Siirry sisältöön

UNICEF ja IOM: Jopa kolme neljästä lapsesta joutuu väkivallan ja hyväksikäytön uhriksi Välimeren pakolaisreiteillä

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevat lapset ja nuoret ovat suurimmassa vaarassa pakomatkalla Eurooppaan. Syynä on todennäköisesti tummaihoisiin pakolaisiin ja siirtolaisiin kohdistuva rasismi.

Uutinen
Kuva libyalaisen säilöönottokeskuksen naisille tarkoitetulta osastolta. © UNICEF/UN078004/Romenzi

Suurimmassa vaarassa Välimeren pakolaisreiteillä ovat Saharan eteläpuolelta tulevat lapset ja nuoret, paljastaa UNICEFIn ja YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n tuore Harrowing Journeys -raportti.

Raportti tarkastelee pakolaisten ja siirtolaisten kokemuksia Välimeren keskisellä ja itäisellä pakolaisreitillä. Keskinen eli Libyasta Italiaan johtava reitti on itäistä vaarallisempi kaikille pakolaisille ja siirtolaisille, koska kaaokseen ajautuneessa Libyassa kukoistavat rikollisuus ja väkivaltaisuudet.

Keskisellä reitillä liikkuneista lapsista ja nuorista 77 prosenttia eli kolme neljästä kertoi joutuneensa vakavien ihmisoikeusloukkausten, pahimmillaan ihmiskaupan kohteeksi.

- Synkkää todellisuutta on, että nykyisin on sääntö eikä poikkeus, että Välimeren yli liikkuvat lapset joutuvat hyväksikäytetyiksi, ihmiskaupan kohteiksi, hakatuiksi ja syrjityiksi, sanoo UNICEFin Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin erityiskoordinaattori Afshan Khan.

Raportti perustuu noin 22 000 Eurooppaan saapuneen pakolaisen ja siirtolaisen haastatteluihin. Haastatelluista noin 2 700 oli alaikäisiä (14–17-vuotiaita) ja noin 8 400 nuoria aikuisia (18-24-vuotiaita).

Rasismi vaikuttaa myös pakomatkalla

Raportti osoittaa, että riskit joutua vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi kasautuvat erityisesti tietyille lasten ja nuorten ryhmille.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevista lapsista ja nuorista 65 prosenttia kertoi kokeneensa vakavia ihmisoikeusloukkauksia itäisen Välimeren reitillä. Muualta tulleista lapsista ja nuorista 15 prosenttia oli kokenut vastaavaa.

Myös keskisellä reitillä ero on selkeä: Saharan eteläpuolelta kotoisin olevista 83 prosenttia raportoi hyväksikäytöstä, muualta tulleista 56 prosenttia.

Haastattelut viittaavat siihen, että todennäköisin syy eroille on tummaihoisiin pakolaisiin ja siirtolaisiin kohdistuva rasismi.

Lapset ja nuoret aikuiset ovat suuremmassa vaarassa joutua riiston ja ihmiskaupan uhriksi kuin yli 25-vuotiaat pakolaiset ja siirtolaiset. Itäisellä Välimeren reitillä riski on lähes kaksi kertaa suurempi ja keskisellä reitillä 13 prosenttia suurempi.

Myös vähäinen koulutus, pitkään jatkunut pakomatka ja yksin liikkuminen altistavat lapsia ja nuoria ihmisoikeusloukkauksille.

Vaara ei ole ohi Euroopassakaan, sillä lapset ja nuoret maksavat keskimäärin 1 000–5 000 dollaria matkastaan ja ovat usein velkaa salakuljettajille Eurooppaan saapuessaan.

”Olimme kuin orjia”

Gambialaista Aimamoa, 16, haastateltiin raporttiin vastaanottokeskuksessa Italiassa. Kun hän saapui Libyaan, hänet pakotettiin kuukausiksi raskaaseen ruumiilliseen työhön.

- Ne jotka yrittivät juosta pakoon, ammuttiin. Ne jotka lopettivat työnteon, hakattiin. Olimme kuin orjia. Päivän päätteeksi he vain lukitsivat meidät sisään.

Harrowing Journeys -raportissa vaaditaan kaikkia osapuolia, esimerkiksi lähtö-, kauttakulku- ja määränpäämaita sekä Euroopan unionia sitoutumaan pakolaisten ja siirtolaisten suojeluun muun muassa seuraavin keinoin: luomalla lapsille ja perheille turvallisia ja laillisia reittejä päästä turvaan tai siirtolaisiksi, kehittämällä palveluja pakenevien lasten suojelemiseksi ja luomalla vaihtoehtoja lasten säilöönotolle sekä taistelemalla rasismia ja syrjintää vastaan.

Lisätietoa

Lue lisää teemasta UNICEFin pakolaislapset-sivulta (englanniksi):

Uutinen 27.7. UNICEFin tuore tutkimus: Suurin osa Afrikasta pakenevista lapsista ei tähtää Eurooppaan

 

 

Julkaistu13.9.2017