Siirry sisältöön

UNICEF vie rokotteet perille syrjäisimmillekin seuduille

Jokaisella lapsella on oikeus rokotteiden tarjoamaan suojaan, myös syrjäisillä ja vaikeasti saavutettavilla alueilla.

Susanna Karvinen Artikkeli
Hachime Diallo ja hänen äitinsä Ramata Diallo asuvat kultakaivoksella Malissa.
© UNICEF/ Mali 2019/ Seyba Keïta

Malissa asuva 11 kuukauden ikäinen Hachime Diallo, sai maaliskuussa 2019 elämänsä ensimmäisen rokotteen.

Hachimen koti sijaitsee Kayesin kaivosalueella Malin länsiosasssa kaukana terveyspalveluiden saavuttamattomissa. Joka päivä Hachimen äiti Ramata Diallo yrittää ansaita elantonsa kultaa huuhtomalla.

Hachimen on kuljettava mukana paahtavassa helteessä. Hän kärsii kehityshäiriöstä ja äiti kantaa häntä selässään koko päivän.

Hachime ja hänen perheensä ovat yksi niistä tuhansista perheistä Malissa, jotka ovat muuttaneet syrjäiselle kullanhuuhdonta-alueelle paremman toimeentulon toivossa.

Kaivoksilla elämisellä on kuitenkin hintansa. Lapset joutuvat jäämään pois koulusta eivätkä saa perusterveydenhuoltoa tai suojelua. Vain 41 prosenttia alueen lapsista saa tarvitsemansa rokotteet.

Rokottamattomuuden takia erityisesti tuhkarokkoepidemiat ovat Kayesissa yleisiä. Lapset, joilla ei ole suojaa tuhkarokkoa vastaan, ovat vaarassa vammautua tai kuolla.

Rokottamattomuus
kuvastaa eriarvoisuutta

UNICEFin vuoden 2018 Global Annual Results -raporttien mukaan riittävää rokotussuojaa vaille jäävät lapset asuvat konfliktialueiden ja kaupunkien slummien lisäksi juuri syrjäisellä maaseudulla terveydenhuollon tavoittamattomissa.

Eri alueiden rokotuskattavuutta vertailemalla voidaankin saada tehokkaasti kuva siitä, kuinka eriarvoisessa asemassa lapset elävät.

Esimerkiksi Malissa 14 prosenttia lapsista ei saa lainkaan rokotuksia, vaikka iso osa alle viisivuotiaiden lasten kuolemista olisi ehkäistävissä juuri rokottamalla.

Joka kymmenes lapsi kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä siitä huolimatta, että äiti- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen on Malin hallituksen prioriteetti.

Liikkuva rokottaja
on syrjäseudulla asuvalle lapselle elintärkeä

UNICEF tukee Malin terveysministeriötä, jotta se saisi toimitettua rokotukset kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville syrjäseutujen lapsille.

Hachime-vauvan rokotti liikkuva rokotustyöntekijä Adama Trarore. Hän matkustaa moottoripyörällä kyliin, jotka saattavat sijaita jopa 50 kilometrin päässä lähimmästä terveysasemasta.

Traroren tehtävänä on varmistaa, että myös näiden alueiden lapset saavat tarvitsemaansa terveydenhoitoa.

Traroren kaltaisten liikkuvien rokottajien käyttö on yksi niistä keinoista, joilla UNICEF yhdessä kumppaniensa kanssa rakentaa jokaisen lapsen saavuttavia rokotusjärjestelmiä.

Ramata Diallo ei olisi kymmenen vuotta sitten osannut kuvitellakaan, että terveystyöntekijät tulevat kylään rokottamaan lapsia. Kun tuhkarokkoepidemia iski yhteisöön, hän oli hyvin huolissaan. Rokottajien tulo kaivoksille oli onnen potku.

– Löysin tänään hieman kultaa, mutta suurin aarre oli se, että lapseni rokotettiin, hän sanoo.

Jokaiseen maahan
maan oma rokotusjärjestelmä

Rokottaminen on yksi kustannustehokkaimmista keinoista suojella lapsen terveyttä ja aloittaa kestävän terveydenhuoltojärjestelmän rakentaminen.

Rokotusohjelmat tavoittavat enemmän perheitä kuin mikään muu terveydenhuollossa tehtävä työ. Rokottaminen tarjoaakin mahdollisuuden aloittaa pitkäjänteinen työ lapsen terveyden hyväksi.

Hachimellekin on laadittu rokotussuunnitelma, ja terveydenhuollon työntekijät vierailevat hänen luonaan säännöllisesti.

UNICEFin tavoite on, että jokaisen lapsen ja naisen oikeus rokotteiden tarjoamaan suojaan toteutuu. Erityisesti keskitymme edistämään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja naisten rokottamista.

Teemme töitä ympäri maailmaa paikallisten kumppaniemme kanssa, jotta jokaiseen maailman maahan saataisiin valtion omien terveysviranomaisten hoitama tehokas rokotusjärjestelmä.

Vuonna 2018 tuimme maailmanlaajuisesti muun muassa 19,6 miljoonan lapsen rokottamista tuhkarokkoa vastaan.

Koleraepidemioista kärsivissä maissa toimitimme yhteensä kuudelle miljoonalle lapselle suun kautta annettavat rokotukset koleraa vastaan.

***

Kuukausilahjoittajana voit kaikkein tehokkaimmin tukea rokottamista ja muuta UNICEFin tekemää työtä lasten hyväksi.

 

 Ryhdy kuukausilahjoittajaksi»

 

Julkaistu 18.7.2019

Otsikkokuva: Hachime Diallo ja hänen äitinsä Ramata Diallo asuvat kultakaivoksella Malissa. © UNICEF/ Mali 2019/ Seyba Keïta

Hachimen tarinan on alunperin julkaissut UNICEF Australia.

 

Julkaistu18.7.2019