UNICEF on jatkanut työtään ja puolustanut lasten oikeutta saada turvaa, käydä koulua ja elää lapsuuttaan.

Lotta Ehrnrooth Uutinen
Lotta Ehrnrooth
Ukrainalainen tyttö pitää käsissään UNICEFin avustuspakettia, jossa on talvivaatteita.
© UNICEF/UN0760537/Ovcharyshyn

Helmikuun 24. päivä merkitsee Ukrainan lapsille surullista merkkipaalua – kokonaista vuotta lapsuutta sodan varjoissa. Sota on koskettanut 7,8 miljoonan ukrainalaislapsen elämää ja vienyt heiltä mahdollisuuden elää tavallista ja turvallista arkea.

UNICEF on ollut paikan päällä Ukrainassa jo vuodesta 1997 alkaen ja pystyi käynnistämään hätäaputyön välittömästi sodan sytyttyä. Olemme jatkaneet väsymättä työtämme lasten ja perheiden auttamiseksi niin Ukrainassa kuin maissa, jonne he ovat paenneet.

Näin hätäapuoperaatio lähti liikkeelle: ensimmäiset kuukaudet


© UNICEF/UN0608249/Moskaliuk

Akuutissa kriisissä tärkeintä on turvata välittömästi ihmisten henki ja terveys. Puhtaan veden saatavuus on yksi kriittisimmistä tarpeista ja se usein kärsii ensimmäisenä. UNICEFin säiliörekat lähtivät välittömästi matkaan – jo sodan ensi päivinä jaettiin 3 500 viiden litran vesikanisteria ja valmisteltiin seuraavia toimituksia.

UNICEF alkoi toimittaa nopeasti myös leikkaus- ja synnytysvälineitä ja muita sairaalatarvikkeita.

Veden lisäksi UNICEF alkoi toimittaa nopeasti myös leikkaus- ja synnytysvälineitä ja muita sairaalatarvikkeita, kriittisiä lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Myös kouluihin ja lastentarhoihin ryhdyttiin varustamaan pommisuojia. 

Maaliskuun loppuun mennessä Ukrainaan oli saapunut jo 63 rekallista avustustarvikkeita 8 miljoonan ihmisen – 2 miljoonan lapsen – tarpeisiin, ja saman verran rekkoja oli matkalla. Yhteensä hätäaputarvikkeita oli kuun loppuun mennessä toimitettu Ukrainaan ja naapurimaihin 1000 tonnia. 

Kaikki toimitukset tapahtuivat maateitse. UNICEF oli yksi ensimmäisistä järjestöistä, jotka onnistuivat toimittamaan hätäapukuljetuksia rajan yli Ukrainaan.
 
Huhtikuun alkuun mennessä jo 719 000 ihmistä oli saanut lääkinnällistä apua sairaaloiden ja klinikoiden kautta.

Heinäkuussa saimme toimitettua ohjusiskuista kärsineeseen Odessaan 27 rekallista vettä ja vedenpuhdistustarvikkeita, 55 000 lapsen terveyden turvaamiseksi. Pystyimme myös tarjoamaan evakuoiduille perheille suojaa, saniteettitarvikkeita ja ruokaa vaikeissa olosuhteissa, esimerkiksi 9 000:lle Mariupolista evakuoidulle ihmiselle. 

Kriisitilanteissa lasten perusterveydenhoito ja rokotussuoja usein myös kärsivät. UNICEF auttaa huolehtimaan myös lasten rokottamisesta Ukrainassa. Pelkästään elokuussa toimitimme maahan 1,5 miljoonaa annosta polio- ja tuhkarokkorokotteita, sekä kylmäsäilytyskalustoa ja ajoneuvoja rokotteiden kuljetukseen. Vuoden loppuun mennessä UNICEF paransi perusrokotusten saatavuutta yli 15 miljoonalle ukrainalaiselle.

UNICEF ennakoi pakolaiskriisin 


© UNICEF/UN0619561/Korta

Pian sodan alettua oli myös selvää, että käsillä oli massiivinen pakolaiskriisi, jossa 90 prosenttia pakenijoista on naisia ja lapsia. Yhteistyössä pakolaisjärjestöjen ja viranomaisten kanssa UNICEF avasi Ukrainan rajamaihin Blue Dot -hätäapukeskuksia. Pakoon lähteneiden perheiden tavoittamiseksi keskukset perustettiin kulkureittien varrelle, kuten asemille ja majoituskeskuksiin.  

