Siirry sisältöön

Suomalaiset lahjoittaneet jo kaksi miljoonaa euroa Ukrainan lapsille – näin UNICEF auttaa

Ukrainan lasten hätä on saanut suomalaiset lahjoittamaan ennätyksellisen summan UNICEFin kautta. UNICEF laajentaa apuaan Ukrainassa ja naapurimaissa.

Uutinen
Ukrainalainen Tatiana jaksoi hymyillä kameralla tilapäisessä pakolaiskeskuksessa lähellä Palancan raja-asemaa Moldovan ja Ukrainan rajalla. © UNICEF/UN0598146/Velixar

Suomalaiset ovat lahjoittaneet UNICEFin kautta Ukrainan lasten auttamiseen jo kaksi miljoonaa euroa. Koskaan aiemmin Suomessa UNICEF ei ole kerännyt yksittäiseen kriisiin yhtä paljon yhtä lyhyessä ajassa.

– Ukrainan lasten ja perheiden tilanne on sydäntäsärkevä, mutta suomalaisten auttamishalu luo toivoa, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

– UNICEF on Ukrainassa ja naapurimaissa paikan päällä, ja suomalaisten tuella pystytään tekemään paljon. Avuntarve kasvaa jatkuvasti ja jokainen lahjoitus auttaa.

Kriisi koskettaa kaikkia Ukrainan 7,5 miljoonaa lasta.

UNICEF auttaa kummallakin
puolella rintamalinjoja

– Humanitaarisen avun tarve Ukrainassa kasvaa hetki hetkeltä, ja UNICEF työskentelee kellon ympäri avun lisäämiseksi, kertoo UNICEFin humanitaarisen työn asiantuntija Tarmo Heikkilä.

UNICEFin hätäaputyöhän Ukrainassa sisältyy terveystyö, puhtaan veden ja sanitaation varmistaminen, lasten suojelu, lasten koulutuksen jatkuminen kriisiolosuhteissa ja käteisavustukset.

UNICEF auttaa lapsia ja perheitä myös alueilla, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen kontrollissa. 

UNICEF toimittaa ja varastoi hätäaputarvikkeita konfliktialueille ja alueille, joilla liikkuu paljon maansisäisiä pakolaisia.

Itä-Ukrainassa Donetskin alueella UNICEFilla on liikkuvia terveystiimejä. UNICEF myös tukee viranomaisia äskettäin Länsi-Ukrainassa levinneen polioepidemian tukahduttamisessa sekä koronan leviämisen pysäyttämisessä. 

Kolmetoista liikkuvaa lastensuojeluyksikköä tarjoaa psykososiaalista tukea traumatisoituneille lapsille ja auttaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevi lapsia ja perheitä, kuten vammaisia ja perheestään eroon joutuneita lapsia.  

Lisäksi UNICEF auttaa vahingoittuneiden koulujen kunnostamisessa, tarjoaa käteisavustuksia noin 530 000 eniten apua tarvitsevalle lapselle perheineen ja kunnostaa vahingoittuneita vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä. 

– Tällä hetkellä Ukrainassa on noin 140 UNICEFin työntekijää, Heikkilä kertoo.

Kiivaat taistelut vaikeuttavat avun saamista perille. Lentokuljetuksia ei pystytä toteuttamaan, mutta UNICEF etsii jatkuvasti vaihtoehtoisia reittejä avun toimittamiseen, pääasiassa maitse. 

UNICEF auttaa myös
naapurimaissa

Ukrainasta on paennut jo yli puoli miljoonaa ihmistä, joista suuri osa on lapsia ja naisia. Pakenevat perheet ovat välittömän avun tarpeessa.

UNICEF organisoi parhaillaan hätäapukeskusten käyttöönottoa Moldovassa, Slovakiassa, Puolassa, Romaniassa, Unkarissa, Tšekin tasavallassa ja Valko-Venäjällä suosituimpien pakolaisreittien varrelle. Vastaavia keskuksia käytettiin vuosien 2015–2016 pakolaiskriisin aikana. 

Tarkoitus on avata yhteensä 26 keskusta. 

– Näissä keskuksissa pakenevat perheet saavat yhdestä paikasta erilaisia palveluja. Keskuksissa esimerkiksi jaetaan hätäaputarvikkeita, ja niissä on turvallisia tiloja äideille ja lapsille levähtämistä ja leikkimistä varten, Heikkilä kertoo.

Keskuksissa myös tunnistetaan ja suojellaan yksin liikkuvia pakolaislapsia. 

Moldovassa UNICEF on toimittanut neljä tonnia hygieniatarvikkeita ja satoja leluja Palancan raja-asemalle. Romaniassa Maramuresin alueella UNICEF työskentelee yhdessä paikallisten kumppanien kanssa, jotta haavoittuvimmassa asemassa olevat pakolaislapset tunnistettaisiin ja he saisivat tukea ja suojelua.

– UNICEF ei jätä Ukrainan lapsia, olivatpa he missä tahansa, Tarmo Heikkilä toteaa.

Lahjoita Ukrainan lapsille

Julkaistu28.2.2022