Siirry sisältöön

Yhä useampi kunta panostaa lapsiystävällisyyteen – kahdeksan uutta kuntaa mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittavat tänä vuonna Helsinki, Kurikka, Liperi, Sotkamo, Tampere, Vantaa, Vesilahti ja Vihti.  "Koronakriisin keskellä lasten hyvinvoinnin varmistaminen on kunnille entistäkin tärkeämpää", toteaa Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Uutinen
Lapsiystävällinen kunta varmistaa muun muassa, että koulu tarjoaa jokaisella lapsella ja nuorella mahdollisuuden oppia ja onnistua. © UNICEF/Suomi 2018/Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jo lähes puolet Suomen lapsista asuu lapsiystävällisyyttään kehittävässä kunnassa. 

Tänä vuonna UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa kahdeksan kuntaa: Helsinki, Kurikka, Liperi, Sotkamo, Tampere, Vantaa, Vesilahti ja Vihti. Entuudestaan mallissa on mukana 36 kuntaa eri puolilta Suomea. 

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on työväline, jonka avulla kunnassa voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin kunnan jokaisen lapsen arjessa. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa.   

“Nyt jos koskaan kuntien on tärkeää turvata
jokaisen lapsen hyvinvointi” 

Pitkittynyt koronatilanne on heikentänyt erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten hyvinvointia, toteaa erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta. 

Suuri osa lapsiin ja nuoriin liittyvistä päätöksistä tehdään kunnissa. Nyt jos koskaan kuntien on tärkeää turvata jokaisen lapsen hyvinvointi.  

Lapsiystävällinen kunta -malli tarjoaa kunnille tukea muun muassa päätösten lapsivaikutusten ennakkoarviointiin. Malli myös edellyttää kuntia kuulemaan lapsia ja nuoria osana päätöksentekoa. 

Lasten kannalta on tärkeää, että päätösten vaikutuksia lapsiin arvioidaan huolellisesti esimerkiksi silloin, kun kunnassa pohditaan, lomautetaanko opettajia tai koulunkäyntiavustajia. Kunnissa on varmistettava, että lapset saavat etäopetuksenkin aikana tarvitsemansa avun ja tuen, ja että esimerkiksi kouluterveydenhoitajia ja -kuraattoreita on riittävästi saatavilla. 

Uusia kuntia mukaan
vuosittain 

Kaikki lapsiystävällisyytensä kehittämisestä kiinnostuneet kunnat voivat hakea mukaan malliin. Lapsiystävällinen kunta -malli on kunnille maksuton, ja UNICEF ottaa uusia kuntia mukaan vuosittain.  

Mallissa tänä vuonna aloittavat kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen reilun kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 14 kunnalle. 

Suomen UNICEF on uudistanut mallin entistä vaikuttavammaksi vuoden 2020 aikana ja tuottanut uuden Lapsiystävällinen kunta -digipalvelun kuntien työn tueksi

Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin, jota toteutetaan yli 40 maassa 

***

Lapsiystävällinen kunta -mallia toteuttavat kunnat

Vuonna 2021 aloittavat kunnat

Helsinki, Kurikka, Liperi, Sotkamo, Tampere, Vantaa, Vesilahti ja Vihti.

Vuonna 2020 aloittaneet kunnat

Eurajoki, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Kauhajoki, Keuruu, Kotka, Lapinjärvi, Leppävirta, Liminka, Lopen kunta, Loviisa, Malax (Maalahti), Outokumpu, Pedersöre, Porvoo, Ranua ja Riihimäki.

Vuonna 2012-2019 aloittaneet kunnat

Forssa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kirkkonummi, Kittilä, Kokkola, Lahti, Lappeenranta, Lempäälä, Lohja, Nokia, Oulu, Pori, Puumala, Rovaniemi, Seinäjoki, Tammela ja Turku.

***

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Sanna Koskinen, Suomen UNICEF [email protected] 

Lapsiystävällinen kunta -mallin digipalvelu: www.lapsiystavallinenkunta.fi 

Julkaistu11.2.2021