Siirry sisältöön

Puhdasta vettä Aleppon lapsille

Syyrialainen Maher Ghafari on johtanut lähes kaksi vuotta UNICEFin vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyötä Aleppon kaupungissa Syyriassa.Heinäkuussa taistelut kiihtyivät ja kaupungin normaali vedenjakelu katkesi. Kahden miljoonan ihmisen elämä riippuu Maherin tiimistä. Juttelimme Maherin kanssa siitä, millaista on työskennellä alituisen vaaran keskellä.

Maher Ghafari Artikkeli
Maher Ghafari

Aleppo on aina ollut eläväinen kaupunki. Nyt on sydäntäsärkevää nähdä rakas kaupunkimme kadut tyhjillään.

Myös minä olen joskus peloissani. Olen niin väsynyt tilanteeseen, jossa elämme. Olen huolissani perheestäni – heidän turvallisuudestaan ja tulevaisuudestaan.

Mutta sitten ajattelen lapsia kaduilla vesikanistereineen odottamassa vedenjakelua. Muistan, mikä tehtäväni täällä on. Teen mitä vain tukeakseni Aleppon lapsia. Ilman vettä he eivät selviä.

Lapset leikkivät pienessä vesilammessa.

Leikkiä kauhujen keskellä. Lapset telmivät lammikossa, joka syntyi, kun pommitukset katkaisivat vesiputken. Sheikh Saeedin alue, itäinen Aleppo, Syyria 20. elokuuta. © UNICEF/UN029870/Ismail

Millaisia vaikeuksia työhösi liittyy?

Eri osia kaupungin vedenjakelujärjestelmästä hallitsevat eri aseelliset ryhmät.

Sen jälkeen kun sota alkoi, vettä on käytetty useaan otteeseen aseena Aleppossa. Joskus vedenjakelu suljetaan kokonaan, joskus taistelut vahingoittavat vesi-infraa. Joskus henkilökuntaamme estetään tekemästä korjaustöitä.

Pelkästään viime vuonna viiden miljoonan ihmisen henki Syyriassa oli vaarassa vedenjakelun häirinnän vuoksi.

Kun vesi on poikki Aleppossa, kaksi miljoonaa ihmistä on vaarassa sairastua veden välityksellä leviäviin sairauksiin. Nämä sairaudet voivat tappaa, erityisesti lapsia.

Tiimimme työskentelee monin tavoin turvatakseen aleppolaisten vedensaannin. Kuljetamme vettä säiliöautoilla tilapäisiin suojiin ja haavoittuviin naapurustoihin. Pysyvämpiin leireihin olemme asentaneet vesitankkeja. Olemme perustaneet tähän mennessä 70 kaivoa ja aiomme perustaa 30 lisää. Olemme asentaneet 28 vedenpuhdistuslaitteistoa Queiq-jokeen varmistaaksemme vaihtoehtoisen vesilähteen. Lisäksi toimitamme polttoainetta generaattoreihin pitääksemme vesipumput toiminnassa, kun sähkönjakelu ei toimi.

Pääsy kaupungin itäosaan katkesi heinäkuussa. Sitä ennen kuljetimme sinne päivittäin vettä 20 000 ihmiselle säiliöautoilla. Aloitimme yhdessä kumppanimme, Syyrian Punaisen Puolikuun, kanssa 25 kaivon rakentamisen. Jatkamme veden jakelua ja kaivohanketta heti, kun avustustyöntekijöiden pääsy alueelle taas sallitaan.

Vetoamme kaikkiin konfliktin osapuoliin veden turvaamiseksi – jokainen tarvitsee puhdasta vettä pysyäkseen hengissä.

Lapsi kantaa kahta isoa vesipulloa.

Kohtuuton taakka. Lapsi kantaa vettä perheelleen, joka on joutunut pakenemaan pommituksia kodistaan. Nyt perhe on majoittunut kouluun, joka on muutettu suojatilaksi. Al Mamadinyah, läntinen Aleppo, Syyria.  © UNICEF/UN029876/Al-Issa

Pelkäätkö oman turvallisuutesi puolesta?

Olen syyrialainen ja tähän työhön sisältyy tiettyjä riskejä. Ne ovat todellisia ja jokapäiväisiä. Mutta UNICEFin turvallisuustiimi tekee erinomaista työtä ja saa meidät tuntemaan olomme turvalliseksi.

Hädässä olevien ihmisten auttaminen on kaikkein tärkeintä – se on tehtävä, jonka hyväksyin, kun otin tämän työn vastaan. Teen jatkossakin kaikkeni, jotta saisimme teknikoita, säiliöautoja ja muuta tarvittavaa, millä pystymme varmistamaan, että lapset ja perheet Aleppossa saavat puhdasta vettä.

Mikä on tehnyt sinut onnelliseksi työssäsi?

Kesäkuussa 2015 valvoin veden kuljetusta erääseen suojaan al-Hamdanyan naapurustossa. Huomasin 9–10-vuotiaan pojan katselevan minua. Hän halusi selvästi jutella, mutta oli hyvin ujo. Lopulta ehdin pyytää hänet luokseni.

Hän näytti onnelliselta tullessaan huomatuksi ja kertoi nimensä olevan Amer. Kun kysyin, miksi hän oli katsellut minua, hän kertoi: ”Tiedän sinun nimesi. Tiedän, että olet asentanut vesitankkeja ja toimitat meille vettä.”

”Ennen kuin tulit tänne, meillä ei ollut vettä ja minun piti jonottaa tunteja ja kulkea pitkiä matkoja hankkiakseni vettä perheelleni. Nyt minulla on enemmän aikaa leikkiä kavereideni kanssa. Minäkin haluan tuoda vettä ihmisille, kun kasvan isommaksi.”

***

Aleppossa UNICEF

  • toimittaa vettä säiliöautoilla 325 000 ihmiselle
  • ylläpitää 70:tä kaivoa, jotka tarjoavat vettä 450 000 ihmiselle
  • toimittaa päivittäin polttoainetta kaupungin vesijohtoverkoston pumppausasemien generaattoreihin, mikä mahdollistaa vedenjakelun 1,2 miljoonalle ihmiselle
  • koko maassa UNICEF kumppaneineen turvaa juomaveden 13 miljoonalle ihmiselle

***

Aloituskuva: © UNICEF/UN027713/Al-Issa

Julkaistu31.8.2016