Siirry sisältöön

Näin puutut rasismiin – 5 vinkkiä

Jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua kohtaamiinsa rasistisiin väitteisiin ja tekoihin. Silloin myös lapset ja nuoret oppivat, ettei rasistista käytöstä saa hyväksyä eikä rasismin kohdetta jättää yksin.

Minna Suihkonen Näkökulma
Minna Suihkonen

1. Tunnista rasismi

Jos et ole varma, onko jonkun kommentti rasistinen, voit kysyä tarkentavan kysymyksen, vaikka näin: ”Tuo mitä sanoit, kuulostaa minusta rasistiselta. Mitä oikein tarkoitat?”

2. Korjaa tai kyseenalaista rasistiset väitteet

Älä sivuuta rasistisia väitteitä. Ylimalkaisia väitteitä kannattaa kyseenalaistaa asia kerrallaan. Vaadi konkreettisia esimerkkejä ja kysy, mistä puhujan tiedot ovat peräisin. Älä hyväksy ”kaikki maahanmuuttajat” -tyyppisiä yleistyksiä vaan pyydä tarkentamaan, ketä keskustelukumppani tarkoittaa.

Jos puhuja on tuttusi, voit ottaa väitteistä tarkemmin selkoa ja palata asiaan myöhemmin.

3. Älä hyväksy loukkaavaa nimittelyä

Voit esimerkiksi pyytää solvaajaa olemaan loukkaamatta toista ihmistä. Sananvapauteen vetoaville voit todeta, ettei sananvapaus anna oikeutta rasistiseen herjaukseen tai nimittelyyn.

4. Puutu häirintään

Huuda apua tai soita poliisille, jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta. Vaadi häiritsijää lopettamaan, jos voit tehdä niin omaa turvallisuuttasi vaarantamatta. Voit myös mennä häirinnän kohteen viereen. Se on konkreettinen tapa osoittaa, että olet hänen puolellaan.

Mikäli et uskalla puuttua tilanteeseen, osoita häirinnän kohteelle myötätuntoa jälkeenpäin. Monen rasismia kokeneen mielestä pahinta on, jos kukaan ei reagoi tapahtuneeseen mitenkään.

5. Älä vähättele kenenkään rasismikokemuksia

Hyvää tarkoittava ”älä välitä” voi jättää rasismia kokeneen yksin asian kanssa.  Lasten ja nuorten rasismikokemuksia tutkinut Anna Rastas opastaa aikuisia sanomaan sen sijaan ”minä välitän” ja antamaan siten lapselle tukea asian käsittelemiseen.

 

Lähteet ja lisää vinkkejä:

Adoptoidun kokema rasismi. Adoptioperheet.

Kanninen, Satu & Markkula, Heli: R-sana. Kirja rasismista ja siihen puuttumisesta. Pelastakaa Lapset ry.

Miksi vastustan rasismia. Suomen punainen risti, Ei rasismille! -hanke.

Rastas, Anna: Rasismi lasten ja nuorten arjessa. Tampereen yliopisto ja Nuorisotutkimusverkosto.

Pelastakaa Lapset: Kymmenen ohjetta rasismista keskusteluun

Julkaistu7.8.2015