Siirry sisältöön

Toivottavasti voit hyvin, rohkea Kadiatu

"Minusta tulee maan ensimmäinen naispresidentti. Olen nähnyt, että pystyn vaikuttamaan asioihin ja haluan tehdä sitä enemmän ja laajemmin," Aktivisti Kadiatu, 13, Sierra Leone

Marja-Riitta Ketola Artikkeli
Marja-Riitta Ketola
Kuva kylän rakennuksista. Aikuinen ja lapsi istuvat penkillä rakennuksen edustalla ja keskustelevat.

Sierra Leone, syyskuu 2019, aikana ennen koronaa: keskustelen koululaisten kanssa heidän elämästään. Erityisen vaikutuksen tekee Kadiatu, 13, paikallinen aktivisti.

Hän on rauhantekijä, joka keskeyttää poikien riidat. Hän kannustaa tyttöjä koulunkäyntiin ja keskustelee luontevasti seksuaaliterveydestä ja alaikäisten avioliittojen estämisestä.

Kun kysyn, miten hänen koulukaverinsa reagoivat, kun hän puuttuu vaikkapa riitoihin, Kadiatu kertoo, että enimmäkseen häntä kiitetään. Hän kertoo myös aiemmin menneensä itsekin mukaan riitoihin, mutta ei enää. Kadiatu kokee, että yhteisössä ja koulussa tyttöjen arvostus on kasvanut ja tyttöjä kannustetaan käymään koulua.

Keskustelumme päätteeksi kysyn, mikä hänestä tulee aikuisena.

– Minusta tulee Sierra Leonen ensimmäinen naispresidentti. Olen nähnyt, että pystyn vaikuttamaan täällä asioihin ja haluan tehdä sitä enemmän ja vaikuttaa näihin asioihin vielä laajemmin, Kadiatu sanoo.

***

Helsinki, syyskuu 2020: sain tänään raportin, joka kertoo UNICEFin työstä koronaviruksen etenemistä vastaan Sierra Leonessa. Maassa on todettu yli 2000 tartuntaa. Kaikki koulut suljettiin keväällä ja ne avautuvat lokakuun alussa. Tämä vaikutti 2,6 miljoonan lapsen elämään.

Raportti nosti mieleen muistot nuorista, jotka kohtasin viime syksynä. Sierra Leonessa kuritusväkivaltaa käytetään 12:ksi eninten maailmasta ja joka neljäs alle 15 vuotiais lapsi on kokenut vakavaa fyysistä kuritusväkivaltaa. Miten haasteellinen onkaan kaikkien lasten ja erityisesti tyttöjen tilanne eristäytyneenä, ilman sitä turvaa, mitä koulu on heille tarjonnut.

Matkallani tutustuin mm. UNICEFin ja kumppaneiden toteuttamaan rauhankasvatusohjelmaan Rokuprn kaupungissa. Sen koulu on yksi kahdestakymmenestä pilottikoulusta, joissa ohjelmaa toteutetaan.

Tavoitteena on poistaa kuritusväkivalta, luoda kannustava oppimisympäristö ja mahdollistaa tyttöjen tasaveroinen koulunkäynti. Tarkoitus on estää alaikäisten avioliitot ja teiniraskaudet. Oppilaita kannustetaan tukemaan toisiaan ja ratkaisemaan ristiriidat ilman tappeluita.

Ohjelma rakennettiin yhdessä kyläyhteisön kanssa ja heidän päättämänään. Kylässä on kehityskomitea, joka aktiivisesti osallistuu koulussa tehtävän työn tukemiseen.

Opettajat koulutettiin ratkaisemaan ongelmia ilman ruumiillista rangaistusta, kohtelemaan kaikkia tasa-arvoisesti ja turvaamaan lapsille kannustava oppimisympäristö.

***

Tärkein osa ohjelmaa on kuitenkin nuorten kouluttaminen mentoreiksi ikätovereilleen. Näitä nuoria mentoreita tapasimme. He tekivät minuun todella suuren vaikutuksen.

Miten vahvasti he kertoivat, kuinka koulutuksessa opitut tiedot ja taidot auttavat heitä tukemaan koulun muita oppilaita stressin hallinnassa, seksuaalikasvatukseen liittyvissä asioissa, riitojen ratkaisemisessa sekä tyttöjen koulunkäynnin edistämisessä.

Nuoret kertoivat, että ohjelman ansiosta opettajien käyttämä kuritusväkivalta koulussa on poistunut, yhtään alaikäistä tyttöä ei ole tullut raskaaksi ohjelman alkamisen jälkeen ja oppilaiden keskinäiset tappelut ovat vähentyneet. Myös lasten kohtamaa kuritusväkivalta perheissä oli vähentynyt.

Tätä nuorten voimaantumista ja kykyä vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ei luvuin voi kertoa. Ja juuri tämä on työmme ydin – me olemme mahdollistajia, mutta nuoret ja yhteisöt itse ovat ne todelliset muutoksen tekijät.

Ajatukset palaavat nuoreen aktivistiin. Minulla on vakaa usko siihen, että Kadiatu tulee tekemään elämässään merkittäviä tekoja. Toivon sydämestäni, että pandemia ei ole vienyt Kadiatulta hänen rohkeuttaan ja unelmiaan.

Yläkuva: Jari Kivelä

Julkaistu 18.9.2020

Julkaistu18.9.2020