Syksyyn mennessä pisteitä oli jo 39, ja niitä täydensivät liikkuvat tiimit. Syksyllä Blue Dot -palvelu laajennettiin toimimaan myös verkossa, jolloin sotaa paenneet voivat etsiä tietoa riippumatta siitä, missä he ovat. 

Blue Dot -pisteessä lapsi voi lohduttomankin tuntuisessa tilanteessa olla hetken lapsi, levätä ja leikkiä, ja hänen huoltajansa saa tietoa, tukea ja välttämättömiä tarvikkeita, kuten vaatteita, ja hygieniatarvikkeita. Keskuksissa myös tunnistetaan yksin matkaavat, perheistään eroon joutuneet lapset. Ukrainan sisällä lapsille turvallisia tiloja tarjoavat puolestaan Spilno-pisteet, joissa käy kuukausittain lähes 60 tuhatta ihmistä.  

Ukrainan sisällä pakolaisia on jo 5,9 miljoonaa, ja luku elää koko ajan: pelkästään marras- ja joulukuussa 680 000 ihmistä lisää jätti kotinsa Ukrainassa. UNICEF arvioi, että jopa kaksi kolmesta ukrainalaislapsesta on jättänyt kotinsa. 

Ukrainasta muihin maihin on lähtenyt yli 7 miljoonaa. UNICEF auttaa heitä myös maissa, joihin he ovat päätyneet – sekä suoraan että tukemalla viranomaisia ja järjestöjä palveluiden järjestämisessä. 

”Sota on sitä, että tuntemattomat tulittavat” 

Kymmenvuotias izjumilainen Bohdan on vuoden aikana kokenut asioita, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi kohdata: tulitusta, nälkää, kodin tuhoutumisen ja perheen hajoamisen.

Pahinta on tykistötulitus, etenkin kun se osuu omaan kotiin.

Bohdan, kymmenen vuotta

– Sota on sitä, että tuntemattomat tulevat ja tulittavat. Meitä pelottaa koko ajan. Pahinta on tykistötulitus, etenkin kun se osuu omaan kotiin, Bohdan sanoo. Hän asuu isoäitinsä ja sisartensa kanssa vaurioituneessa talossa. 

Sota vie lapsilta toivon tulevaisuudesta. Bohdan ei haaveile samoista asioista kuin tavalliset kymmenvuotiaat. Hän uneksii turvallisuudesta, lämpimästä kodista ja talvivaatteista. Siitä, että saisi taas käydä koulua. Nyt siskot opettavat häntä. Perhe saa polttopuita, mutta niitä täytyy silti säästää, sillä talvi on kolea ja rahat menevät pääasiassa ruokaan. 

Bohdanin tarina kertoo myös siitä, että sota toi Ukrainaan lapsiköyhyyden. Sen piiriin joutui vuodessa yli 400 100 lasta. UNICEF käynnisti käteisapuohjelman heti sodan alettua. Huhtikuun lopussa ohjelmaan oli rekisteröity 40 000 kotitaloutta, vuoden loppuun mennessä 309 100, ja ohjelma jatkuu.  

Vuosi takana, lisää apua tarvitaan 


© UNICEF/UN0678677/Filippov

UNICEF ei jätä Bohdania eikä muita Ukrainan lapsia yksin, olivat he missä tahansa. Työ vaatii käsipareja esimerkiksi kuljettamaan rekat perille ja purkamaan lastit – pelkästään lämminvesivaraajia ja generaattoreita toimitettiin vuoden aikana 910. Helmikuussa 2022 UNICEFilla oli Ukrainassa 90 työntekijää. Vuoden loppuun mennessä heitä oli 210, ja rekrytoinnit jatkuvat.  

Eikä UNICEF järjestönäkään toimi yksin: paikalliset olot tuntevien yhteistyökumppanien turvin apu pääsee perille vaikeimmissakin oloissa. Kumppaneita Ukrainassa – valtiollisia, kansalaisjärjestöjä  ja yksityisiä toimijoita – oli vuoden lopussa yli 90.  

Sodan ensimmäisen vuoden aikana UNICEFin hätäapuohjelma auttoi Ukrainassa yli 2,3 miljoonaa lasta. Sodan pitkittyessä avun tarve kuitenkin vain kasvaa. UNICEF tarvitsee vuonna 2023 Ukrainassa yli miljardi euroa, josta noin 770 miljoonaa euroa tarvitaan työhön maan sisällä ja noin 230 miljoonaa euroa pakolaistyöhön Ukrainan ulkopuolella.

UNICEFin apu kattaa vuonna 2023 jo 4 miljoonaa lasta Ukrainassa ja maissa, joihin he ovat paenneet.

Auta, lahjoita

Julkaistu16.2.2023