Siirry sisältöön

”Töihin tulo on riski” – UNICEFin työntekijät taistelevat koronaa vastaan maailman suurimmalla pakolaisleirillä

Rohingya-pakolaisten valtavalla leirillä Bangladeshissa koronatartunnat leviävät helposti. UNICEFin työntekijät menevät silti töihin joka päivä, jotta maailman heikoimmassa asemassa olevat lapset olisivat turvassa. Nyt he kertovat, millaista työskentely pakolaisleirillä on.

UNICEF Artikkeli
UNICEF
Huivipäinen nainen hymyilee.

Maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox’s Bazarissa, Bangladeshissa asuu yli 860 000 rohingya-pakolaista. Heistä puolet on lapsia.

Maailman haavoittuvimpiin lapsiin lukeutuvat lapset ja heidän perheensä asuvat leirillä ahtaasti, ja koronan pelätään sen takia leviävän siellä kulovalkean lailla. Keväällä leiri jouduttiin sulkemaan hetkeksi koronatartuntojen ja kuolonuhrien noustessa. Kaikista pahimmilta skenaarioilta on onneksi vältytty mutta taistelu virusta vastaan on kaikkea muuta kuin ohi.

UNICEF on muiden kansainvälisten toimijoiden ja Bangladeshin viranomaisten kanssa huolehtinut siitä, että pakolaiset ovat saaneet elintärkeää apua pandemian aikana. UNICEF on muun muassa toimittanut leirille käsisaippuaa, hoitanut aliravittuja lapsia sekä huolehtinut naisten ja tyttöjen turvallisuudesta.

Työ pandemian keskellä on ollut haastavaa ja vaatii joskus henkilökohtaisia uhrauksia, UNICEFin työntekijät kertovat. Silti he eivät anna periksi.

Alimul – ravitsemuskeskuksen manageri

Cox’s Bazarin pakolaisleirillä on 27 UNICEFin tukemaa ravitsemuskeskusta, joissa hoidetaan aliravittuja lapsia. Arviolta 30 prosenttia leirin lapsista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta ja 11 prosenttia vakavasta aliravitsemuksesta. Keskus tarjoaa apua myös raskaana oleville naisille. Nämä palvelut ovat pysyneet avoinna myös pandemian aikana.   

- Meidän on pakko jatkaa työtämme, ettei aliravittujen lasten määrä kasva. Se palkitsee, kun näen lasten hymyilevän, kun he alkavat voida paremmin, ravitsemuskeskuksen managerina työskentelevä Alimul sanoo.

Leirillä työskentely pandemian aikana on tarkoittanut Alimunille sitä, että hänen on täytynyt asettaa työnsä perheensä edelle. Alimunin perhe asuu 800 kilometrin päässä, ja pandemian takia Bangladeshin julkinen liikenne on ollut kuukausia poikki. Mikäli joku kotona olisi saanut koronatartunnan, ei Alimul olisi päässyt heidän luokseen.

Imrul Hassan tarkastaa 6 viikkoa vanhan vauvan terveyden. Kuva: UNICEF/UN0200255/Salman Saeed

Ashraf Hossain Sohag ­– lääkäri

- Töihintulo on valtava riski, lääkäri Ashraf sanoo viitaten mahdolliseen koronatartuntaan.

Mutta pelolle ei ole sijaa. Töihin on tultava - joka päivä.

Ashraf työskentelee lääkärinä UNICEFin tukemassa terveyskeskuksessa pakolaisleirillä. Hän on yksi niistä ammattilaisista, jotka huolehtivat yli 185 000 rohingya-lapsen terveydestä pandemian keskellä. Ashrafin klinikalla lääkärit saavat koko ajan päivitettyjä ohjeita siitä, miten he voivat estää virusta leviämästä.

- Työskentelemme niin että voimme minimoida tartuntojen leviämisen. Meidän täytyy palvella potilaitamme ja täyttää tehtävämme lääkäreinä, Ashraf sanoo.

Terveydenhoitaja tarkastaa 7-vuotiaan tytön terveyden Cox Bazarin leirillä. Kuva: UNICEF/UNI337820/Bashir Ahmed Sujan

Shumi – tyttöjen ja naisten turvapalveluiden päällikkö

Pandemian alkumetreiltä lähtien UNICEF on ollut huolissaan tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä ihmisten viettäessä suljettua elämää sisätiloissa.

Shumi vastaa pakolaisleirin keskuksesta, joka tarjoaa apua väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille. Safe Space for Women and Girls -keskus auttaa myös ihmiskaupan uhreja ja lapsiavioliittoon pakotettuja tyttöjä.

Keskus joutui väliaikaisesti sulkemaan ovensa pandemian takia, mutta psykososiaalisen tuen lähetepalvelut sekä muut kriittiset palvelut saivat jatkaa toimintaansa. Shumi ja vapaaehtoiset työntekijät aloittivat ovelta ovelle -kampanjan, jonka aikana he kiersivät muistuttamassa naisia ja tyttöjä, että apua on yhä saatavilla ja kertoivat, mitä kanavia pitkin apua saisi.

- Kohtaamamme ihmiset ovat olleet peloissaan. Ihmiset luulivat, että kaikki palvelumme ovat kiinni. Mutta me olemme yhä täällä, Shumi kertoo.

Kohtaamamme ihmiset ovat olleet peloissaan. Ihmiset luulivat, että kaikki palvelumme ovat kiinni. Mutta me olemme yhä täällä, Shumi sanoo. Kuva: UNICEF/UNI319801/Kettie Jean

Työ pakolaisleirillä jatkuu

Vaikka leirin valmiutta hoitaa koronapotilaita on parannettu, on silti äärimmäisen tärkeää, ettei virus pääse leviämään leirillä holtittomasti. UNICEF kumppaneineen tekee hartiavoimin töitä, jotta kaikki perheet saisivat tietoa siitä, miten he voivat suojautua tartunnalta.

UNICEF tekee yhteistyötä uskonnollisten johtajien kanssa oikean tiedon levittämiseksi yhteisöissä, ja UNICEFin tukemat rohingya-vapaaehtoiset opettavat vanhemmille oikeaoppisen hygienian tärkeydestä ja käsien pesemisestä. Lisäksi UNICEF toimittaa koronarokotteita Bangladeshiin.

Julkaistu23.7.2021