Siirry sisältöön

”UNICEFin avulla voin tehdä pysyviä muutoksia maailmaan”

Kun Vladimira Thermanilta kysyy, miksi hän on tukenut lapsia UNICEFin kautta vuodesta 2016, vastaus tulee nopeasti: ”UNICEF saa aikaan pysyviä muutoksia. Rakenteiden muuttaminen isosti, hankkeiden skaalautuvuus ja tarkka raportointi puhuttelevat minua.

Vladimira Therman Näkökulma
Vladimira Therman
Kaksi lasta katsoo kameraan hymyillen.
© UNICEF Finland / Kirsi Haru

– Järjestö on poliittisesti sitoutumaton, eikä se henkilöidy yhteen johtajaan. Se on yksinkertaisesti aina lasten puolella. Kun kävimme perheeni kanssa läpi eri hankkeita, totesimme että UNICEF on järjestö, johon haluamme sijoittaa. Sitä kautta voimme tehdä maailmasta paremman paikan tuleville sukupolville pysyvin keinoin”, Therman sanoo.

Ei laastaria, vaan muutosta rakenteisiin

Thermanin mukaan jokaisella on oma tapansa auttaa ja paremman maailman luomisessa tarvitaan kaikkien panosta.

– UNICEF on ainoa järjestö maailmassa, jolla on mandaatti puhutella valtioita suoraan ja vaatia muutosta lasten oikeuksien sopimuksen valtuuttamana. Tällä faktalla on minulle valtavan iso merkitys. Kyllä laastariakin, kuten perinteistä hätäapua ja pienempiä paikallisia tekoja pitää olla, mutta se on vähän kuin nopea hiilihydraatti – nopea nousu, mutta oikeasti pysyvää kehitystä parempaan ei tapahdu, Vladimira Therman kuvailee.

Therman tukee oman perheensä kanssa UNICEFin 1000 ensimmäistä päivää Malawissa -hanketta, jossa autetaan lapsia näiden 1000 ensimmäisen elinpäivän aikana. Tämä kolmen vuoden jakso on kriittisen tärkeä lapsen tulevalle elämälle, esimerkiksi fyysisen kehityksen ja koulunkäynnin kannalta.

– Jos laiminlyödään lasten elämän ensimmäiset vuodet, ei päästä koskaan siihen tilanteeseen, että nämä lapset voisivat olla mukana rakentamassa kotimaataan koko kapasiteetillaan. 1000 ensimmäistä päivää määrittelevät elämän suunnan. Nämä maat tarvitsevat nämäkin lapset, maailma tarvitsee nämäkin lapset, sanoo Therman.

Happy-lahjoittajaryhmä kävi tutustumismatkalla UNICEFin kohteessa Vietnamin Nha Trangissa vuonna 2017. Vladimira Thermanin kotialbumi. Kuva: Kirsi Haru.

Happy-lahjoittajaryhmä kävi tutustumismatkalla UNICEFin kohteessa Vietnamin Nha Trangissa vuonna 2017. Kuva: UNICEF Finland / Kirsi Haru.

UNICEFin sinisenä sykkivä sydän

Thermanilla on kokemusta kenttämatkalla käymisestä. Hän kävi vuonna 2017 Vietnamissa tutustumassa UNICEFin työhön August Ludvig Hartwallin säätiön edustajana, osana kolmen suomalaisen perheen muodostamaa HAPPY-ryhmää. Matkan aikana ryhmä tutustui vammaisten lasten inklusiiviseen opetukseen, sekä inklusiivisen opetuksen tukikeskuksiin, joissa eri tavoin vammaiset lapset ja heidän vanhemmat saivat apua ja tukea arkeen.

– Pääsimme myös tapaamaan kyseisen provinssin korkeimpia virkamiehiä ja keskustelemaan, miksi rakenteelliset muutokset lasten olosuhteisiin ovat niin tärkeitä koko maan kehityksen kannalta. Saimme olla lahjoittajaryhmän kanssa mukana tekemässä konkreettista vaikuttamistyötä. UNICEF on raportoinut tapahtumista käyntimme jälkeen ja muutosta parempaan on tapahtunut.

Vietnamista jäi mieleen myös kouluikäinen poika.

– Kylän väki ajatteli, että poika on tyhmä. Niin pojasta puhuttiin. Hän ei juuri reagoinut puheeseen, ei osannut lukea, ei puhunut. Muutos tapahtui, pojan vanhemmat saivat kuulla lähistöllä sijaitsevasta  tukikeskuksesta ja menivät käymään. Pojalla todettiin kuulovamma. Nyt pojalla on kuulokoje ja hän opettelee lukemaan.

Therman kertoo hymyillen sydämensä sykkivän nykyään UNICEFin sinisenä.

– Kun maailman köyhimmät maat saavat UNICEFin ohjelmien tuella rakentaa perusasioita rauhassa kuntoon, se vaikuttaa koko maan väestöön, maan tulevaisuuteen ja lopulta meihin kaikkiin.

Avauskuva: UNICEF Finland / Kirsi Haru

Julkaistu 21.11.2019

Julkaistu21.11.2019