Siirry sisältöön

Biolan ja Suomen UNICEF jatkavat yhteistyötä koulujen hygienian parantamiseksi

Biolan ja UNICEF kehittävät yhdessä kestävää ja vettä säästävää käsienpesuhanaa kehitysmaiden koululaisten käyttöön.

Uutinen
Elefanttihanan varhaisempaa versiota testattiin ugandalaisissa kouluissa vuonna 2016. © UNICEF/Uganda 2016/Kaskinen

Biolan ja Suomen UNICEF allekirjoittivat uuden yhteistyösopimuksen elefanttihanan eli vettä säästävän käsienpesuhanan jatkokehittämisestä. Yhteistyö on jatkunut Ugandassa toteutetun UniWASH -vesi- ja sanitaatiohankkeen puitteissa jo vuodesta 2014, jolloin opiskelijat Aalto-yliopistosta, Makereren yliopistosta ja Helsingin yliopistosta kehittivät käsienpesuhanan prototyyppiä yhdessä koululaisten kanssa.

Käsienpesu on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä huonoon hygieniaan liittyviä sairauksia, kuten ripulia. Monilla lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta käsienpesuun milloin veden puutteen, milloin rikkoutuneiden hanojen takia.

Elefanttihana on kestävä ja vettä säästävä hana, joka myös vähentää koululaisilta vedenhakuun kuluvaa aikaa.

Biolanin tietotaidolla käsihygieniaa lapsille

Biolan valmistaa hanat, joita testataan 2018–2019 Mosambikissa UNICEFin tukemissa kouluissa. Tavoitteena on todentaa hanamallin toimivuus kehitysmaaolosuhteissa kovassakin käytössä. Biolan myös investoi elefanttihanan kehittämiseen.

– Biolan on toiminut monet vuodet ekologisen sanitaation liiketoiminnassa ja olemme havainneet miten merkittävä rooli kokonaishygieniassa on paitsi itse käymälällä, myös toimivalla mahdollisuudella käsienpesuun. Näemme Biolanilla kehitysmaiden markkinat kasvavana potentiaalina ja uskomme elefanttihanan olevan tärkeässä roolissa ekologisen sanitaation kehittymisessä. Meille on myös tärkeää kantaa globaalia vastuutamme, ja siksi haluamme hyödyntää osaamistamme maailman lasten hyväksi yhteistyössä UNICEFin kanssa, kertoo Biolanin toimitusjohtaja Teppo Rantanen.

- Jotta lapset ja heidän perheensä saadaan puhtaan veden ja kunnollisen hygienian piiriin kaikkialla maailmassa, tarvitaan eri sektoreiden, kuten yritysten ja perinteisten kehitysyhteistyötoimijoiden yhteistyötä, toteaa Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

– Tämä yhteistyö on erinomainen mahdollisuus hyödyntää Biolanin tietotaitoa saadaksemme tuloksia lapsille, Ketola jatkaa.

Biolanin ja UNICEFin yhteistyö tukee kestävän kehityksen tavoitetta 6. Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille. UniWASH-hanketta toteutetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.

Lisätietoa

UniWASH-hankkeen nettisivut: www.unicef.fi/uniwash

Julkaistu9.5.2018