Siirry sisältöön

Puhdasta vettä, rokotteita, pelastavaa ravintoa - näin UNICEF turvasi koronavuonna lasten elämää

Joka vuosi UNICEFin apu tavoittaa miljoonia lapsia ympäri maailmaa – myös Seraphinen Vanuatun saarella, Zukan Syyriassa ja indonesialaisen Felicityn. Viime vuonna UNICEF toimitti avustustarvikkeita enemmän kuin koskaan aiemmin. Suuri kiitos jokaiselle lahjoittajalle!

Lotta Ehrnrooth Artikkeli
Lotta Ehrnrooth
Äiti pitää vauvaa selässään. Vauva hymyilee ja kurkistaa selän takaa.

Jokaiselle lapselle: puhdasta vettä

Seraphine, 9 vuotta, juo puhdasta vettä UNICEFilta saamastaan pullosta Vanuatun saarella. Kuva: © UNICEF/UNI337627/Shing

Viime vuonna UNICEF järjesti 106 miljoonalle ihmiselle puhdasta vettä ja sanitaatiota. Näiden joukossa puhdasta vettä sai myös vanuatulainen Seraphine, 9 vuotta.

Tyynellämerellä sijaitsevan Vanuatun pienet saaret naapurivaltioineen kuuluvat ilmastonmuutoksen ja merenpinnan nousun myötä maantieteellisesti hauraimpiin alueisiin, joiden asukkaiden vedensaanti on uhattuna. UNICEF opastaa yhteistyössä Vanuatun hallituksen kanssa alueen lapsia käsienpesuun ja toimittaa heille juomavettä.

Puhdas vesi on jokaisen lapsen kasvun ja kehityksen elinehto. Sen puute vahingoittaa lasta sekä suoraan että välillisesti: ilman vettä lapsi on vaarassa sairastua, ja esimerkiksi pitkät vedenhakumatkat, joista lapset ja äidit tyypillisesti huolehtivat, haittaavat koulunkäyntiä.

UNICEFin tavoitteena on, että vuonna 2030 puhdas ja turvallinen vesi olisi kaikkien lasten ulottuvilla.

Rokotteista suojaa vakaville taudeille

Zuka-vauva saamassa perusrokotteensa Syyrian Aleppossa. Kuva: © UNICEF/UNI346889/Chnkdji

Viime vuonna UNICEF toimitti 92 miljoonalle ihmiselle perusterveydenhuoltoa, kuten rokotuksia. Yksi perusrokotteet saaneista oli kolme kuukautta vanha Zuka Syyrian Alepposta.

Rokottaminen on kustannustehokkain tapa suojella lasten terveyttä. Koronapandemiasta huolimatta UNICEF, WHO ja kumppanit järjestivät Syyriassa rokotuskampanjan, jossa rokotettiin sodan takia rokottamatta jääneitä alle 5-vuotiaita lapsia.

UNICEFin rokotusohjelmat tavoittavat 45 prosenttia maailman alle viisivuotiaista lapsista – se tarkoittaa 1,9 miljardin rokoteannoksen hankintaa 102 maahan pelkästään viime vuonna. Koronapandemia kuitenkin vaikeutti rutiinirokotuksia monin paikoin. Erityisesti konfliktialueella asuvat lapset ovat heikoimmassa asemassa.

Hyvästi, nälkä

Indonesian Kupangissa asuva Felicity, 2, sai UNICEFilta ruoka-apua. Kuva: © UNICEF/UN0459217/Padji

Viime vuonna UNICEF antoi pelastavaa hoitoa 5 miljoonalle aliravitulle lapselle, ja jopa 244 miljoonaa lasta hyötyi aliravitsemuksen eri muotoja ehkäisevistä palveluista. Lapset saivat hätäpuruokaa, vitamiineja ja lisäravinteita, kun taas äideille annettiin imetysohjausta ja tietoa lasten terveellisestä ruokavaliosta.

Apua saaneiden joukossa oli myös kaksivuotias Felicity, joka sai aliravitsemuksen hoitoon tarkoitettuja hätäapupakkauksia. Felicityn asuinpaikka Kupang on yksi aliravitsemuksen pahimmin koettelemia alueita hänen kotimaassaan Indonesiassa.

Vaikka Felicityllä oli todettu kiireellistä hoitoa vaativa aliravitsemus, koronapandemian aiheuttamat sulut estivät hänen äitiään Micke Mbotua viemästä tyttöä takaisin terveysasemalle hoitoon. Samassa tilanteessa oli moni muukin.

Niinpä UNICEF otti käyttöön innovatiivisen chatbot-työkalun, jonka avulla vanhemmat ja terveystyöntekijät tavoittivat toisensa, tärkeä tieto kulki ja hoito pääsi alkamaan.

Arvioiden mukaan lähes 10 prosenttia maailman väestöstä on aliravittuja. Koronapandemian lisäksi konfliktit ovat pahentaneet ruokapulaa. Yli puolet aliravituista lapsista asuu Aasian maissa, mutta Afrikassa aliravitsemus leviää nyt nopeimmin.

Pähkinänkuoressa

UNICEF auttoi vuonna 2020 maailman lapsia myös mm. näiden aiheiden parissa:

  • Koulutus: 301 miljoonalle lapselle järjestettiin etäopetusta verkkopohjaisesta radio- tai puhelinvälitteiseen ja painetun materiaalin avulla tapahtuvaan opetukseen.
  • Vammaiset lapset: UNICEF tuki yli 2,2 miljoonaa vammaista lasta ja nuorta 144 maassa. Esimerkiksi Indonesiassa koulutettiin opettajia ottamaan erityistarpeet huomioon, Cox´s Bazaarin pakolaisleirille Bangladeshiin rakennettiin esteettömät käymälät ja Ruandassa tuettiin vammaisten lasten kotikoulua.
  • Lapsiavioliitot: Alaikäisten avioliittoja ehkäisevä työ tavoitti 6 miljoonaa teinityttöä.
  • Seksuaalinen hyväksikäyttö: 4,2 miljoonalle lapselle ja naiselle 128 maassa luotiin kanavia seksuaalisesta hyväksikäytöstä ilmoittamiseen.
  • Psykososiaalinen tuki: Jopa 78 miljoonaa lasta ja huoltajaa sai psykososiaalista tukea UNICEFin kautta. Esimerkiksi Ecuadorissa vanhemmille tarjottiin vertaistukiryhmiä, joissa he saivat sekä vaihtaa kokemuksiaan että työstää niitä yhdessä.
  • Humanitaariset kriisit: UNICEF auttoi lapsia ja perheitä välittömästi yhteensä 455:ssä akuutissa tai pitkittyneessä humanitaarisessa hätätilanteessa 152 maassa. Esimerkiksi räjähdysten runtelemaan Beirutiin toimitettiin 5 000 vesitankkia ja palautettiin yli 4 000 kotitaloutta vedenjakelun piiriin.

Lue lisää vuoden 2020 tuloksista vuosikatsauksestamme.

Julkaistu29.7.2021