Siirry sisältöön

UNICEF kehittää koronapotilaiden happihoitoa köyhissä maissa

Koronan aiheuttamaa keuhkokuumetta hoidetaan happihoidolla, mutta köyhissä maissa sitä on harvoin saatavilla. UNICEFin ja WHO:n projekti aikoo muuttaa tämän.

Amanda Westfall Artikkeli
Amanda Westfall
Tuberkuloosipotilaille annettiin happihoitoa hondurasilaisessa sairaalassa vuonna 2004.

Koronakriisi on aiheuttanut valtavan kysynnän terveydenhuollon välineistä. Samalla kriisi on vaikeuttanut niiden saantia tuontirajoitusten ja kuljetusongelmien muodossa.

Vahvistamme nyt Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa valtioiden kykyä varmistaa terveydenhuoltojärjestelmien kestävyys koronakriisin keskellä ja tulevaisuudessa muidenkin hengitystieinfektioiden hoidossa. Happihoidon tukeminen on tässä keskeisessä roolissa.

Mistä on kyse?

Erilaiset happihoidot ovat elintärkeä osa vakavista hengitystieinfektioista, kuten keuhkokuumeesta kärsivien potilaiden hoitoa.

Myös koronavirus voi aiheuttaa potilaalle keuhkokuumeen, mutta kaikkein köyhimmissä maissa happihoitoa on harvoin saatavilla.  

– Missään ei teknologiakuilu ole näkyvämpi kuin happihoidossa. Happihoitoa, pulssioksimetrejä sekä tehokkaita ja halpoja veren happitasojen mittauslaitteita ei ole niitä kaikkein eniten tarvitseville, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta H. Fore.

UNICEF tukee valtioita happihoidon järjestämisessä yhdessä Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa Oxygen Therapy Innovation -projektin avulla. Bill ja Melinda Gatesin säätiön tukema projekti on toiminut jo ennen koronaa, vuodesta 2017.

Nyt projektin tuloksia hyödynnetään koronanvastaisessa työssä, kun kehitämme paikallisten toimijoiden kykyä järjestää happihoitoa koronapotilaille. 

Happihoito auttaa selviämään

Noin 15 prosenttia koronapotilaista tarvitsee happihoitoa. Lisäksi noin viisi prosenttia on niin kriittisessä tilassa, että he tarvitsevat hengityksen mekaanista tukemista hengityskoneen eli ventilaattorin avulla.

Ventilaattoria käytetään vain tehohoidossa potilailla, jotka eivät itse pysty hengittämään. Ventilaattori on monimutkainen laite ja sen käyttöönotto ja ylläpito vaatii koulutetun henkilökunnan tietotaidon.

Happihoitoa sen sijaan voidaan järjestää perusterveydenhuollossa.

Sitä käytetään sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden toipumisen tukemisessa. Hoidossa happi virtaa potilaaseen sieraimiin asetettujen happiviiksien ja niihin kytketyn happisylinterin tai happikonsentraattorin kautta.

Parannamme terveydenhuoltoa koronaepidemian aikana

Happihoidon laitteisiin kohdistuu nyt valtava kysyntä, mikä aiheuttaa valtioille ympäri maailmaa haasteita oikeanlaisten laitteiden hankinnassa.

Oxygen Therapy Innovation -projektimme sisältää kolme suunnittelutyökalua, jotka auttavat päättäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia koronan vastaisessa taistelussa.

Työkalujen avulla voidaan tehokkaammin hyödyntää kaikki maassa jo olevat happilaitteet ja niiden toimittajat.

1. Happijärjestelmien suunnittelutyökalu

Kehitimme happivarusteiden tilaamisesta vastaaville terveydenhuollon työntekijöille tietokonepohjaisen suunnitteluohjelman.

Paikallisten terveysasemien dataa hyödyntämällä ohjelma laskee hapen tarpeen kullakin alueella, suosittelee minkä tyyppisiä laitteita kullekin alueelle tulisi tilata, tuottaa listan hankittavista laitteista ja arvioi hankintojen kulut.

Ohjelman avulla voidaan varmistaa happilaitteiden saatavuus koko maassa ja hillitä koronakuolemia.

Kuvakaapaus happijärjestelmien suunnittelutyökalusta. © UNICEF

2. Ohjeet happilaitteiden käyttöön

Lisäksi olemme tuottaneet Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa ohjeistuksen erilaisten happilaitteiden käyttöön. Technical Specifications and Guidance for Oxygen Therapy Device -niminen kirja auttaa terveydenhuollon päättäjiä erityisesti matalan ja keskitulotason maissa valitsemaan ja hankkimaan oikeat laitteet sekä ohjeistavat niiden oikeanlaiseen käyttöön ja huoltoon.

Ohjeet ovat tulleet tarpeeseen: kasvava määrä valtioita hyödyntää materiaaliamme koronan vastaisessa työssään.

3. Varastostamme kaikki tarvittava happihoitoon

Varastomme kattaa nyt kaikki happihoitoon tarvittavat välineet. Olemme myös laajentaneet tavarantoimittajapohjaamme koronaepidemian aikana varmistaaksemme happilaitteiden saatavuuden.

Varmistamme, että ratkaisut ovat kestäviä

Oxygen Therapy -projektimme alkuperäinen tarkoitus oli luoda uusia ratkaisuja hengitystiesairauksista, kuten keuhkokuumeesta ja hypoksemiasta kärsivien lasten hoitoon.

Projektin hyödyllisyys koronan vastaisessa työssä on osoittanut, kuinka tärkeää on panostaa nimenomaan terveydenhuoltojärjestelmien vahvistamiseen. 

Rakentamalla happihoidon kapasiteettia nyt, valtiot ovat paremmin varustautuneita hoitamaan hengitystieinfektioista kärsiviä lapsia myös tulevaisuuden kriiseissä.

Julkaistu31.5.2020