Siirry sisältöön

UNICEF vetoaa rikkaiden maiden päättäjiin: ylimääräiset koronarokotteet välittömästi köyhille maille

G7-maiden johtajat kokoontuvat tänä viikonloppuna Iso-Britanniassa keskustelemaan pandemia- ja ilmastoyhteistyöstä. Huippukokouksen agendalla on myös koronarokotteiden lahjoittaminen köyhille maille. UNICEF peräänkuuluttaa päättäjiltä nopeita toimia ylimääräisten rokoteannosten toimittamiseksi matalan tulotason maihin.

Uutinen
Rokotteeet ovat laskeutuneet! Bangladesh sai ensimmäisen erän elintärkeitä koronarokotteita huhti-toukokuun vaihteeessa. Ensimmäiset 100 000 annosta Pfizerin rokotetta annettiin terveyshuollon työntekijöille, opettajille, vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Kuva: © UNICEF/UN0471116/Chakma.

Suomi ja useat EU-maat ovat jo päättäneet lahjoittaa osan koronarokotteistaan matalan tulotason maihin. Vastikään Yhdysvallat ilmoitti lahjoittavansa 500 miljoonaa rokotetta tämän ja ensi vuoden aikana.

Köyhimmät maat eivät kuitenkaan enää voi odottaa, vaan rokoteannokset on saatava liikkeelle välittömästi. Maailman köyhimmissä maissa rokotuksia on saanut vain alle prosentin verran väestöstä, kun esimerkiksi Suomessa ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut jo lähes puolet kansasta.

Rokotteet on saatava
perille köyhiin maihin kesän aikana

Suomen UNICEF on myös vedonnut suoraan maamme hallitukseen, jotta Suomi muiden rikkaiden maiden kanssa sitoutuisi julkisesti välittömään rokotteiden lahjoittamiseen. Rokotteet on saatava perille köyhiin maihin kesän aikana, jotta viruksen muuntuminen ja leviäminen voidaan katkaista.

– Myös köyhimpien maiden on saatava rokotteet, sillä kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa. Kriisin syventyessä kaikkien maiden on tehtävä voitavansa ja rikkailla mailla on tässä ratkaisun avaimet kädessään, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

UNICEF toimii rokotetoimittajana maailmanlaajuisessa COVAX-yhteistyössä, joka toimittaa koronarokotteita sataan matalan tulotason maahan. UNICEFilla on täydet valmiudet toimittaa kaikki tarvittavat rokotteet, mutta niitä ei ole riittävästi. Tavoitemäärästä on saatu toimitettua vain noin 40 prosenttia. Tavoite – kaksi miljardia rokotetta ja 20 % matalan tulotason maiden kansalaisista rokotettuna vuoden loppuun mennessä – uhkaa jäädä toteutumatta.

Vain nopeat toimet voivat estää koronaviruksen muuntumisen ja leviämisen jatkumisen. Tiede- ja analytiikkayritys Airfinity on laskenut, että jos G7-maat ja ryhmä EU-maita lahjoittaisivat 20 prosenttia rokotteistaan, saataisiin COVAXin jaettavaksi 153 miljoonaa rokoteannosta lisää ilman että lahjoittavat maat joutuisivat joustamaan omista rokottamisaikataulustaan.


COVAX-yhteenliittymässä on mukana 190 maata. Operaatiota johtavat Maailman terveysjärjestö WHO, rokoteallianssi GAVI, epidemiakeskus CEPI ja UNICEF.

G7-maiden huippukokouksessa tapaavat G7-jäsenmaat Iso-Britannia, USA, Kanada, Japani, Saksa, Ranska ja Italia, joiden lisäksi paikalla on myös edustajat EU:sta, Australiasta, Intiasta, Etelä-Koreasta ja Etelä-Afrikasta.

Laaja infografiikka rokoteurakan etenemisestä.

Huom. Infograafi on pelkistetty esitys UNICEFin tehtävistä koronarokoteoperaation hankinnoissa, toimituksissa ja maastrategioiden tukemisessa. Tehtävät saattavat muuttua operaation edetessä. Jokainen maa vastaa itse omasta rokotusstrategiastaan. 

Julkaistu11.6.2021