Siirry sisältöön

Näin puhut lapselle lapsen oikeuksista

Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11. Näiden vinkkien avulla voit keskustella itsellesi tärkeän lapsen kanssa lapsen oikeuksista. Otetaan lapset mukaan ihmisoikeuskeskusteluun!

Maija Puska Näkökulma
Maija Puska
Äiti ja lapsi halaavat.
© UNICEF/UN0543917

Lapsen oikeuksien päivänä juhlimme YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta ja sitä, että lapsen oikeudet puolustavat lasten erityisasemaa ja ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa.  

Jokaisella lapsella on oikeus kuulla ja keskustella lapsen oikeuksista. Ne saattavat kuitenkin tuntua keskusteluaiheena monimutkaisilta. Näiden vinkkien avulla pääset alkuun. 

1. Etsi esimerkkejä lapsen omasta arjesta 

Lapsen oikeuksista voi keskustella pienenkin lapsen kanssa hänen ikätasonsa huomioiden. Mieti, mitkä lapsen oikeuksiin liittyvät teemat ovat juuri nyt ajankohtaisia lapsen omassa elämässä ja aloita keskustelu niistä. Konkretisoi eri teemoja kertomalla esimerkkejä arkisista tilanteista. 

UNICEFin Lapsen oikeudet tiivistettynä -listauksen avulla voit pikaisesti muistuttaa itseäsi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tärkeimmistä teemoista. 

2. Kysy, miltä lapsesta tuntuu 

Tunteiden käsittely on tärkeä osa lasten kanssa käytävää keskustelua. Kysy, miltä lapsesta tuntuu esimerkiksi se, että hänellä on oikeus leikkiä, levätä ja oppia uusia asioita. Iloitkaa lapsen oikeuksista yhdessä! 

Lapsen oikeuksien käsittely saattaa herättää lapsessa myös vaikeita tai negatiivisia tunteita. Lasta saattaa mietityttää esimerkiksi se, miksi lapsen oikeudet eivät vielä toteudu kaikkialla maailmassa, miksi jotkut lapset eivät pääse kouluun tai saa ruokaa. Auta lasta sanoittamaan myös negatiivisia tunteitaan ja varmista, että lapselle jää keskustelusta turvallinen olo. 

3. Miettikää, mitä voitte tehdä yhdessä 

Tue lapsen omaa toimijuutta pohtimalla, miten te voitte yhdessä edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Ketään ei saa esimerkiksi kiusata tai syrjiä. Miettikää yhdessä, miten te voitte omassa arjessanne toimia, jotta vaikkapa syrjimättömyys toteutuisi entistä paremmin?  

4. Huomioi lapsen kommentit ja kysymykset 

Anna lapsen ilmaista oma mielipiteensä ja kysyä häntä askarruttavia kysymyksiä, vaikka ne johdattaisivatkin keskustelun hieman sivuraiteille. Vastaa kysymyksiin ikätasoisesti ja totuudenmukaisesti. Voitte myös etsiä yhdessä lisää tietoa lasta kiinnostavista aiheista esimerkiksi netistä. 

Voit myös itse kysyä lapselta lisäkysymyksiä esimerkiksi siitä, miten eri lapsen oikeudet hänen mielestään toteutuvat vaikkapa päiväkodissa, koulussa tai pihaleikeissä kavereiden kanssa. Korosta, että lapset ovat asiantuntijoita itseään koskevissa asioissa.  

5. Aikuisen velvollisuudet luovat lapselle turvaa 

Muistuta keskustelun lopuksi, että aikuiset ovat vastuussa siitä, että lapsen oikeudet toteutuvat. Lasten kuuluu aina saada tukea ja turvaa aikuisilta, eikä heidän tarvitse osata yksin ratkaista vaikeita asioita. 

Julkaistu8.11.2022